Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

czy to wina parownika?k11

Gość PIOSAB

Rekomendowane odpowiedzi

witam ,jestem tu nowy ale micre mam juz od ponad roku,a mianowicie mam problem ze spalaniem. Moja micra jest z 1994 r,ma przejechane 176tyś km ,silnik to 1,3, od przebiegu 122tys km mam zainstalowany gaz ,czyli już 54tyś km,instalacja zwykła na parowniku tomasetto ,butla w kole ,mikser typowy do nissana zamontowany nad przepustnicą,do czego zmierzam ? a do tego ze do jakiś 150-160 tyś km było ok,paliła bardzo mało ,czyli w trasie ok 6,5l-6,9 litra gazu na sto,w miescie nie przekraczał 8 litrów nawet przy agresywnej jezdzie,ale tak od 160 tyś zaczeła w miare uływu kilometró więcej palić ,przy 170tys km paliła w trasie 7,5-8l na sto kilometrów a teraz pali 10-11 litrów gazu .nie wiem co mam zrobić zeby paliła tak jak dawniej,a niechcę wymieniać wszystkiego i stracić majątek.Przewody niemają przebicia ,olej wymieniam regularnie ,filtr gazu jak i powietrza też ok,nie szarpie,była regulowana w warsztacie lpg na komputerze i spalinach i nic to nie dało,myslę ze to wina parownika bo tomasseto nie szczyci się dobrą sławą,ale mogę się mylić, chciałbym kupić lowato tylko nie wiem jaki typ będzie dobry do silnika 1,3 na wielopunkcie ,a moze to nie jest wina parownika tylko innej rzeczy,Bardzo proszę o fachową poradę,jesli słabo wytłumaczyłem sytuację to proszę o pytania ,pozdrawiam PIOTREK :(

W mojej primerze było identycznie. Na początku jak tylko kupiłem w mieście paliła ok 9 l. na sto, w trasie przy spokojnej jeździe mogłem zmieścić się w 6. Teraz trasa 10-11, miasto 13. Okazało się, że na drugim cylindrze jest bardzo małe sprężanie, a zatem silnik nie spala mieszanki tylko "wypycha" do wydechu. Poza tym auto straciło na mocy i dynamice. Teraz szukam dobrego fachowca który ściągnie mi głowice i zajmie się tym.

Jeśli byłeś na analizatorze spalin to jakie były odczyty. U mnie było wszystko ponad normą, zwłaszcza HC.

witam,jesli sprawdzę kompresje silnika i będzie dobrze to znaczy ze gniazda zaworów są ok ?filtr powietrza jest nowy,sonde lambda to ja bym i sprawdził tylko nie wiem jak ,oczywiscie tak zeby niewymieniać jej bo nie jest zbyt tania,na benzynie pali oki 5,5litra na sto w miescie do 6 litrów,a z tą parafiną to niewiem jak sprawdzić,jakis syf spuszczałem z parownika korkiem,.Ale najpierw sprawdzę kompresje silnika ,i wtedy będę szukał dalej,myslę ze kompresja jest ok bo na mocy nie straciła a nawet lepiej chodzi na gazie jak na benzynie,ale wole sprawdzić, na

razie dziękuję za pomoc ,pozdrawiam Piotrek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...