Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11/WP11] Świece żarowe - przekaźnik świec, a może jeszcze

Gość misztan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zima za pasem a tu pojawia się problem ...

Przewertowałem forum, ale nigdzie nie znalazłem informacji podobnych na załagodzenie mojego problemu

Otóż sprawa ma się następująco:

Na zimnym silniku rano muszę grzać świece dwa razy, bo inaczej nie odpala (czasem odpala, a czasem nie) po dwukrotnym grzaniu jedzie z półobrotu ;)

Sprawdziłem amperarz na głównym kablu na listwie, (czyli 4 świece na raz). W chwili przekręcenia kluczyka, kiedy świeci się kontrolka od świeć na amperomierzu jest bez mała 40A po zgaśnięciu kontrolki spada do 20A, natomiast po odpaleniu silnika waha się w granicach 17 – 18A.

Nie wiem czy po odpaleniu powinienem mieć tak wysoki odczyt?

Wykręcę zaraz świece i podepnę je na sztywno – zobaczymy, co się z nimi dzieje i jak się zachowują.

Pytanie pomocnicze – gdzie znajduje się przekaźnik świec żarowych, w P11 TD??

Dopisze resztę po sprawdzeniu każdej świecy z osobna.

Jeżeli ktoś miał podobną dolegliwość to proszę o opinie

Pozdrawiam

Witaj.

Ja miałem podobną sytuację zeszłej zimy. Też musiałem grzać świece dwa razy i w dodatku aż do ich całkowitego wyłączenia ( czyli około 20sek. ) Każda świeca grzała.

Rozwiązaniem problemu była wymiana świec, oraz końcówek wtryskiwaczy. Dodatkowo lekko podniesiono ciśnienie wtrysku. Po tych zabiegach auto odpalało od obrotu z lekkim wstrząsem. Gdy dolałem OR. pali z pół obrotu jak Chuck Norris :D i silnik od razu chodzi równiutko.

Wykręciłem wszystkie świece.

Każdą z osobna podpinałem do STAŁEGO ŹRÓDŁA ZASILANIA (duża bateria) - odczyty były podobne na wszystkich świecach:

- na początku 6 A i spadało do 4,7 A

- czas jaki grzałem to 6 sekund

- elektrody zaczerwieniły się do połowy (nie wiem czy to jest prawidłowy objaw – zdjęcie poniżej)

- napięcie podczas pomiaru stałe = 11,5V

Dopinając do tego mojego wcześniejszego posta to już całkiem nie wiem za co się zabrać...

NAJWAŻNIEJSZE z pytań – czy po odpaleniu silnika nadal powinienem mieć 17Amper na świecach ??

Rozkminiam temat póki ciepło :)

zdjęcie powinno być czytelne ----- po 6 siekundach grzania

a88ca0aa14139f9cm.jpg

Pozdrawiam

świece na 100% są jeszcze ''podgrzewane'' kilka minut po uruchomieniu silnika więc te 17A jest jak najbardziej możliwe. Przekaźnik świec jest na błotniku od strony kierowcy lub grodzi przedniej. Jeżeli świece są dobre, a przekaźnik jak piszesz prawidłowo daje prąd rozruchowy to mimo wszystko szukał bym problemów z paliwem - filtr - kąt wtrysku lub wtryski. Ew. może ktoś na forum mierzył już pobór świec na rozruch - bezpiecznik ma 70A więc może te 40A to za mało??

djęcie powinno być czytelne ----- po 6 siekundach grzania
Jeśli tak wygląda świeca po 6 sek. grzania, to sugerowałbym wymianę. W moim przypadku wyglądały identycznie. Czerwone do połowy. Gdy kupiłem nowe i podłączyłem na krótko świeciły na całej długości na prawie biały kolor. Jeśli masz wolne 120PLN to proponuje kupić komplet ISKRY --> http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...hlight=%B6wiece

Mam je od stycznia i są ok. ( do TD też pasują ) No chyba że masz wolne 400PLN to Kup NGK jak radzą inni

Patrząc na tą Twoją świecę wydaje się, że wtrysk masz ok. Świeca czysta nie pokryta czarną sadzą ( chyba, że ją czyściłeś ) co sugeruje, że nie leją wtryskiwacze i dobrze pompa ustawiona.

No właśnie wszystkie cztery grzały tylko do połowy.

Czas zainwestować w te świeczki :)

P.S.

Świeca nie czyszczona - jaką wykręciłem taką sprawdzałem.

Dzisiaj zabrałem przyżąd ze sobą i spradziłem po przejechaniu 30 km czy na świecach jeszcze jest prąd - wynik ZERO, więc przekaźnik działa po nagrzaniu się silnika.

Dzięki i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...