Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

wymiana filtra paliwa CD20T

Gość radoslawos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

na początku powiem że godzinę szukałem i nie znalazłem a mianowicie chodzi mi o procedurę wymiany filtra paliwa w Primerze wraz z jego odpowietrzeniem , z manuala nie mogę się pokapować.

Witaj,

Niechciałbym wyjść na dyletanta ale wydaje mi się, że wymiana filtru paliwa w CD20T będzie analogiczna jak w CD20. A to jest banalna czynność:

- odkręcasz filtr z gniazda

- z filtru odkręcasz układ odprowadzania wody (dolna część filtru)

- układ ten przykręcasz do nowego filtru (uprzednio dokładnie go czyszcząc w oleju napędowym lub benzynie)

- nowy filtr zalewasz do pełna olejem napędowym

- montujesz nowy filtr dokładnie tak samo jak był zamontowany stary (gumowa uszczelkę zwilzyć trzeba olejem silnikowym)

- pompka nad filtrem pompujesz 'do oporu' (tzn. na czuja ąz się zrobi 'twardo')

- zapalasz silnik (pierwszy raz trzeba pokręcić z 2-3 sekundy)

Jesli sie mylę i w CD20T to wygląda inaczej to bardzo prosze o sprostowanie.

Swoja drogą, gdy wymieniałem u siebie filtr, to nie mogłem wyjść ze zdziwienia ile syfu jest wtym paliwie... i wody.

Czasami odpowietrzanie ręczną pompką nie pomaga. Należy wtedy poluzować przewody wysokiego ciśnienia na wtryskiwaczach i włączyć rozrusznik. Gdy z luzowanego połączenia zacznie sączyć się ropa, dokręcamy nakrętki. Silnik powinien po tej operacji odpalić natychmiast.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...