Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[Navara D40] Ile wam wchodzi do baku?

domadm
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ile najwięcej zatankowaliście do swojej Navary D40? Bo byłem przekonany że bak jest 70l a weszło mi na ostatnim tankowaniu dokładnie 73 litry (pod korek)!

Czy komuś udało się jednorazowo zatankować więcej??

Możesz mieć bak 80 litrowy i będziesz miał takie wyniki. Musisz sprawdzić w manualu albo jakimś folderze. Jak tankuje Terrano na stacji to mi wchodzi około 75 litrów, z czym jdę na żyda lub zero jak kto lubi, a tankuje pod korek.

Nic tylko potwierdzić - 80 l ma bak. Natomiast ile pokaże licznik dystrybutora jest sprawą względną , zależną od właściciela stacji.

Na jednej ze stacji PKN Orlen do kanistra 5 l wchodzi mi 6,5 l benzyny :one: Nie tankuje tam Navary bo pewnie licznik dystrybutora pokazałby 102 l. :kosci:

• 2 tygodnie później...

Jedno jest pewne - rezerwa - czyli stan palącej się kontrolki pozwala na przejechanie mniej niż 50 km. Trzeba uważać, bo mi po 40-kilku brakło ( przyznaje stałem prawie cały dystans w korkach) Dobra wiadomość jest taka że układ sam się bez problemu odpowietrzył po kilku sekundach kręcenia rozrusznikiem. Jest OK, ale mimo parutset tysięcy km za mną pierwszy raz w życiu brakło mi paliwa :-)

Pozdr,

W

Gość Grzesiek13
Nic tylko potwierdzić - 80 l ma bak. Natomiast ile pokaże licznik dystrybutora jest sprawą względną , zależną od właściciela stacji.

Na jednej ze stacji PKN Orlen do kanistra 5 l wchodzi mi 6,5 l benzyny :one: Nie tankuje tam Navary bo pewnie licznik dystrybutora pokazałby 102 l. :kosci:

Mnie na arge wchodzi 12,5 benzyny do kanistra 10l :D

wojtek4wd, to ciekawe co piszesz z tą rezerwą. Jak mnie się zapaliła to zrobiłem jakieś 30-40km i potem zatankowałem 73litry.

Czyli u mnie włącza się dużo wcześniej??

• 2 tygodnie później...

Rezerwa powinna załączyć się w okolicach 60-70 km do końca. Dokładnie przelicza się to na litry w zbiorniku kiedy pływak dojdzie do określonej pozycji czyli tak zwany stan benzyny w zbiorniku zejdzie poniżej minimum. Zaś ile kilometrów mamy do stacji to tylko średnie przeliczenie komputera wynikające z średniego spalania pojazdu. Czyli jeden może mieć 60 a drugi 50 km. :P

Gość LukaszW998
Czy komuś udało się jednorazowo zatankować więcej??

w nowej ibizie miałem dylemat z tankowaniem, bo do 45l zbiornika dwa razy po rząd weszło po 52-53 litry benzyny. co się okazało.... przy wlewie są odpowietrzenia komór rozprężeniowych, które uczynny kumpel "po kielichu" trącił przy tankowaniu. komory się otworzyły, dzięki czemu weszło więcej paliwa. Tak w ramach ciekawostki.

• 3 tygodnie później...

mnie sie ksiegowy zaswieca i piszczy i pokazuje okolo 45-50 km do konca .... czasem jak zejdzie ponizej 30-25 km to przestaje pokazywac tylko migaja poziome kreski ... ostatnio jechalem na czuja i zrobilem kolo 40km od zapalenia sie rezerwy i wlazlo 71,5 litra pod korek ... nie machalem autem zeby sie "uleglo" paliwo w baku ... ale to byl rekord nie wlazlo mi wczesniej wiecej niz 70l z groszami