Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Olej w skrzyni

Gość
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

winiu

a czemu z gory obwiniasz olej?

Pół roku temu wymieniałem skrzynię na regenerowaną - poszło jakieś łożysko, po wylaniu oleju wypłynęły jakieś kulki.

ja bym stawial na niska jakosc tej regeneracji raczej

• 2 tygodnie później...

Ja u siebie zalałem rok temu TEXACO Multigear 80w-90. Przekopałem wtedy wszystko na temat olejów i na TAF-X mnie nie stac. Po roku stwierdzam ,że skrzynia chodzi bez problemu.Olej ten spełnia normy GL-4 i GL-5 i ma dobrą lepkośc i temp. płynięcia. Kupiłem go w Norauto.

• 3 tygodnie później...

Witam .... rozmawiałem ostatnio z kumplem - mechanikiem i mówił, że oleju w skrzyni praktyvcznie się nie wymienia, ale jak się spytałem o automat to szczerze powiedział, że nawet nie wie. Jak to jest z tymi automatycznymi skrzyniami, czy wymienia się u nich olej częściej ?

Wymienia się ale rzadziej niż w silniku. O ile dobrze pamiętam to dla sunnego będzie to co 60 tys km, zasada obowiązuje jak z olejem silnikowym, jak auto bardziej katujesz to powinieneś częściej, wymieniać (wchodzi okolo 4.5 litra na wymiane "statyczna" )

http://www.automat.pl/readarticle.php?article_id=12

habaj a tak z ciekawosci...

jak sie sloneczko z automatem zachowuje ?

gladko zmienia biegi czy szarpie? sa jakies biegi sportowe/oszczedne? idzie cos przycisnac czy nie skrzynia nie pozwala ? przy ilu rpm 1.4 automat zmienia biegi ?

Jak jeżdżę statecznie to bardzo płynnie zmienia biegi, ale jak mu dam pedał w ziemię to szarpnie (chyba to jest normalne?). Nie wiem przy ilu rpm zmienia biegi, operując dobrze gazem może zmieniać biegi na bardzo małych obrotach, ale piątkę choćbym nie wiem jak lekko dusił ten pedał gazu włączy najwczęśniej przy 90 km/h. Ogólnie jestem zadowolony z tego automatu, choć nie byłem ich zwolennikiem.

I oczywiście idzie przycisnąć, nawet dość dynamiczny jest ten samochód. Na maxa gaz: 2bieg wrzuca przy 60km/h, 3bieg - prawie 100km/h, 4 bieg - ponad 140km/h. Piątki już nie zdążył włączyć, bo darłem jak narazie nim tylko 165km/h.

Czy jeśli nie zauważyłem jakichś nieprawidłowości w działaniu skrzyni to poedejmować się wymiany tego oleju? Czytałem wyżej, że po wymianie i zalaniu złego oleju może coś się dziać? Dodam, że nie wiem kiedy ostatni właściciel wymieniał olej w skrzni, czy w ogóle wymieniał.

• 2 tygodnie później...

Witam kolegów. Też niestety musze wymienić olej w skrzyni bo przy wyjmowaniu półosi mi trochę wyciekło. Jest jeszcze brązowy i wygląda ok. Co myślicie gdybym tylko dolał tyle co brakuje czy lepiej wymienić? i z tego co piszecie widze dwa typy: ten zalecany w książce czyli 80w-90 i piszecie że 75w-90 też jest dobry? Czym one się różnia? (jestem laikiem). Nadmienię że skrzynia pracuje bezproblemowo, leciutko, cicho.

Witam kolegów. Też niestety musze wymienić olej w skrzyni bo przy wyjmowaniu półosi mi trochę wyciekło. Jest jeszcze brązowy i wygląda ok. Co myślicie gdybym tylko dolał tyle co brakuje czy lepiej wymienić?

W silniku tez tylko dolewasz? Pewno, że wymień, razem z czyszczeniem filtra koniecznie (lub wymianą).

akurat jestem bardzo na bieżąco w temacie. sprawa wygląda u mnie tak, że poprzedni właściciel mojego sunny stwierdził, że ma kupione oleje i jeszcze mi wymieni przed sprzedażą. do silnika wlał dobry mineralny mobil 15W40, bo innego typu nie mógł, jako że na takim silnik pracował już jakiś czas. do skrzyni natomiast nalał hipol. rozmawiałem z dobrym fachowcem, który stwierdził, że zrobił on głupotę. po pierwsze wymiana oleju w skrzyni manualnej nie jest bezwzględną koniecznością, a jeśli już to hipolu lać nie warto. stwierdził wręcz, że ten olej jest dobry do malucha, ale nie do szlachetnego japończyka. mówił też, że mogę mieć spory problem ze zmianą biegów w zimie i zalecił jak najszybciej nalać taki olej, jaki jest zalecany. przeszedłem się do specjalistycznego sklepu, facet miał tylko katalog castrola, ale to raczej przypadek a nie żaden spisek bo akurat olejów przekładniowych tej firmy nie miał. sprawdził, że do tego modelu (2.0 diesel, 1994 r.) zalecany jest taf-x 75W90. chciałem znaleźć przez google odpowiedniki i akurat znalazłem firmę, która sprzedaje właśnie taf-x za 24zł za pół litra. przysłali mi olej kurierem następnego dnia (dodatkowe 15 zł za przesyłkę, czyli jakoś to się całkiem sensownie zamknęło). dzisiaj jadę na wymianę z nadzieją, że ten hipol za bardzo nie narozrabiał bo może 500 km na nim zrobiłem dopiero. jeśli temat będzie się rozwijał, za jakiś czas opiszę, jak się skrzynia sprawuje. pozdrawiam

• 1 rok później...

jak stoisz przodem do silnika to na wysokości łapy która trzyma skrzynie. Łapa jest po prawej stronie. Patrząc na lewo dosłownie kilka centymetrów od jej końca i ciut na dół. To jest taka śruba wklęsła na kwadtat 10 mm.

• 2 tygodnie później...

jak stoisz przodem do silnika to na wysokości łapy która trzyma skrzynie. Łapa jest po prawej stronie. Patrząc na lewo dosłownie kilka centymetrów od jej końca i ciut na dół. To jest taka śruba wklęsła na kwadtat 10 mm.

Witam, dla posiadaczy sunnego z silnikiem diesla CD 20 przypomnienie : olej wlewamy i poziom sprawdzamy przez otwór z góry skrzyni,w którym jest zamocowany zębnik prędkościomierza (skąd wychodzi linka lub przewody elektryczne w CD 20 E). Jeżeli ktoś sprawdza poziom przez korek o którym pisze Kolega to będzie miał około 0,2 l oleju mniej. Polecam pilnować mechaników, którzy nie znają Nissana. Pozdrawiam.

Oczywiście nie lejemy do pełna tylko 54 do 61 mm poniżej krawędzi otworu.

Edytowane przez Grzegorz53

• 1 rok później...