Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Podświetlanie tablicy z zegarami

Gość Rafał_sunny
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Rafał_sunny

Mam takie pytanie ponieważ niedawno nabyłem ten samochód i drażni mnie jedna rzecz ponieważ zegary jak są podświetlone to każdy jest tylko do polowy, załóżmy prędkościomierz podświetlany jest tylko do 120 od lewej strony, a już w prawą stronę od tych 120 nie podświetla, i tak samo jest z obrotomierzem, czy u was też tak jest czy to żarówka się przepaliła? jeśli ktoś może to niech podeślę zdjęcia.

W moim Sunny'm zmieniłem oryginalne żarówki do podświetlenia W3W na W5W (oczywiście z oryginalnymi kapturkami) Efekt - mocniejsze, równomierne, białe światło. W nocy naprawdę ładnie to wyglądało, zwłaszcza jak zegary miały obrotomierz i to wszystko za 1,5PLN. Więc po co kombinować z diodami - takie jest moje zdanie.

Gość Rafał_sunny
Ja mam biały i podswietla na niebiesko, Niebieskie jest zamocne i nie dosc ze gorzej wszystko widac, to meczy wzrok.

Nie rozumiem w jaki sposób mas znebieskie podswietlenie skoro masz białe diody?

PS. Zamówiłem sobie 10 sztuk, 5 białych i 5 pomarańczowych, pomarańczowe z racji iż pomarańczowe zegary też super wyglądają :D

Nie rozumiem w jaki sposób mas znebieskie podswietlenie skoro masz białe diody?
po pierwsze to białe diody nie świecą czysto na biało tylko mają niebieską poświatę to uwarunkowane temperaturą światłą.

Po drugie tablice w zegarach też nie masz białych/przezroczystych tylko też masz zabarwione

Po trzecie aparat którym Bombel robił zdjęcia może robić przekłamania i dlatego na zdjęciu widzimy niebieskie podświetlanie. Ja u siebie założyłem diody W5W białe w efekcie tablice były podświetlone na fioletowo więc wymieniłem na niebieskie.

[ Dodano: Nie 16 Wrz, 2007 08:06 ]

Tak wygladalo niebieskie u mnie:
Ale sam Bombel napisał że kiedyś tak wyglądało czyli to nie jest podświetlenie z białych diod tylko niebieskie

nie wiem czy ktoś to zauważył jak widzicie u Bombla nie widać wskazówek!! u mnie wskazówki są w kolorze pomarańczowym ,kiedyś też sie bawiłem w wymianę podświetlenia licznika , ja znalazłem na to rade ,bezpośrednio przy wskazówkach zamontowałem białe diody skierowane na ten przewodzący światło plastik tylko trzeba sie pobawić z dokładnym (pod odpowiednim kątem) skierowaniem światła z diod .Podswietlanie mam czerwone a wskazówki świecą na pomarańczowo bo są barwione i żeby to zmienić trzeba by usunąć co wydawało mi się zbyt trudne (łatwo można coś uszkodzić no i pozostawała by jeszcze kalibracja wskaźników i licznika) :!: ale sie rozpisałem

• 4 tygodnie później...

ja moge ci powiedziec ze nibieskie wygladaja barddzo fajnie. polecalbym diody zamiast w5w na alegro ale 1 dioda a nie kilka w jednej obudowie. tam w zegary z tego co pamietam wchodzi 3 i jedna na podswietlenie panela srodkowego.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/68a9538a8f65db3e.html

U mnie też świeciła sie tylko jedna część zegarów (dwie żaróweczki były spalone), ale wziołem się za to dopiero jak przyszły mi białe tarcze. Miały niebieski plastik pod biała powłoka wiec jest na oświetlaniu żaróweczkami, dodatkowo przysłali mi czerwony marker do pomalowania wskazówek i świeca na czerwono a wygląda to tak:

dscf1351vx8.th.jpg

dscf1352mc9.th.jpg

dscf1354sx5.th.jpg

W srodkowym panelu (regulacja nawiewu) zamontowałem 3 diody swięcące w lewo, w przód i w prawo gdyż jedna słabo swietlała cały panel. Fotki nie sa rewelacyjne bo dłuższy czas naświetlania a w rękach trzymałem aparat wiec są troszke rozmyte

A i w zegarku wymieniłem żaróweczkę na niebieską diode :)

Ja również miałem problem z podświetleniem licznika jak w pierwszym opisie. Jednak z braku czasu zbagatelizowałem sprawę i jeździłem tak kilka miesięcy. Jednak pewnego wieczoru podczas jazdy tarcza w pełni była podświetlona. Dodam jeszcze że juz tak jest od jakiś 2 tygodni, i nic nie kombinowałem z nią.

To ja mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zegarów.W sumie to jakie są tam te żaróweczki- w5w, w3w czy jeszcze jakieś inne. Bo nikt jednoznacznie tego nie napisał. U mnie tez nie podświetla część licznika a nie chce mi sie rozkręcać tego wszystkiego żeby tylko sprawdzić jakie tam są żarówki :D. Poratuje ktoś? Dodam że auto to sunny 1.4, 94 rok, zegary z obrotkiem :)

• 3 tygodnie później...
w5w podswietlaja zegary, a w3w podświetlają zegarek i kontrolki
Pod zegar też możesz wsadzić W5W ale pod kontrolkami jest inny rodzaj żarówek a mianowicie R5

Bawiłem sie dzisiaj z podświetlaniem w nysce. Powymieniałem te małe żaróweczki w klawiszach pod radiem i chce zabrać sie za wymiane żarówki podswietlania zegarów bo jedna nie świeci. Wiesz może jak sprawa wygląda z linką od licznika? Bo z tego co sie orientuje to w sunny po 93 roku licznik nie jest napędzany linką...więc nie trzeba tam nic wypinać, odpinać itp gdy odkręce licznik od deski? Pytam bo domyślam sie że masz także suuny na wtrysku, a nie chciałbym czegoś pourywać.

Pozdro

Nic nie chcę mówić bo ja mam dziwne zegary bo najprawdopodoniej pochodzą z NX100 i nie chcę nic mówić, że wszystkie liczniki po 93 r. były elektroniczne. A tak poza tym to tak musisz delikatnie wyciągać zegary bo mają krótkawe kable.

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Witam

Korzystając z paru godzin wolnego czasu wymieniłem podświetlenie zegarów w moim Suniaku

W moim N14 3D 1994R. Mam

4 żarówki W5W

1f4051a39a046751m.jpg

I 1 R5 pod zegarkiem

6953f1e7f8c71626m.jpg

Dałem zielony kolor, efekt super jak dla mnie ;) Jak zrobie foto to dodam

Rozbrajając deskę pamietajcie o zaczepach nad nawiewami, jeden po lewej stronie i dwa po prawej

• 1 miesiąc temu...