Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Bendix

Gość halski
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Właśnie dziś zostałem unieruchomiony w centrum szczecina, podobno padł bendix, tak powiedział mechanik do którego doturlałem się po odpaleniu "na pych". Pytanie moje jest takie czy komuś z Was już to padło, czy to będzie droga naprawa, no i czy szukać nowych części czy lepiej czegoś używanego?

mi padl w p11 , za naprawe u elektryka zaplacilem ok 200-300zl, a tym czasowo mozesz sprobowac mlotkiem popukac w rozrusznik i sprzekrec stacyjke aby nie odpalac na pych,u mnie zadzialalo

Pozdr

kumplowi jak szwankowal rozrusznik to jakos dziwgnia zmiany biegow machal zeby jakis wstrzas spowodowac.

ps na moje to nowke bym bral. i szczotki bym sprawdzil w rozruszniku :)

Ja w swoim N13 tez mialem problem z bendixem. Wymieniałem go juz dwa razy na jakis nowy nieorginalny. Pierwszy starczyl na 3 lata, drugi nadal dziala. Poza tym u mnie jeszcze wymieniłem elektrowłącznik.

a co do pukania młotkiem i machania dżwignią zmiany biegów to tez coś słyszałem ze ponoć to troche pomaga. ;)

Panowie też maiłem problemy z bendixem a mechanik powiedział ze koszt naprawy 120zł a jak dlamnie biednego studenta to sporo w chwili przypływu energi :D potraktowałem go młotkiem i <odpukać> smigam już tak 6 miechów i tylko 1 raz musiał dostać znów młotkiem :> pozdro i pamietajcie nic na siłe wszystko młotkiem.

• 2 tygodnie później...

Musze wyprostować temat bo nie wszyscy z was mają na myśli tę samą część -Bendix- czyli inaczej zazębnik lub wzębnik rozrusznika to ta wyskakująca zębatka i jej wymiana może być droga bo wiąże sie z rozebraniem całego rozrusznika na drobne ,natomiast wielu wielu z was opisuje szybką wymiane co wskazywało by na wyłącznik elektromagnetyczny przykręcony w zależności od modelu auta na dwie do czterech śrubek ,jego zadaniem jest wypychanie BENDIXA i przekazywanie za pomocą styków umieszczonych wewnątrz prądu do cewek rozrusznika ,do niego podłączone są wszystkie kabelki A dla tych co lubią młotkiem (co zresztą czasem pomaga) ale przyczyną mogą też być kończące sie lub zatarte w prowadnicach szczotki doprowadzające prąd do wirnika . Najlepiej jest wyciągnąć rozrusznik przejrzeć wszystkie części i potem diagnozować przyczynę niedomagania niż topić pieniądze kupując na wyrost .

Fikołek ma rację wyciągnąć rozrusznik i przejrzeć go najpierw, wyczyścić i nasmarować ruchome elementy, sprawdzić styki, kable dochodzące ro rozrusznika itp itd. czas wyjęcia rozrusznika to jakieś 20 minut a serwisówka jest na forum, nic trudnego naprawdę :)

Ja przerabiałem już u siebie wymiane bendixa w p10. Rozrusznik wyciąga się od góry. Mocowamy jest na dwóch śrubach skierowanych w przeciwne strony. Pod jedną z nich podłączona jest masa z akumulatora. Po ich odkręceniu całość łatwo wychodzi. Trzeba rozrusznik lekko unieść do góry zeby odhaczyć go z "widełek" dociskających zębatke na wieniec. Potem wysuwa się go w strone lewego koła kierując lekko w dół. Nastepnie odłączasz kable od elektrowłącznika i jesteś w domu. Do odkręcenia tych śrub najlepszy jest klucz oczkowy. Z tego co pamiętam to chyba 17. Pamiętaj żeby zdjąć kleme z akumulatora. pozdro

Widzę że ktoś ci radził puknąć młotkiem ja tego nie radzę zajmuje się profesjonalną regeneracją i mam wielu klientów co wpada na taki pomysł ja im radze jebnąć się w łeb, po pierwsze naprawa rozrusznika dużo bardziej wzrasta zazwyczaj jeśli jest na magnesach to je kruszą a jak szczotki są na wykończeniu przez pukniecie poruszą się i kabelki dotkną komutatora wirnika robią zwarcie i wirniczek idzie z dymem jak toś potrzebuje z rozrusznikiem czy alternatorem pomocy niech pisze na gg 6342348