Gość Hansior Opublikowano 9 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2008 Z tymi licznikami to różnie bywa. Bo ja mam wersje z '94 z obrotkiem i do podświetlania były mi potrzebne 4 żarówki w5w a w sunny w wersji bez obrotka wyprodukowanym przed rokiem '93 potrzeba 3 żaróweczek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Marecki_1966 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Wiesz może jak sprawa wygląda z linką od licznika? Bo z tego co sie orientuje to w sunny po 93 roku licznik nie jest napędzany linką... U mnie w N-14 z 92 r przy wyciąganiu tablicy odłączyłem najpierw linkę od skrzyni biegów i wtedy wszystko bezboleśnie wyciągnąłem na wierzch, a wówczas odpięcie linki od zegara to już pryszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Markus6 Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 ja jak wyjmowałem to sama sie odpieła ale przy zakładaniu musiałem odkręcić linke od skrzyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość conan_librarian Opublikowano 27 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Moje spostrzeżenia w sprawie podświetlenia (mam N14) są takie: -W5W pasuje jako: postojówki (2 szt) oświetlenie bagażnika (1 szt) oświetlenie tablicy rejestracyjnej (2 szt) podświetlenie licznika (3 lub 4 szt - zależny czy zegary są bez czy z obrotomierzem) podświetlenie konsoli od nawiewu (1 szt) -R5 pasuje jako: podświetlenie zegarka (1 szt) - można też dać W5W ale ja się z tym sporo pierdzieliłem podświetlenie zapalniczki i popielniczki (2 szt) -C5W (rurkowa) o długości 31 mm w podsufitce -Jakieś dziwaczne małe w przyciskach konsoli (po 2 szt na przycisk, tylko w awaryjnych jest 1 szt) Ja zastąpiłem je R5 ale były problemy ze zmieszczeniem tego razem z obudowami więc przylutowałem diody bezpośrednio do blaszek w przyciskach. Jedynym problemem jest podświetlenie awarii - jest tam jedna żaróweczka, która po włączeniu świateł lekko się żarzy a po włączeniu awarii zaczyna mocno mrugać - dioda tam nie podejdzie bo się nie żarzy (albo świeci albo nie) więc zostawiłem tą żaróweczkę. Na szczęście podświetlenie awarii kolorystycznie nie gryzie się z diodami. Dodatkowo jeśli chodzi o diody do podświetlenia zegarów to: 1 nie polecam dyfuzyjnych (takie matowe) - myślałem że dzięki matowości podświetli zegary równomiernie ale efekt był taki że podświetlenie było słabe i punktowe (widać w którym miejscu umieszczono lampki) 2 nieco lepsze są lampki z kilkoma diodami - świecą mocniej ale nadal punktowo 3 polecam diody super-led - takie z żółtymi końcówkami i metalowymi radiatorami - świecą mocno i równomiernie Jeśli chodzi o kolor to polecam niebieski. Ja mam biały i daje fioletową poświatę a dodatkowo na zegarku i w panelu nawiewu jest zamontowana niebieska folia i z białym podświetleniem zegarek i panel świecą na niebieskawo. Ogólnie i tak jest znacznie lepiej niż fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość halski Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Jedno pytanie, czy w N14 z 93 na wtrysku też jest linka do prędkościomierza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość conan_librarian Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Chyba jest tak, że jak masz prędkościomierz po prawej a obrotomierz (lub poziom paliwa i temp cieczy w wersji bez obrotomierza) po lewej to jest linka a jak jest odwrotnie to linki nie ma ale na 100% pewien nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość halski Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 Kupiłem właśnie diody - niebieskie. A prędkościomierz mam po lewej stronie. Na coś szczególnie trzeba uważać przy dobieraniu się do tych zegarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skażony Opublikowano 3 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2009 W swojej N14-tce mam takie podświetlenie (kolorki) : - na konsoli centralnej - deska ( dwa kolorki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość morytz Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 Przeglądnąłem forum i jakoś nie znalazłem, wiec jeśli komuś posłużą to zamieszczam w załączniku ZEGARY do N14 przygotowane w Corelu na podstawie oryginalnych tarcz wyjętych własnoręcznie z konsoli. Nie przetestowane, ale dołożyłem maksymalnej staranności przy skanowaniu i edycji, wiec powinno byc dobrze. Sam przetestuję wkrótce (szukam pleksi właśnie), a jakby ktoś mnie uprzedził to niech da znać czy