Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Rozrusznik

Gość piotro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dwóch dni albo mi auto odpala albo niestety nie, tzn kręcę kluczykiem i tylko słyszę pstryk.... i koniec. eby odpalić muszę rypnąć delikatnie w rozrusznik np. młotkiemi pali.

Zgaduje że to szczotki (proszę o opinie jeżeli może to być coś innego), pytanko:

- czy jest możliwośc samemu naprawić rozrusznik jeśli to to (taki amator jestem raczej, ale silników juz pare przewinołem) ?

- gdzie mogę takie szczoteczki zakupić ile to kosztuje (szczotki, naprawa u mechanika) i co radzicie ?

Zgaduje że to szczotki

Zgadza się. Już nie długo i puknięcie nie pomoże. Oryginalnie to występuje cały szczotkotrzymacz. A jak ktoś lubi się pobawić to można dopasować, doszlifować z czego innego.

ale silników juz pare przewinołem

Myślę, że dasz radę.

Nie koniecznie szczotki, ja akurat nie obstawiałbym szczotek, rozrusznik jak rozrusznik, zasada działania i budowa jest taka sama.Najczęstszym defektem w rozruszniku jest tak zwany "elektromagnes".Elektromagnesy są rozbieralne i nie rozbieralne, możesz mieć w nim przepalone główne styki (od zewnątrz masz do nich przykręcone te gróbe przewody), możesz mieć przytarty sworzeń, a co najważniejsze słabą masę, rozrusznik pobiera najwięcej prądu z wszystkich odbiorników.Koszt takiego elektromagnesu powinien wynosić około 60/80 zł+ komplet naprawczy (tulejki, szczotki) i przy składaniu zachować ostrożność przy podkladkach dystansowych i jeżeli z tyłu rozrusznika była blacha stabilizująca to niech znowu tam będzie!!!Po złożeniu wszystkiego należy sprawdzić czy działa z pomocą akumulatora i grubego przewodu.Jak coś to służę pomocą.

Witam! Niedawno miałem podobne objawy w N14,też "bodziec"młotkiem w rozrusznik dawał rezultat.Wymieniłem samodzielnie szczotki-nic specjalnie trudnego.Szczotki kosztowały mnie ok 30 zł.,z tym że musiałem je odrobine spiłować flexem bo były odrobine większe o ile pamiętam mają mieć wymiar 14x4mm.Potrzebna ci będzie lutownica.Godzina roboty a jaka satysfakcja!!!! :D Pozdro

ja mialem tak samo. stukalem, stukalem, az pewnego razu nawet to nie pomoglo. zostalo odpalanie 'z popychu'. u swojego mechanika za szczotki + wymiane dalem 100 pln.

A cóż wy tak z tymi szczotkami?Przecież rozrusznik musiałby pracować ogromną ilość godzin by zdarło szczotki, dobrym przykładem jest alternator.Nie wykluczone że samo rozebranie i zlożenie rozrusznika juz pomoże.

Przecież rozrusznik musiałby pracować ogromną ilość godzin by zdarło szczotki

Długość szczotek w rozruszniku obliczona jest dla rozrusznika, a w alternatorze dla alternatora. Praktyka pokazuje, że jednak w rozruszniku wymienia się częściej, nawet już po 100 kkm. Poza tym, jedno auto jest eksploatowane na krótkich odcinkach, a inne ma znaczną przewagę tras.

B12 dla przykładu w moim pigocie mam już 160 tys. przebiegu a nawet nie myślałem o rozruszniku.I nie ukrywam ale jestem zdziwiony tym co tu czytam, gdyż w życiu nie słyszałem ani nie spotkałem się z awarią szczotek w rozruszniku a trochę ich już rozbierałem.Zresztą zauważ różnicę pomiędzy alternatorem a rozrusznikiem, jeden ma łożyska a drugi....i już samo to przez siebie muwi.Jedyną przyczyną szybkiego zurzycia szczotek jest uszkodzony komutator np. powypalany przez źle pracujące szczotki.

Problem pogłębiał się z godziny na godzinę, tak ostatni raz odplałem go z 30 minut. Problemem okazały się szczotki (prawie dwóch niebyło już), które niemogłem dostać i zakupiłem za 54zł cały szczotkotrzymacz z nimi, pojechałem do znajomego mechanika, ale powiem szczerze z tego co widziałem wymienić szczotki, szczotkotrzymacz, można samemu bez problemu.Autko "pali" już normalnie. Dzieki Wszystkim za Pomoc-Opinie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...