Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Podgrzewane lusterka

extradd
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Pomimo sporego czytania w wątkach:

Nissan Almera N15: Montaż podgrzewania lusterek

oraz podgrzewacze do lusterek w N16 mam problem z znalezieniem przewodów odpowiadających za podgrzewanie lusterek, gdyż jak na fotkach widać mam przystosowaną instalację do tego celu a nie chcę robić bantytyzmu i ciągnąć kable aż do konsoli włącznika ogrzewania tylnej szyby chociaż już rozebrałem pół auta.Może ktoś pomoże :/

A TO czytałeś? Jeśli tak to nie zaszkodzi zapytać bezpośrednio p_flori, on chyba jest najlepiej zorientowany.

Pozdrawiam

Wywołany do tablicy - zgłasza się :diabel2:

z fotek niestety niewiele widzę, ale mogę poradzić jedną rzecz.

Jeśli już ściągnięty boczek drzwi - warto wziąć miernik i na włączonym zapłonie sprawdzić, czy na kostce do lusterk na wolnym kablu nie pojawia się +12 V po włączeniu grzania tylnej szyby - jeśli tak - voila!!! mamy instalację, potrzebne są tylko maty do lusterek, jeśli nie trzeba kombinować. Jak pisałem w N16 ce była połowicza instalacja tzn między nadwosiem - poprzez słupek drzwi do kostki lusterek - to bardzo mi ułatwiło, bo nie musiałem przciągać kabli między słupkiem a drzwiami - tam gdzie najtrudniej. Chciałem zaznaczyć, że maty działają już rok i teraz kiedy poranki chłodne przyjemnie zdejmują szron nie tylko z tylnej szyby ale i z lusterek.

[ Dodano: Sob 22 Wrz, 2007 21:25 ]

przyjrzawszy się bardziej Twojej instalacji - rzeczywiscie 5 kabli lecących do lusterka to ani hybi 3 - silniczki lusterek, 2 podgrzewanie - miernik w łapkę i do dzieła.!!!

Ajac no przecież pisze jak byk że czytałem ten wątek.

p_flori napięcia nie ma bo na samym początku już sprawdzałem.Ja chcę wiedzieć gdzie mam szukać tych dwuch przwodów/kabli pod kierownicą.

Pisałeś :

5. nurkujemy pod kierownicę i przy drzwiach indentyfikujemy kostkę M76 i rozpinamy ją.

dla ułatwienia - tylko tam znajdziemy ten zielonobiały kabelek.

No i właśnie szukam tego kabelka i tego przekaźnika M76, ale chya N16 ma inna instalacje od N15 zresztą w drzwiach jak zauwarzyłeś nie posiadam kabli lecz taśmę.Chcę zaleść tylko ten kabelek i przekaźnik od tylnej szyby.

na pewno inne instalacje, ale zasada widać podobna - w drzwiach pociągnięte kable (na zasię), a reszta " ooo niedopuszka"

Ajac :564: - kurna trza pomóc za wszelką cenę zimalowi, skoro z taką determinacją o 22.00 idzie robić foty przkaźnika...

No cóż, p_flori na pewno ma rację - instalacje na bank są różne.

Co do lokalizacji przekaźnika proponuję taki oto sposób: jedną łapkę delikatnie położyć na przekaźniczku, a drugą pstrykać włącznik ogrzewania tylnych szybek. Jeżeli łapki masz delikutaśne to powinieneś poczuć kliknięcie zwory. No chyba że jesteś małorolny, albo hajer przodowy co to na grubie w węglu ryje to szanse masz niewielkie, ale zawsze możesz o to poprosić niewiastę siakąś co to łapki genetycznie ma delikatne, do szydełkowania przystosowane.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

kable poprowadziłeś tej samej grubości do prawego i lewego lusterka?

masz diodę ma przycisku? może połączyłeś prawe poprzez diodę i jej rezystancja powoduje mniejszy przepływ prądu przez prawą matę -stąd słabiej grzeje. Poza tym mata macie nie równa - każda ma rezystancję termczną tzn im bardziej się nagrzewa tym opór jej rośnie - mnie też niezbyt równo się nagrzewają.

• 5 lat później...

Pewnie dostane tytuł górnika miesiąca :) bo nie chciałem zakładać nowego tematu ;)

Ale moje pytanie jest takie.

Dzisiaj rozbierałem w n15  tapicerkę w przednich drzwiach i jest kostka od sterowanie lusterkiem podłączona i druga kostka jest pusta.

I czy ta druga kostka jest może od podgrzewania lusterka i wystarczy kupić matę podgrzewającą i podłączyć kabelki z maty  już przyklejonej już do lusterka do tej kostki i będzie git w zimie ;) ?

Czy trzeba ciągnąć kable jak to opisane w dziale zrób to sam,żeby w zimie czy deszczu lusterka były czyste od szronu,śniegu i deszczu?