Dżem Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Wymieniał ktoś ostatnio łożysko koła przedniego do N16? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vqsoft1 Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Wymieniał ktoś ostatnio łożysko koła przedniego do N16? tak ja wymienialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 13 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Możesz powiedzieć jakie łożysko tam idzie i gdzie je kupiłeś jeżeli nie robiłeś w ASO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość joana Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Ja też robiłam łożysko w kole przednim w N16 (2001), prawym. Kupiłam w InterCarsie - SKF za niecałe 220 PLN (po rabatach). Jeżeli jestes zaintersowany daj znac na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość auto-moto Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Możesz powiedzieć jakie łożysko tam idzie i gdzie je kupiłeś jeżeli nie robiłeś w ASO? Oryginał Japońskie KANACO (zestaw) -> http://www.auto-moto.sklep.pl/index.php?pr...p;prod_id=10602 150 zł + wysyłka :one: Numer OE NISSAN: 40210-4M400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pagio1 Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Dzisiaj zamówiłem łożysko do przedniego koła za 170zł. Powiedzcie czy drogo? Produkcji japońskiej chyba Kayaba. Czy te łożysko wymienia się samo czy razem z piastą. Oczywiście mowa o kole przednim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 Dzisiaj zamówiłem łożysko do przedniego koła za 170zł. Powiedzcie czy drogo? Produkcji japońskiej chyba Kayaba. Czy te łożysko wymienia się samo czy razem z piastą. Oczywiście mowa o kole przednim. przed FL samo po FL zespolone z piastą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek-g Opublikowano 8 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Nie żebym reklamował ale u mnie w Białymstoku gość ma sklep z japońskimi zamiennikami różnych części do japończyków. Wystawia też na allegro. Kupiłem u niego takie łożysko: http://allegro.pl/lozysko-kola-przod-japonskie-nissan-almera-n1-i1666496695.html Z tego co mówił to NSK montują jako fabryczne. Jak na razie od wymiany zrobiłem 20.000 km i nie ma problemów. Nawet doliczając przesyłkę wyjdzie całkiem przystępna cena. Szukałem w innych sklepach to za byle turecki badziew każdy krzyczał 170-300 zł ("bo to do japończyka a do japończyka części są drogie") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabi Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 przed FL samo po FL zespolone z piastą Pewny jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 (edytowane) zaraz po kupnie samochodu musiałem wymienić łożysko i jak pojechałem do mechanika to powiedział mi, że mam szczęście że mam ten model bo od 2003 zaczęli montować zespolone razem z piastą. Jednak po Twoim wpisie zerknąłem do manuala przed i po FL i okazało się, że mają identyczne łożyska, czyli występujące oddzielnie. Przepraszam za zamieszanie. Edytowane 12 Lipca 2011 przez jasio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
protech Opublikowano 12 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2011 Panowie podlaczam sie do tematu, z tym ze chodzi mi o tylne lozysko. Z tego co widze tam zespolone jest z cala piasta? Ktos poleci jakis zamiennik po dobrej cenie? Strasznie mi wyje juz z tylu i czas je wymienic, ceny widze sa niezbyt zadowalajace co mnie dziwi bo bralem lozyska do innych samochodow to miescilem sie w 70-80 zl za sztuke spokojnie. No i skoro idzie cale z piasta wiec nie trzeba go wprasowac, to raczej powinienem sobie sam poradzic z wymiana bez pomocy mechanika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 (edytowane) W teorii wygląda to prosto, żadnej prasy, tylko klucz dynamometryczny (Zdj Nr1). Nie wiem jak z geometrią po takim zabiegu, czy nie trzeba ustawić... Czytając dalej, nie jest to jednak takie proste, trzeba wprasować czujnik ABS (Zdj Nr2), no, chyba że znajduje się w zestawie z nową piastą i jest już wprasowany (Zdj Nr3)... Edytowane 13 Lipca 2011 przez jasio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
protech Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 wlasnie jeszcze nie wiem jakie lozysko kupie, bo sa i bez pierscionka ABS i sa takie w ktorych odrazu jest zalozony. Wpasowanie nie jest trudne, ale niestety nie mam palnika, ten metal sie rozpreza pod wplywem temp i potem wystarczy zalozyc na nowa piaste i poczekac az znowu sie skurczy. Ktos kupywal tylne lozyska? Jakie sa ceny? Pytam orientacyjnie aby nie przeplacic przypadkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabi Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 (edytowane) wlasnie jeszcze nie wiem jakie lozysko kupie, bo sa i bez pierscionka ABS i sa takie w ktorych odrazu jest zalozony. Wpasowanie nie jest trudne, ale niestety nie mam palnika, ten metal sie rozpreza pod wplywem temp i potem wystarczy zalozyc na nowa piaste i poczekac az znowu sie skurczy. Ktos kupywal tylne lozyska? Jakie sa ceny? Pytam orientacyjnie aby nie przeplacic przypadkiem. A tam są wogóle oddzielnie łożyska? Edytowane 13 Lipca 2011 przez kabi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sten Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Ja kupiłem na allegro za 120zet z pierscieniem abs .Mówią że im tansze tym gorsze ale na razie ok..cicho:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 W manualu napisane: "Do not reuse ABS rotor sensor. Replace with new one". Dlatego zestawy dzielą się na te które są do almer bez ABS i na te z ABS. Te drugie są ok 100 zł droższe, ale wyposażone w pierścień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sten Opublikowano 13 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 A to ciekawe :)W moim przypadku bez pierscienia piasta była tansza o dwie dychy chyba:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasio_ciaputek Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 A to ciekawe :)W moim przypadku bez pierscienia piasta była tansza o dwie dychy chyba:) wszystko zależy od przedziału cenowego. Bo na takim Kagerze np jest 100 zł ale na o połowę tańszym Herth+Buss jest już tylko 50 zł różnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
protech Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 jutro jade do hurtowni w ktorej mam znizki, wiec jak cos podam za ile udalo mi sie dorwac. Nie wiem jak jest w manualu napisane na temat przegubu, ale tam tez idzie taki pierscien i u mnie mechanik go przelozyl ze starego i zrobilem juz pare tysiecy, jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonhart Opublikowano 20 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2011 Witam,jakie są objawy zużytego łożyska? Czy oprócz wycia/huczenia są jakieś inne charakterystyczne dźwięki? np. stukanie? Czy przez zużyte łożysko może grzać się felga? Czy wymieniając łożysko z przodu, trzeba od razu wymianieć z dwóch stron (L+P)? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
protech Opublikowano 22 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 lozysko nie stuka, wydaje raczej takie stlumione dzwieki wlasnie takie typowe huczenie. Nie trzeba zmieniac parami, jesli huczy tylko jedno wymieniaj tylko jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi