Gość ronin00 Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Witam!Kilka dni temu wymieniłem płyn chłodniczy w swoim n14 .Dziś zauważyłem ,że z płynu w zbiorniczku wyrównującym wydostają sie bąble powietrza.Czy to możliwe że by po przejechaniu ok 30 km jeszcze nie odpowietrzył się układ?Tylko nie mówcie mi że padła uszczelka pod głowicą :029: .Dodam że przy wymianie płynu odpowietrzałem blok silnika(odkręciłem tą śróbkę).silnik 1.4 16v LPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 16 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2007 Tylko nie mówcie mi że padła uszczelka pod głowicą :029: no dobra, nie powiem Ci tego.... :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mieso Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 ale kiedy lecą bąble podczas pracy silnika czy jak go wyłączysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ronin00 Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Witam ponownie! Pisząc o bąblach nie miałem na myśli ze jest to ciągłe bulgotanie połączone z wyrzucaniem płyny ze zbiornika wyrównawczego,tylko pojawienie sie co jakis krótki okres(nawet nieregularny) kilku małych bąbli powietrza .Samochód nie wykazuje jakichś dziwnych objawów, temperatura wydaje sie być w normie(wskazówka na połowie),więc jestem dobrej myśli.Wczoraj byłem u znajomego mechanika i on stwierdził,że mogłem żle odpowietrzyć układ po niedawnej wymianie płynu.Pojeżdże jeszcze kilka dni i zobacze co sie będzie działo.Bąble pojawiały sie przy włączonym silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 Jak silnik jest zimny to odkręć w nim korek z chłodnicy po czym go odpal i czekaj do nagrzania do normalnej temperatury, jak przez ten czas będą się wydobywać bombel no to masz pecha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
supernissanb12 Opublikowano 23 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2007 ak silnik jest zimny to odkręć w nim korek z chłodnicy po czym go odpal i czekaj do nagrzania do normalnej temperatury, jak przez ten czas będą się wydobywać bombel no to masz pecha... A więc dalej----- silnik sie rozgrzewa poziom płynu w chłodnicy będzie sie podnosił. Zbiornik wyrównawczy słuzy do tego żeby samoczynnie w razie potrzeby uzupełniał sie płyn w chłodnicy. Jak jest silnik gorący poziom w zbiorniczku podnosi się a jak zimny to opada. Jeśli masz nieszczelny korek w chłodnicy to ten płyn ze zbiornika nie bardzo chce przepływać do chłodnicy. U mnie np. Odpalam zimny silnik popracuje ok. 2-3min. gasze go i jak sie przysłucham to słychać jak płyn wędruje do zbiorniczka i z powrotem. Czasem nawet taki bombelek sie trafi. Stan płynu się utrzymuje, jeżdżę sporo więc uwarzam to za normalne zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość d0.2 nassin Opublikowano 7 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 Witam, tak te bąbelki czasem wylatują, to świadczyć może, że gdzieś jest drobna nieszczelność układu i zasysa on "lewe" powietrze. Np obejrzyj obudowę termostatu, szczególnie spód, zobacz czy tam nie ma kolorowego nalotu i czy aby płyn się nie ślimaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarekcrs6 Opublikowano 15 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 Mam dosc chyba nietypowy problem...mianowicie dzis zauważyłem, że w naczynku wyrównawczym z płynem chłodniczym w moim N14 1.6 16v znajduje się jakiś biały, tłlusty osad powyzej poziomu płynu a w płynie pływa pare kulek z tłuszczu... co to?? uszczelka pod głowica>?? Pomóżcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość willi Opublikowano 15 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 Mam dosc chyba nietypowy problem...mianowicie dzis zauważyłem, że w naczynku wyrównawczym z płynem chłodniczym w moim N14 1.6 16v znajduje się jakiś biały, tłlusty osad powyzej poziomu płynu a w płynie pływa pare kulek z tłuszczu... co to?? uszczelka pod głowica>?? Pomóżcie... witam wydaje mi się że to będzie uszczelka pod głowicą ponieważ te tłuste plamy na wodzie to raczej olej który dostaje się do kanalików wodnych oby była to tylko uszczelka ale jak już rozbierzesz to daj głowicę do planowania jest to następny koszt ale będziesz miał pewność że nie będzie trzeba znowu rozbierać silnika z powodu np. krzywej przegrzanej głowicy powodzenia i pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość viehu Opublikowano 15 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 Tylko nie mówcie mi że padła uszczelka pod głowicą no dobra, nie powiem Ci tego.... _________________ ...więc nie mówimy i tylko ze względu na ten tłusty osad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Czarq Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Sprawdź jeszcze czy po odkręceniu korka chłodnicy masz na na powierzcni płynu taką charakterystyczną "tęczę". A najlepiej jedź do mechanika, tak na wszelki wypadek żeby niepłacić za lawetę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi