Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Duże spalanie na starcie 2,0 D

Gość winiu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie udało mi się znaleźć w serwisie, a może źle szukałem. Więc z gór przepraszam jak sie powtórzę.

Zauważyłem że na starcie mój sunny 2,0D dużo pali wskazówka leci w dół jak oszalała. Potem w trasie i nawet w mieście jak się rozgrzeje jest już ok. Czego to może być winą ?? Czy tutaj w silnikach diesla jest jakieś sannie które można regulować ?? Auto generalnie pali od ręki.

Z góry dzięki za pomoc.

Jest automat przyspieszający kąt wtrysku. Można to regulować. Można też zmienić dawkę paliwa, no i jest śruba regulacji wolnych obrotów.

Jeśli dużo pali, powinieneś zacząć od kąta wtrysku i wolny obrotów. Dawki raczej nie ruszaj.

Z tyłu pompy od strony przegrody silnika masz taki mały cylinder do którego wchodzą dwie rurki wodne. Nad tym cylindrem jest śruba regulacyjna.

Włącz silnik i rozgrzej do 80*C. Następnie wyreguluj wolne obroty ( 800obr. ) śrubą z przodu pompy. Potem musisz poczekać aż silnik zupełnie ostygnie ( do temp otoczenia ) Po włączeniu zimnego silnika śrubą z tyłu pompy ustaw obroty około 1200. Po rozgrzaniu się silnik powinien zejść na 800-850obr. Jeśli nie spadnie do tylu, skoryguj wolne obroty tą śrubą

Jeśli nie da się tak wyregulować, masz uszkodzony - zatarty ten cylinder

• 2 miesiące temu...

Ten przyspieszacz zapłonu to te użądzenie włączane podczas pracy zimnego silnika?? Czym to się objawia??

Mój diesel po wymianie uszczelki pod głowicą chlipie srednio 7.5 l/100. Wydaje mi sie że to dużo. Niewiem ile wczesniej palił bo gdy go kupilem poszedł odrazu do mechaniora.

Witam

Kolego napisz jak się zachowuje wskazówka od temperatury tzn. chodzi mi jak silnik rozgrzeje się. Powinna stać jak wryta w położeniu poziomym. Jeśli opada w dół w trakcie jazdy to znaczy, że termostat przepuszcza i silnik jest niedogrzany. Najszybciej to zauważysz jak będziesz pomykał z górki.

A widziałem ostatnio na allegro można kupić regenerowany przyspieszacz zapłonu.

Wskazówka od temperatury stoi murem. dożo poniżej - ale ponoć założyłem zły czujnik. I tak mi będzie pokazywał.