Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

katalizator po raz n-ty! i cos jeszcze!

Gość jarros

Rekomendowane odpowiedzi

witam

wiem ze bylo juz o tym pisane! ale za bardzo nie mam czasu wertowac tego wszystkiego!! :diabel:

mam pytanie odnosnie katalizatora przy kolektorze wydechowym,

czy ktos go juz usował? i czy nie pogorszy sie praca silnika po jego wydłubaniu, gdyz zaraz nad nim jest sonda!?

katalizator srodkowy juz mam wywalony! :D silnik 1.4 na wielopunkcie

i jeszcze jedno:

mam taki obiaw i to nie za kazdym razem, ze jak odpalam silnik i zaczynam jazde to samochod jest mulowaty zarowno na Pb jak i na Lpg, dopiero sie poprawia po przejechaniu kilkunastu kilometrow lub gdy "kopne" kilkakrotnie w pedal gazu!! macie jakies pomysly??

pozdr

mam taki obiaw i to nie za kazdym razem, ze jak odpalam silnik i zaczynam jazde to samochod jest mulowaty zarowno na Pb jak i na Lpg, dopiero sie poprawia po przejechaniu kilkunastu kilometrow lub gdy "kopne" kilkakrotnie w pedal gazu!! macie jakies pomysly??

Może poprostu olej w silniku się nie "nagrzał" i jest bardziej gęsty :?: Ja mam podobnie w swoim dieslu, jak przejade jakiś odcinek to lepiej wkręca się na obroty.

Odnosnie tego kata to już trochę się z nim obeznałem i z tego co wyczytałem to dużo on muli.Coobcio nazwał go Pre katalizatorem i też radził uciąć go.Ja mam w planach zrobić samemu nowy kolektor.....może na dniach.

Ma ktoś może jakieś skany kolektora (wylotu w głowicy-almera 1.6)?Mając te skany byłoby mi szybciej.

EDIT@ Masz tu linka z pre katem http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...hlight=kolektor

Ja zmieniłem kolektor na taki od DSa bez pre kata i mam wrażenie że jest gorzej. Robi się też głośniej. Inna sprawa że zwykły katalizator pozostawiłem na swoim miejscu.

własnie z ta wymiana kolektora to bylaby najlepsza sprawa!!!

tylko ze ja chciałbym wydłubac srodek z tej "puszki" i tak sie zastanawiam czy sie cos nie sknoci!!! chodzi o wskazania sondy , działanie instalacji lpg i analize spalin!!! :/

bo srodkowego juz dawno nie mami jest Ok !!!! :diabel:

po wydłubaniu środka z puszki może nawet zmienić się na gorsze, bo spaliny będą miały zaburzony przepływ przez co moga w tej puszcze zmniejszać prędkość z jaką będą ulatywały z wydechu, a co za tym idzie może pogorszyć się opróżnianie komór spalania i mniej świeżej mieszanki może zasysać do cylindra, zmiany nie będą jakieś drastyczne ale może troche być gorzej

Możesz wyciągnąć środek (katalizator) bo jest tylko wciśnięty na taką siatkę i zobaczyć co i jak a potem wsadzić go na swoje miejsce. Wystarczy go rozkręcić przyłożyć kawał belki i wystukać go. Potraktowanie go bezpośrednio młotkiem na pewno zniszczy katalizator ceramiczny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...