Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Dziwne stykanie nie wiem co to ma byc ???

Gość ConectA
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.w zeszlym roku we wrzesniu kupilem moje sloneczko n14 i do dzisiaj jezdze z zadowoleniem. z tym ze byly do wymiany przeguby. dokladnie w kwietniu tego roku wiec jakby nie bylo niedawno :) wymienilem je. stykanie zniknelo. lecz teraz zauwazylem ze znowu zaczyna cos pukac. pierwsze co sprawdzilem to czy gumy na przegubach sa cale. sa cale zadnych przetarc ani pekniec nic. jak skrece kolami na maksa w prawo lub w lewo i ruszam to nic. jednak jak jade i zalozmy skrecam w prawo to przy skrecie 30stopni zaczyna robic PYK PYK PYK prze dodawaniu gazu bo jak go puszcze na luz i tak skrece to sie nic nie dzieje co to ma byc ??? blagam pomozcie. pozdrawiam

no ale jak po poł roku po wymianie znowu przeguby ?? coś mi sie tu wydaje ze to nie powinno byc to. rozumiem jakbym katował te przeguby ruszanie na skreconych kolach przy pelnym "bucie" i takie tam. ale takiego czegos nawet nie bylo. oszczczedzam je jak moge. prosze poozcie. a moze poloski od skrzyni czy one tez moga strzelac ?? pozdroo

a moze poloski od skrzyni czy one tez moga strzelac ??
pewnie że mogą
no ale jak po poł roku po wymianie znowu przeguby ??
A jakiej firmy kupiłeś bo jeśli JC to mogły już paść.

A powiedz czy słyszysz może też szum dochodzący z kół jak tak to sprawdź na innych oponach czy będzie szum jak tak to masz to wymiany łożyska

szczerze mowiac to nie pamietam jakiej to byly firmy te przeguby. kupilem je u mnie w miescie w sklepie kmotoryzacyjnym z ktorego wszystie czesci biore i nie zawiodlem sie jak do tey pory. zumow z kol zadnych nie slychac jest chicho znaczy sie normalnie :) kierownica mi nie drzy zadnych uchybien. jedynie te lekkie pukanie przy delikatnym skrecie w prawo. mowie jak skrece na maksa kola to takich objawow nie ma jak przed wymiana przegubow. naprawde nie wiem co jest. narazie az tak mi to nie przeszkadza. jak zacznie sie cos bardzoei jpowaznego dziac to wtedy to sie wezme za to :)w pierwszej kolejnosci do naprawy jest sprzeglo w sumie mowia ze jakies lozysko chyba oporowe bo jak puszcze pedal sprzegla to sie troche glosno robi jak jest wcisniety to wszystko oki ale jak puszcze to nieciekaawie sie dzieje. pozdroo

• 2 tygodnie później...

mam to samo co kolega ConectA, tyle ze u mnie nie puka a wyje (cos typu ŁUU ŁUU ŁUU) i tez mialem wymieniane przeguby. rowniez wyje tylko przy lekkim skrecie (no wlasnie tak ok 30 do 40 stopni kierownica) i tylko przy skrecie w prawo

no i ja tez podejzewam łozysko kola trudno je wymienic :?: :?: :?:

Gość baronmokotowa

miałem podobne, no...takie same objawy opisane też w innym poscie.

pozniej, im dluzej z tym jezdzilem zaczelo sie stukanie juz nawet na prostych kolach i na luzie przy dojezdzaniu do swiatel.

przeguby byly w porzadku.

winne bylo pekniete lozysko kola.

tutaj podejrzewalbym to samo.

pozdro!

u mnie wymienione zewnetrzne te przy kołach. skoro kolega wyzej pisze ze to wina lozysk to niew powinny szumiec podczas jazdy ?? u mnie nie ma szumow i takie tam. kurcze sam juz nie wiem narazei zostawie to w spokoju i zobaczymy czy bedzie sie gorzej dzialo. pozdroo

u mnie wymienione zewnetrzne te przy kołach

to ile w tym kole jest tych lozysk??

wewnetrzne i zewnetrze (czyli 2 lozyska na jedno kolo)??

[ Dodano: Czw 04 Paź, 2007 11:02 ]

aaa wam chodzi o przeguby zewnetrze to sorry.

ale napiszcie ile jest lozysk 1 czy 2??

• 8 miesięcy temu...

Żeby znów nie dostać zjeby zapytam tutaj:

Dzisiaj zrobiłem z 300-350km, kilka razy zdążyło się, że musiałem ostro zahamować, przy ~40km/h pedał w podłogę aż koła się zatrzymały, na śliskiej nawierzchni.

Po powrocie do domu i krótkiej przejażdżce po mieście zauważyłem, że czasem przy przyśpieszaniu słyszę dziwne szumienie po lewej stronie z przodu, wydaje mi się, że to z koła te odgłosy się wydobywają, jest to krótki dźwięk przypominający "Ziuuuł" i koniec jak trochę się rozpędzę. Coś jak by w jednym momencie ocierało...

Myślałem, że to łożysko no ale nie wiem czy dobrze myślę, dźwięk występuje czasami a nie cały czas...