Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K10] spadek siły przy ciepłym silniku

Gość rav5
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie mam pewien problem z moja Micra K-10 92r ,polega on na tym ze gdy silnik jest ciepły zaczyna wariowac czyli traci moc przerywa ,szarpie itp. wrecz spadek siły i mocy o 60%. Zas gdy silnik jest zimny i do momentu gdy złapie temp. pracuje idealnie i pedzi jak strzała. Prosze o pomoc i kilka uwag na co mam zwrócic uwage lub co wymienic? Pozdrawiam

A wężyki podciśnień sprawdziłeś? Często one mogą powodować złą pracę silnika.

Posprawdzaj te wychodzące z obudowy filtra powietrza i te dochodzące do sterownika ssania (najprawdopodobniej na kielichu amortyzatora po stronie kierowcy).

Czy K10-tki sa na wtrysku ? Jesli tak, do momentu rozgrzania silnika, a predzej sondy lambda, paliwo ustalane jest wg wartosci stalej i nie jest od sondy zalezne. To jednak trwa dosc krotko, o ile sonda ma grzalke. Po jakim mniej wiecej okresie zaczynaja sie jaja z praca silnika ?

EDIT:

Czy spadek mocy jest rowny w kazdym zakresie obrotow ? czy przerywa ? Opisz dokladnie

Micra K-10 jest na gazniku zabawa z silnikiem zaczyna sie mniej wiecej po około przejechaniu 20-25 km jak dostanie temp. około 40-50 stop C , spadek mocy jest równy trudno to opisac poprostu nie ma siły , jak dam na luz i przygazuje niby wszystko dobrze dopiero jak ruszam i jest obciazenie silnika traci moc ,dodam tez ze raz lub dwa miałem takie jaja ze zgasło mi auto i nie mogłem go odpalic a jak juz odpalił to tak jak by pomału wchodził na obroty dodam tez ze sporo mi pali około 9L

rav5, po przejechaniu 20-25km to on juz daaawno rozgrzany ...i osiaga temp. nie 40-50*C, a 90* o ile oczywiscie sprawny masz termostat.

Dziwne. W temperaturze silnika raczej nie szukalbym przyczyny. Skoro to gaznik, sprawa moze byc błacha. Na razie nie bede na nic wskazywal, ale zapytam dalej. Czy zanik mocy objawia sie zawsze po takim przebiegu czy to raczej loteria ? Czy silnik wtedy telepie ?

Drogi kolego wziasc pod uwage temp. otoczenia to znaczy jest zimno na dworze dopiero po przejechaniu około 20km. skazówka od czujnika temperatury zaczyna sie podnosic i to nie znacznie wiec nie sadze by było juz tam 90 stopni ale moze sie myle?? Moc silnika stanowczo sie zmiejsza jesli przejade około 25 km no moze do 30km a skazówka temp. wzniesie sie około 0.5 cm ponad dolną kreske strasznie trudno to opisac moc jest bardzo mała a jazda na 4 i 5 biegu jet nie mozliwa bo auto automatycznie sie zadusi i zgasni a na 3 biegu tak jak muwisz telepie. Dziekuje za pomoc i czekam na wskazówki Pozdrawiam

Ok, zrob tak !!! Sprawdz czy nie masz ubytku w plynie chlodniczym. Odpowietrz uklad o ile w K10 mozna. Jesli ilosc plyny i uklad jest ok, koniecznie rozwaz zakup i wymiane termostatu !!! Silnik przy temp. zewnetrznej 0*C powinien rozgrzac Ci sie po 3-5 km i wskazowka temperatury plynu chlodniczego (silnika) zatrzymac sie na polowie skali. Sprawdz to co napisalem i daj znac.

Zobacz po rozgrzaniu silnika czy otwiera się przepustnica ssania,(zobaczysz ją pod pokrywą filtra powietrza w gardzieli po stronie pasażera lub kierowcy w wersji Angielskiej)jeśli nie to sprawdź przy gaźniku od strony kabiny jest taka czarna ebonitowa puszeczka ,jest to czasowo termiczny wyłącznik ssania.

Jeśli na przewodzie wychodzącym z tej puszki masz napięcie a przepustnica jest nadal zamknięta jest to wina grzałki ,która uruchamia sprężynę bimetalową sterującą przepustnicą ssania.

Może to być powód osłabienia bryki jak i zawyżonego spalania.

Możliwości jest wiele.

Może być też sytuacja,ale tylko jeśli masz lambde,nieodpowiedni pomiar spalin przez co w tej wersji zła regulacja składu mieszanki przez elektrozawór znajdujący się,(ale tylko w wersji z katem i sądą)w komorze pływakowej gaźnika.

Dziekuje wszystkim za pomoc spróbuje sprawdzic ten płyn, termostat , gaznik i sonde chodz z tym ostatnim jest najwiekszy problem? da sie ja jakos sprawdzic zanim ja wymienie nowa kosztuje około 150 zł a głupota by było ja wymieniac jesli stara jest dobra ale i tak Serdeczne dzieki za podpowiedzi Pozdrawiam.

rav5, sprawdzisz ja u jakiegokolwiek w miare dobrze uposazonego mechanika. Zaprosilbym Cie na pomiar sondy do siebie, ale ciut za daleko.

[ Dodano: Sro 24 Paź, 2007 10:29 ]

alfabox0266, zdumiewajace, ze byly auta z katalizatorem na gazniku... Rozumiem, ze te gazniki sa praktycznie bezobslugowe - brak mozliwosci regulacji mieszanki ? Pytam zupelnie z ciekawosci ;)

obslugowe obslugowe... regulacja mieszanki jest jako tako ale producent stwierdzil ze nigdy nie bedzie potrzeby jej regulacji... wiec jest mocno zaplombowana i takie tam :) a mieszanka w pewien sposob steruje taki elektrozaworek w gazniku ... a elektrozaworkiem steruje komputer ... a komputer bierze dane z sondy lambda, i czujnika zaplonu w aparacie zaplonowym iii czujnika cisnienia w kolektorze dolotowym :) iii czujnika temperatury silnika ;]

jak dla mnie moc spada... bo robi sie albo za ubogo albo za bogato... obejrz koncowke wydechu... czysta? czy czarna?