Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Lusterko wsteczne w N15 kontra duży wsrost = martwa strefa

Gość lukasz_k
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

niedawno kupiłem Almerę N15 i od razu rzuciła mi się negatywnie jedna rzecz,

mam ponad 190 cm wzrostu, miejsca na głowę i nogi mam full ale kitajce, stwierdzili że tymi autami będą zawsze jeździły krasnale, moja dziewczyna (162 cm wzrostu ) bardzo sobie chwali to lusterko, natomiast dla mnie fakt iż jest ono bardzo wysunięte do przodu i w duł względem punktu montażowego, efekt jest taki że praktycznie nie widzę prawej strony pobocza nie mówiąc o skrzyżowaniach, jest to bardzo niebezpieczne i dlatego jestem ciekawy czy inne osoby "wysoko postawione" mają takowe problemy i jak je rozwiązują?

nie chciałbym wymieniać całego lusterka ale odkręciłem je i wydaje mi się że Nissany powinny mieć zunifikowane mocowanie lusterka do samego "ramienia" na którym jest ono zamocowane, jak więc wygląda więc sprawa w mikrze czy innych autach czy też te "ramię" jest takie długie czy może jest krótsze i da się transplantować??

dzięki za wszelką pomoc i pozdrawiam wszystkich "wysoko postawionych" Almerowiczów :)

[ Dodano: Sro 12 Wrz, 2007 18:40 ]

zrobiłem mały rekonesans na allegro i:

Sunny - to sam co almera

Micra - podobnie ale inny montarz

Primera - konieczność wymiany lusterka i łapy oraz inne mocowanie, za to bardzo krótki "kijek"

jednym słowem brak możliwości transplantacji ?!

[ Dodano: Sro 12 Wrz, 2007 19:45 ]

czy może zmniejszyć lusterko na dużo (min 1/3) mniejsze??

Ja mam 189cm i nie zauważyłem tego problemu, jesli w ogóle takowy w moim przypadku wystepuje :)

Ja zaś mam 187cm i przy pierwszej rundce tym autkiem w życiu nie powiedziałbym, że N15 jest dla krasnali. Osobiście uważam, że lusterka są w porządku. Jeśli chodzi o widoczność w sedanach przez wysoki "tyłek" nie jest najlepiej, ale idzie się przyzwyczaić. Bardziej od lusterka czasem może wkurzać brak tylniej wycieraczki.

dokładnie mam 193 cm wzrostu, gdybym siedział niżej o 3 cm nie było by problemu, ale ta właśnie pozycja sprawia że pod lusterkiem widzę bardzo niewiele.

Patrząc na inne znane mi auta to w Puncie lusterko jest pod samym sufitem, w Escorcie za to jest ono bardzo małe i nie ogranicza widzenia,

niemożliwe żebym był jedyną osobą dla której jest to jakiś problem.

[ Dodano: Pon 24 Wrz, 2007 23:14 ]

jeśli kiedyś komuś będzie przeszkadzało takie lusterko proponuję zrobić kilka rzeczy dzięki którym można je podnieść o ok 3 cm

a oto krótka instrukcja jak to zrobić:

- po zdjęciu osłonki i zdjęciu lusterka (odkręceniu trzech śrub)

- mamy przed sobą czarny kawałek plastiku z trzeba otworami i jedną śrubą mocującą go do reszty lusterka, jego także odkręcamy.

no i teraz moja inwencja twórcza :) ja zrobiłem to tak:

- znalazłem kawałek plastiku grubości 2 mm (może być kawałek blachy) wyciąłem go na kształt czarnego plastiku który uprzednio odkręciłem,

- po czym wywierciłem w nim cztery dziury tak jak w oryginalnym plastiku (środkowa dziura musi być dużo większa tak aby prawie cała śruba wpadła w plastik aby w następnym kroku można było dać maksymalnie duży klin)

- następnie przed przykręceniem środkowej śruby w miejscu między moim kawałkiem plastiku a lusterkiem wstawiłem klina o grubosci ok 12 mm,

- po czym przykręciłem wszystkie śruby i założyłem z powrotem osłonkę,

jeśli chodzi o grubość klina uzależniona jest od długości śruby, (musi być na tyle cienki aby chwycił gwint )

jeśli ktoś ma pytania konkretne proszę na pw

• 3 tygodnie później...

N15 ma świetne lusterka zwłaszcza boczne ze wstecznym nie miałem nigdy problemu a mam 191cm :) tylko fotel powinien się odsuwać bardziej do dotyłu nawet kosztem pasażera z tyłu z regóły i tak nikt za mną nie jeździł :)

nareszcie ktoś kto ma podobny problem bo już myślałem że mam schize jakąś

przyzwyczaić się by można ale godzina pracy przy tym lusterku i bez schylania efekt jest zadowalający więc na twoim miejscu Gotrek, bym troszkę czasu na to poświęcił, w końcu to chodzi głównie o bezpieczeństwo a w drugiej kolejności o wygodę,

• 3 tygodnie później...