Gość stypcio Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Witam, Ze wzgledu na to ze coraz wiecej jezdze i miesiecznie sporo place za paliwo chce zalozyc instalacje gazowa. Jednak pewien mechanik zajmujacy sie glownie japonczykami powiedzial mi ze do micry nie warto zakladac gazu poniewaz sie nie sprawdza. Podobno silniki 1,0 micry na gazie bardzo duzo pala i nie wiadomo co jest tego przyczyna. Wydaje mi sie to dziwne bo skoro w seicentach 0,9 gaz sie sprawdza to dlaczego w micrze nie? Prosze o odpowiedz posiadaczy gazu w micrach czy ta opinia jest prawdziwa i czy warto zalozyc gaz czy nie? Jakie macie instalacje i ile gazu wam pala micrusy? z gory dzieki za pomoc i rady. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kredor Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Witam Ja mam micre na gaz i powiem że faktycznie dużo pije - w wawie 10 na trasie 8,5 micra jest 1.0 - dla mnie to też się wydaje dużo ale tak to już jest Gazownicy mówią za każdym razem że przepala- że powinna mniej palić ale ja od 60kkm latam na gazie i nie wychodzi nic mniej (na liczniku widzę przejechane około 300 na zbiorniku i od razu zaczyna gasnąć) Ja mam gaz BRC (zwykły - może na sekwencji mniej by paliła - ale tego to ja nie wiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majsterus Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 no to bijecie rekordy - 10LITRÓW!!! w silniku 1,0 no rekord wymontowałbym to dziadostwo bo zwyczajnie sie nie kalkuluje do tego przeglądy i zajęte miejsce. Mam merca 2,3E w automacie i wiecie ile pali 12,5-13 średnio w 80% jazd po mieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eX Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 Mam merca 2,3E w automacie i wiecie ile pali 12,5-13 średnio w 80% jazd po mieście sory za ot, ale kolego chyba piszesz o spalaniu benzyny a nie gazu, mam taki sam silnik w mercu na automacie i tyle mam minimalne spalanie w miescie co do montowania gazu w takim silniku powiem jedno, srednie spalanie mam w micrusie (1.0) w miescie mam srednie spalanie 7-7,5 takze nie widze sensu montowania gazowni. a powodem dobrego dzialania instalki, jest budowa silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majsterus Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 nie! pisze o gazie. No wiem bo tankuje i płace. jak wcisne do podejdzie pod 16-17 ale jest tak jak piszę w MB więc sie dziwie ludziom że montują do 1,0 gaz do 1,4 już bym nie założył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcior Opublikowano 18 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2007 ja od ponad 100 tysiecy latam na gazie mojaMicra i bardzo sobie chale, mam silnik 1.3 instalka BRC Just..w miescie spalanie ok 8-8,5 litra trasa 8-9...jak sie bardzo cisnie, ( 150 i wiecej km/h) lub w miescie powyzej 4000 rpm to pod 10, spalaniem podejdzie..a na trasie przy prekosciach 90-115 pali mi 7,5 gazu na 100 wiec zle nie jest... ja na gazik nie narzekam. Aha i staram sie tankowac tylko na Shellu . spadku mocy praktycznie nie czuc, tylko predkosc max spadla o jakies 5 km/h. a do 150 wogole nie czuc ze to gaz. ogolnie na 25 litrowym tankowaniu robie jakies 300-320 km ;P Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość stypcio Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 z moich obliczen zakladanie gazu do tego silnika jest oplacalne gdyby gazu spalala mi max 9 litrow najlepiej 8. Jezeli bedzie mi 10 palila to juz nie bedzie tak fajnie, co prawda nadal taniej ale zwrot kosztow instalacji bardzo odwleka sie w czasie i nie wiadomo jak bedzie w przyszlosci z cenami gazu. Praktycznie co chwile slychac o majacych nadejsc podwyzkach na lpg. No ale i tak jestem zdecydowany na zalozenie instalki. Gadalem juz ze sprawdzonym monterem instalek i do mojej micry instalacja ma kosztowac 1800 zl sprawdzona i zakladaja je od 12 lat i mam byc zadowolony z niej na 1000%. Nie pamietam firmy ale dopytam sie i napisze o wrazeniach po pierwszych km na gazie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majsterus Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 zakladaja je od 12 lat i mam byc zadowolony z niej na 1000% życze Ci tego. Rzeczywistość jest inna. instalacja jest bardzo często zakładana na sztukę... i w toyocie musiałem sam sobie ja poprawiać i w mercedesie. MB nie działał ani na paliwie ani na gazie sam musiałem dochodzić co i jak...ile nerwów z tym dziadostwem było... szkoda gadać i nadal nie wiem czy na gazie mam za bogatą czy za uboga mieszankę, bo ustawiałem bez miernika lambdy Paramerty techniczne poszczególnych podzespołów dobrane sa poprawnie do silnika ale ich spasowanie i regulacja jako całość to tragedia. Tak samo instalacja elektryczna, przyjżyjcie sie w jaki sposób są zaciskane złączki na przewodach elektrycznych zgroza - jakby ktoś zębami gryzł... Ale tak właśnie działają u nas fachowcy od gazu. "Panie tak to działa....przez to nie jeżdżę w ogóle do takich kaznodziei co do spalania to gdybym miał tankowac 10-12 litrów benDZyny a gassss..... robi róznice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pablo_Snk Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 ja w swojej 1.3 motorze pali mi koło 9l ale więkrzość to jazda po mieście. Wiadomo, że instalacja gazowa wymaga wiecej pracy przy silniku niz bez tej instalacji, chociażby wymiana częsciej świec. Ale mimo to zawsze wleje wiecej za 30zł gazu niż 30zł benzyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcior Opublikowano 19 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2007 grunt to dobry fachowiec i solidny warsztat :!: :!: ..ja kładłem w Łodzi an Rokicinskiej 32 i zadnych problemow jak na razie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość darson Opublikowano 24 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2007 Witam wszystkich klubowiczów. Odnośnie gazu moge powiedzieć, że założyłem instalację sekwencyjną na początku czerwca. Zrobiłem już na niej około 7 tys. wiec jeszcze to troche mało cos wiecej o niej powiedziec. Poki co srednio spala mi 7,7 litra gazu przy jezdzie zdecydowanie pozamiejskiej. Z reguły jezdze powyzej 100 km/h w granicach 110-140. Poki co chwale sobie takie rozwiazanie, bo mimo wszystko oszędność jest. Mysle ze instalacja zwroci mi sie po mniej wiecej roku. Kosztowala mnie 2500. Róznicy w jezdzie nie czuje zadnej. Nie straciła na mocy, przyspiesza tak samo jak wczesniej na benzynce. Jedynie rozwija mniejsza predkosc max. Wczesniej na beznynece ciagla 165, teraz 155 km/h. Co ważne mam wersje z silnikiem 1.0 produkcji 96. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi