Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Silnik 1.4 z Almery do N14

Myrek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy silnik od Almery 1.4 z 99r. pasuje do Sunny 94r? To chyba te same silniki (GA14DE), ale może czymś się różnią? Mechaniką, elektroniką, komputerem?

Dzięki

Gość johny_fellow

Jeżeli też masz GA14DE to różnic zewnętrznych raczej nie ma.

Mogą być różnice wewnętrzne czyli np inne wałki rozrządu i inna moc silnika.

Silniki te miały 2 warianty mocy: 75 i 90KM.

To wiem i to nawet lepiej. Chodzi mi o to czy mogę bez problemu przełożyć silnik. Z tego co się orientuję to tak jest, ale na wszelki wypadek chciałem zapytać.

[ Dodano: Nie 09 Wrz, 2007 22:00 ]

Wydaje mi się, że te silniki miały inne rozdzielacze zapłonu, czy tak?

wydaje mi sie że możesz mieć problem z instalacją

Tzn? Jaką instalacją? Elektryczną, chodzi o ten rozdzielacz?

Ja w sunny mam już nowszą wersję GA14DE, tą bez prowadnicy górnego łańcucha. Może ktoś zrobić mi fotkę aparatu z tego silnika z Almerki 99?

japonce zapewne wprowadzili jakies drobne zmiany mechaniczne w silniku,

rozdzielacz zaplonu rowniez moze byc inny pozatym wydaje mi sie ze komputer tez moze byc inny, najlepiej dobrze sprawdzic albo przelozyc calosc

co do mocy to moc jest ograniczona za pomoca walka ssacego-mnijesze krzywki

pozdr

To dokładnie jedno i to samo jedynie aparat zapłonowy w almerze ma wbudowaną końcówkę mocy i cewkę...

PS. jak zmieniać silnik to ładować odrazu 1,6 np. z priemry podejrzewam że taniej wyjdzie i z pewnością da więcej frajdy z jazdy a cały osprzęt i tak zostanie po starym 1,4 i będzie funkcjonował bardzo dobrze.

Nie bez sensu, bo można powiedzieć, że sunny wypluł mi silnik wydechem ;) Silnik się rozleciał (przegrzał) i wyszło mi że naprawa się nie opłaca. Rozkręciłem go i wyszło na to, że trzeba by mu też zmienić pierścienie. Koszt przekroczy zakup używanego.

• 2 tygodnie później...

mialem podobbny problem.. juz mam drugi silniczek z sunnego i jest git :) tylko teraz mam takie pytanko..

Mianowicie chce zabrac stary silnik mechanikom (bo jakos nie mam do nich zaufania i wole zeby mi sie juz walal po garazu niz u nich lezal) tylko ze musze go prztransportowac jakies 200 km... mam sunnego n14 3d, myslicie ze po zlozeniu siedzec wejdzie do tylu ? ile wogole taki silnik moze warzyc? okrece go jakis streczem zeby nie nabrudzil mi tam i chyba spoko :) tylko wlasnie nie wiem czy sie wogole zmiesci :P co Wy na to ?

aha jest to 1.4 GA14DE :)

ile wogole taki silnik moze warzyc?
Ok 90KG, na skupie złomu będziesz z niego miał jakieś 50-60zł, leć te 200km i odbieraj go od nich !!

• 2 tygodnie później...

"SWAP" wykonany :) Jeszcze zostało ustawienie kilku rzeczy. Ale to na dniach, jak zrobie interfejs do kompa.

Jednak nie do końca wszystko się zgadzało. W N14 były inne kostki elektryczne od czujnika cieczy (wentylatora) i jakiegoś zaworu podciśnienia. Aparat też chyba był inny, ale ja go nie miałem, więc wsadziłem swój ze starego silnika.

Sonda lambda miała też wtyczkę po przeciwnej stronie, ale to szczegół.

Tak to prawie wszystko ok. Muszę jeszcze dopieścić zapłon, ale to tak jak mówiłem, po podłączeniu do kompa.

Aha, jeszcze jedno pytanko. Nigdzie nie stwierdziłem czujnika spalania sutkowego. Gdzie się on podziewa?

• 1 rok później...

witam odsieze temat zeby nowego nie bylo ... gdyz musze na gwalt wymienic silnikownie w moim ga14de n14 i nie wiem czy nie bedzie zadnego problemu z zamontowaniem ga16de np z p11 lub z n15 98 rok bo takie propozycje silnikow mam ;-) jesli wiecie to jakie roznice w osprzecie beda miedzy tymi silnikami a jesli beda to co zrobic zeby wszystko w moim sunnym dzialalo ...czekam na jakies proste instrukcje ;-)

Witam

Ja też mam pytanie na temat swap'u. Obecnie mam ga14de w sedanie ale chciałbym mieć 2.0 od almery bądź o primery i zastanawiam się czy kupić sam silnik czy np. sunny gti i robić przekładkę, ponieważ brat chce kupić nismo i pomyślałem że mógłbym się z nim zamienić silnikami. Chodzi o to że mam sedana a gti nie były produkowane w tej wersji nadwozia. Brat by miał 1.4 w "gti" 3d a ja 2.0 w sedanie. Co trzeba by wymienić w moim N14? Chodzi mi o przeniesienie napędu (przeguby, skrzynia) ? Może jeszcze coś innego?

temat przekladki 2.0 do 1.4 juz byl w dziale nissan power i nie tylko z reszta ...poczytaj tam ...ale z tego co wiem to zbyt duzy koszt i zbyt duzo zabawy z tym wszystkim

Chodzi o to że mam sedana a gti nie były produkowane w tej wersji nadwozia.

Aj tam nie był. Przyznaj, nie chciało Ci się sprawdzać ;) Przejrzyj dobrze ofertę sunniaczy w sedanie na alledrogo.

Gość sergiej

no sie glowica wyjebala ...jezdzilem z awaria blaszek regulujacych zawory i dzwonila i wytrzymal 25 tys km co mnie bardzo zdziwilo ..ale pare dni temu juz tak zaczal walic ze sie balem odpalac silnik zeby cos tam nie peklo ... jak bede mial czas to rozbiore go i zobacze co tam w srodku zostalo

Ja tez mam pytanie odnośnie swapu czy da rade wsadzić do mojego N14 z cd20 silnik ga16ds/de lub sr20 z primery jak to się ma z elektryka czy przekładając wszystko z uszkodzonego drugiego auta nie będzie wielkich problemów? :one: