Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Podświetlanie tablicy z zegarami

Gość Rafał_sunny
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Z tymi licznikami to różnie bywa. Bo ja mam wersje z '94 z obrotkiem i do podświetlania były mi potrzebne 4 żarówki w5w a w sunny w wersji bez obrotka wyprodukowanym przed rokiem '93 potrzeba 3 żaróweczek...

• 2 miesiące temu...
Gość Marecki_1966
Wiesz może jak sprawa wygląda z linką od licznika? Bo z tego co sie orientuje to w sunny po 93 roku licznik nie jest napędzany linką...

U mnie w N-14 z 92 r przy wyciąganiu tablicy odłączyłem najpierw linkę od skrzyni biegów i wtedy wszystko bezboleśnie wyciągnąłem na wierzch, a wówczas odpięcie linki od zegara to już pryszcz :D

• 10 miesięcy temu...
Gość conan_librarian

Moje spostrzeżenia w sprawie podświetlenia (mam N14) są takie:

-W5W pasuje jako:

postojówki (2 szt)

oświetlenie bagażnika (1 szt)

oświetlenie tablicy rejestracyjnej (2 szt)

podświetlenie licznika (3 lub 4 szt - zależny czy zegary są bez czy z obrotomierzem)

podświetlenie konsoli od nawiewu (1 szt)

-R5 pasuje jako:

podświetlenie zegarka (1 szt) - można też dać W5W ale ja się z tym sporo pierdzieliłem

podświetlenie zapalniczki i popielniczki (2 szt)

-C5W (rurkowa) o długości 31 mm w podsufitce

-Jakieś dziwaczne małe w przyciskach konsoli (po 2 szt na przycisk, tylko w awaryjnych jest 1 szt) Ja zastąpiłem je R5 ale były problemy ze zmieszczeniem tego razem z obudowami więc przylutowałem diody bezpośrednio do blaszek w przyciskach. Jedynym problemem jest podświetlenie awarii - jest tam jedna żaróweczka, która po włączeniu świateł lekko się żarzy a po włączeniu awarii zaczyna mocno mrugać - dioda tam nie podejdzie bo się nie żarzy (albo świeci albo nie) więc zostawiłem tą żaróweczkę. Na szczęście podświetlenie awarii kolorystycznie nie gryzie się z diodami.

Dodatkowo jeśli chodzi o diody do podświetlenia zegarów to:

1 nie polecam dyfuzyjnych (takie matowe) - myślałem że dzięki matowości podświetli zegary równomiernie ale efekt był taki że podświetlenie było słabe i punktowe (widać w którym miejscu umieszczono lampki)

2 nieco lepsze są lampki z kilkoma diodami - świecą mocniej ale nadal punktowo

3 polecam diody super-led - takie z żółtymi końcówkami i metalowymi radiatorami - świecą mocno i równomiernie

Jeśli chodzi o kolor to polecam niebieski. Ja mam biały i daje fioletową poświatę a dodatkowo na zegarku i w panelu nawiewu jest zamontowana niebieska folia i z białym podświetleniem zegarek i panel świecą na niebieskawo. Ogólnie i tak jest znacznie lepiej niż fabrycznie.

Gość conan_librarian

Chyba jest tak, że jak masz prędkościomierz po prawej a obrotomierz (lub poziom paliwa i temp cieczy w wersji bez obrotomierza) po lewej to jest linka a jak jest odwrotnie to linki nie ma ale na 100% pewien nie jestem.

Kupiłem właśnie diody - niebieskie. A prędkościomierz mam po lewej stronie. Na coś szczególnie trzeba uważać przy dobieraniu się do tych zegarów?

W swojej N14-tce mam takie podświetlenie (kolorki) :

- na konsoli centralnej

img3247.th.jpg

- deska ( dwa kolorki)

img3249.th.jpg

Przeglądnąłem forum i jakoś nie znalazłem, wiec jeśli komuś posłużą to zamieszczam w załączniku ZEGARY do N14 przygotowane w Corelu na podstawie oryginalnych tarcz wyjętych własnoręcznie z konsoli. Nie przetestowane, ale dołożyłem maksymalnej staranności przy skanowaniu i edycji, wiec powinno byc dobrze. Sam przetestuję wkrótce (szukam pleksi właśnie), a jakby ktoś mnie uprzedził to niech da znać czy pasują.

Pozdrawiam

Morytz ;)

HMMM cos się nie załaczył załacznik wiec moze link chociaz:

http://img19.imageshack.us/img19/1118/goto...enissann14n.jpg

w jaki sposób porozbierałeś zegary ?

(nie wiem jak wskazówkę wyjąć :/ )

Gość Markus6

kurcze dawno to robiłem ale zdaje mi sie że podważałem albo przekręcałem do pozycji oporowej żeby zruszyć jak była zapieczona, i zapamietaj w jakim były położeniu

mocno palcami scisnałem, obruszałem trochę i wskazówki zeszły...tylko faktycznie trzeba zapamiętac położenia bo teraz mam np wskażnik oleju od razu na maxa jak odpalam :D

Gość conan_librarian

Czytałem że te lampki można dostać w niektórych serwisach (ale słyszałem tylko o żarówkach). Jeśli chodzi o led to nie nigdzie ich nie widziałem. Ja wstawiłem R5 (takie jak przy podświetleniu zegarka) - nie pasują do przycisków ale jak wywalisz te oryginalne żarówki i trochę pokombinujesz to dasz radę (po prostu przylutowałem Ledy do blaszek z którymi stykała się żarówka). Wygląda to naprawdę fajnie.

Gość conan_librarian

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Podświetlenie jest na 2 żarówki - jedna świeci jak włączysz światła i podświetla przycisk a druga podświetla tylko małą kolorową lampeczkę po naciśnięciu przycisku. Wystarczy jak wymienisz na diodę tą żarówkę od podświetlenia przycisku. Ta druga (od świecenia po przyciśnięciu) i tak przez plastik świeci jak dioda więc wymiana niewiele zmieni. Inaczej jest z przyciskiem awarii - opisałem to kilka postów wcześniej.

Gość mariuszp1979

Właśnie dostałem paczkę z diodami z Allegro, niecierpliwie podłączyłem je pod najmocniejsze źródło prądu stałego jakie mam w domu - bateria 9V. Efekt jest daleki od oczekiwań: diody flux jakoś ujdą, ale walcowe są cienkie. Czy pod napięciem w samochodzie (około 13 V) będzie lepiej ?

PS. Diody niebieskie zamiast W5W.

Raczej efekt bedzie taki sam. Mialem wlozone pod zegarami walcowane takie o

d17b6c162e4fa0d6m.jpg

Efekt mizerny wiec przeprosilem zwykle zarowki i u mnie wyglada teraz tak

595a7c43a109c98am.jpg

Efekt o wiele lepszy. :D A co do tych diod to mam w podswietleniu tablicy i postojowkach do czego innego sie nie nadaja

Ps. co 2 dioda miala mala roznice w barwie swiatla i to od uzytkownika ledy.pl z alledrogo.

Gość mariuszp1979

Dobiłeś mnie, bo u tego gostka właśnie brałem ... Tylko że ja pod zegary chce fluxy, a walcowe po konsole środkową. Spróbuje mimo wszystko.

PS. Fajne zegary - u mnie są na odwrót. A przebiegu jesteś pewien ?

Z przebiegem to tak Motor 230tys. ("Nowy" ze 160tys. czeka w garazu) Buda 300tys. (przez iles tam tys. km. nie dzialala linka) a Zegary podmienilem na te z obrotkiem (bo to '91r.)

A diody bralem biale i poswiata byla niebieska dlatego bylem niezadowolony z efektu, Ale jak masz jakies kolorowe zielone czerwone itp. to spoko moze beda ladnie wygladac czego zycze :one:. Pochwal sie fotka jak wstawisz to wszyscy obadamy jak sie prezentuja.