Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Laurel - temp. silnika

Gość szarkiz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam niewielki problem z temperaturą silnika. Byloby zbyt trywialnie gdybym po prostu napisał ze jest za wysoka, wiec opisze objawy.

Przy zakupie auta zwrociłem uwage sprzedawcy ze wskaznik temp. zatrzymał sie zaraz na poczatku skali. Powiedzial zebym sie nie przejmował bo pali od ręki i grzeje jak piekarnik, wiec sie nie przejąłem.

Przyszły chłodniejsze dni, temperatura spadła ponizej 10st. i juz kabiny nie moglem dogrzać. Kupiłem termostat. Przy wymianie okazalo sie ze poprzedni byl otwarty non stop. Po wymianie wskazówka w ogole nie drgneła. Kupilem czujnik. Pomogło.. dogrzewał sie idealnie do połowy skali, ale...

Pierwszego dnia wskazówka w połowie skali stoi jak mur. Drugiego dnia jakby lekko za połową.. trzeciego znow pare milimetrow dalej i tak przez tydzien za kazdym dojazdem do pracy zatrzymywala sie pare milimetrow dalej. Po tygodniu dochodziła juz do maksimum.

Chłodnica gorąca, przewody od chłodnicy idące góra przez termostat gorące, ale odchodzące od chlodnicy na dole mozna spokonie objąc dłonią.

Gdzie moze byc problem ?... zapowietrzony termostat ? uszkodzony termostat ? zapchany obieg plynu chłodniczego ?

Skoro wymieniałeś termostat to nie powinien być uszkodzony, nasuwa mi się kilka przyczyn takiego stanu rzeczy:

1. Uszkodzona (lub zakamieniona wewnątrz) chłodnica,

2. Zakamieniony cały obieg cieczy,

3. Woda w układzie chłodzenia zamiast płynu,

4. Pompa wody może już nie daje rady

5. Czy wentylator startuje?

6. Zapowietrzony układ

Myślę że należałoby zacząć od sprawdzenia co masz w układzie, może jeszcze raz odpowietrzyć porządnie, potem zerknąć czy wentylator startuje, jeżeli to nic nie da to trzeba sprawdzać dalej, może nawet dojść że uszczelka jest walnięta, ale to przy odpowietrzaniu jak będzie bąble w zbiorniczku widać wyjdzie, ewentualnie jak ubędzie płynu a przybędzie oleju w silniku czego nie życzę.

w układzie raczej płyn bo słodkie i pozostawia specyficzny jakby silikonowy osad na palcach. Wentylator sprawny.

Poki co wymontuje termostat i zagotuje w garnku, zobacze czy sie otwiera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...