pasują. Pozdrawiam Morytz HMMM cos się nie załaczył załacznik wiec moze link chociaz: http://img19.imageshack.us/img19/1118/goto...enissann14n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skażony Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 w jaki sposób porozbierałeś zegary ? (nie wiem jak wskazówkę wyjąć :/ ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Markus6 Opublikowano 6 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2009 kurcze dawno to robiłem ale zdaje mi sie że podważałem albo przekręcałem do pozycji oporowej żeby zruszyć jak była zapieczona, i zapamietaj w jakim były położeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość morytz Opublikowano 7 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2009 mocno palcami scisnałem, obruszałem trochę i wskazówki zeszły...tylko faktycznie trzeba zapamiętac położenia bo teraz mam np wskażnik oleju od razu na maxa jak odpalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość halski Opublikowano 10 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2009 conan_librarian, Gdzie kupiłeś diody do podświetlania przełączników na konsoli środkowej? Nie mogę ich dostać w szczecinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość conan_librarian Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Czytałem że te lampki można dostać w niektórych serwisach (ale słyszałem tylko o żarówkach). Jeśli chodzi o led to nie nigdzie ich nie widziałem. Ja wstawiłem R5 (takie jak przy podświetleniu zegarka) - nie pasują do przycisków ale jak wywalisz te oryginalne żarówki i trochę pokombinujesz to dasz radę (po prostu przylutowałem Ledy do blaszek z którymi stykała się żarówka). Wygląda to naprawdę fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość halski Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 No właśnie widziałem na Twoim zdjęciu. Ale nie działa już to tak, że jest podświetlone a po wciśnięciu całe się pali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość conan_librarian Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Podświetlenie jest na 2 żarówki - jedna świeci jak włączysz światła i podświetla przycisk a druga podświetla tylko małą kolorową lampeczkę po naciśnięciu przycisku. Wystarczy jak wymienisz na diodę tą żarówkę od podświetlenia przycisku. Ta druga (od świecenia po przyciśnięciu) i tak przez plastik świeci jak dioda więc wymiana niewiele zmieni. Inaczej jest z przyciskiem awarii - opisałem to kilka postów wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość halski Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Ok rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariuszp1979 Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Właśnie dostałem paczkę z diodami z Allegro, niecierpliwie podłączyłem je pod najmocniejsze źródło prądu stałego jakie mam w domu - bateria 9V. Efekt jest daleki od oczekiwań: diody flux jakoś ujdą, ale walcowe są cienkie. Czy pod napięciem w samochodzie (około 13 V) będzie lepiej ? PS. Diody niebieskie zamiast W5W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ciapek Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Raczej efekt bedzie taki sam. Mialem wlozone pod zegarami walcowane takie o Efekt mizerny wiec przeprosilem zwykle zarowki i u mnie wyglada teraz tak Efekt o wiele lepszy. A co do tych diod to mam w podswietleniu tablicy i postojowkach do czego innego sie nie nadaja Ps. co 2 dioda miala mala roznice w barwie swiatla i to od uzytkownika ledy.pl z alledrogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariuszp1979 Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Dobiłeś mnie, bo u tego gostka właśnie brałem ... Tylko że ja pod zegary chce fluxy, a walcowe po konsole środkową. Spróbuje mimo wszystko. PS. Fajne zegary - u mnie są na odwrót. A przebiegu jesteś pewien ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ciapek Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Z przebiegem to tak Motor 230tys. ("Nowy" ze 160tys. czeka w garazu) Buda 300tys. (przez iles tam tys. km. nie dzialala linka) a Zegary podmienilem na te z obrotkiem (bo to '91r.) A diody bralem biale i poswiata byla niebieska dlatego bylem niezadowolony z efektu, Ale jak masz jakies kolorowe zielone czerwone itp. to spoko moze beda ladnie wygladac czego zycze :one:. Pochwal sie fotka jak wstawisz to wszyscy obadamy jak sie prezentuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi