Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] Skrzynia biegów

dzingis
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś to robił i będzie wiedział; mianowicie cieknie olej ze skrzyni biegów tam gdzie wchodzi wodzik cięgna zmiany biegów jest tam taga gumowa harmonijka, po jej zdjęciu zobaczyłem olej , teraz pytanie; jaki uszczelniacz tam się znajduje simering czy jakiś oring, jak ktos to robił proszę podać wymiary , wolę kupic od razu jak ma mi autko stać 3 dni na taka drobnostkę.

Dzięki .

Witam

U mnie pojawił się ten sam problem z wyciekiem oleju.Mam pytanie czy ta guma jest uszczelniaczem bo zauważyłem że ma w sobie orginalny otworek i można tą gumą swobodnie obracać.Wydaje mi się że należy ją zdjąć itam znajduje się uszczelniacz ale jaki i jak go wymienić może ktoś wie.

jak ta guma uszczelniaczem ?? przecież to zwykła osłona gumowa taka jak choćby przegubu, mająca za zadanie chronić przed zabrudzeniami

jaki simering czy oring ona zaczepiona jest na obudowie skrzyni tak jak pisze majsterus

pod ta osłoną gumową widać drążek wybieraka, wyboru biegów czy jak się to tam nazywa i jest to połączone jakąś końcówka z krzyżakiem (ta gumowa osłona o te końcówkę właśnie z drugiej strony jest zaczepiona). A drążek wchodzi w skrzynie i jeśli Ci z tego miejsca cieknie jak dobrze zrozumiałem to on wchodzi w obudowę skrzyni a jest to zabezpieczone zwykłą tulejką, którą żeby wyciągnąć to musisz właśnie zrobić tak, by ten drążek wybieraka został uwolniony od tej końcówki łączącej go z krzyżakiem a te końcówkę w zasadzie łatwo odczepić od drążka bo jest to połączone na tzw kołek

zdjęcie poglądowe 1 - krzyżak, 2 - końcówka (ale ja to tak nazwałem), 3 - gumowa osłona, 4- drążek wybieraka, 5 tulejka wsadzona w obudowę skrzyni

31634388ad6.jpg

5 tulejka wsadzona w obudowę skrzyni

To, co nazywasz tulejką, jest uszczelniaczem. Odbiega trochę budową od klasycznych siemeringów uszczelniających elementy obrotowe. Na moim rysunku jest to 'oil seal'

no ja to wiem ze ta tulejka jest uszczelniacz, to była odpowiedz dla A212, który coś tam wspomina o samej osłonie gumowej i go nie rozumiałem ;) A simeringa nie ma i koniec :D, tulejka to tulejka :D:D Opis jest ładny i czytelny w sumie rzeczywiście może jeszcze co poprawie bo pisałem jak leci i nie przeczytałem całości po napisaniu ale to zrobie jak kto będzie pytał ;), myślę że to wystarczy na pewne tu pytania co i jak ;)

To już łapię temat wystarczy wymienic tulejkę, i po sprawie, tylko mam pytanie z jakiego materiału jest zrobiona ta tulejka, pytam dlatego że moze bym dał to tokarza i wytoczy bo z kupieniem nowej może być problem.

To już łapię temat wystarczy wymienic tulejkę, i po sprawie, tylko mam pytanie z jakiego materiału jest zrobiona ta tulejka,

Jeszce raz - to nie jest sama tulejka, wewnątrz tej, co nazywacie tulejką jest dowulkanizowany materiał gumowy, a całość spełnia rolę uszczelniacza.

no rzecz oczywista, przecież sam metal nie uszczelnia, tyle ze ja nie jestem w stanie powiedzieć czy kupi się taką część i gdzie i nie wiem czy jest ktoś w stanie takie coś dorobić ot tak

Witam

Własnie wymieniłem ów uszczelniacz(oring) i wygląda on tak jak opisał go B12 Koszt zakupu 60 zł wymiana 60 zł . Nie polecam wymieniać samemu bo miało być 1h a zrobiło sie 2,5h . Często zapieka się drążek wybieraka i końcówka bez dobrych narzędzi może się nie udać. Byłem obecny przy wymianie i z 2,5h pracy- 1,5h zajęło rozdzielenie owych części.Trzeba spuścić olej ze skrzyni i póżniej go uzupełnić , jest trochę pracy a oszczędność gdy sam to robisz niewielka.Podobno są różne modele uszczelniaczy u mnie (k11 94r 1.0) był ten opisany przez B12 i miał oznaczenia 15Z 16 32 21 AE . Dzingis podaję Ci adres strony bo do Warszawy masz daleko a oni prowadzą sprzedaż wysyłkową

www.nissanczesci.qdnet.pl lub e-mail nissanczesci@wp.pl

Dzieki juz sie biore za tą tulejke , podałes jej nr. może w Sanoku dostane , a jak nie to Warszawa mnie ratuje, jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.

Witam wszystkich. Mam Micre 1.0 16V 94r. i pytanie dotyczące oleju do skrzyni biegów.

Jaki olej sie powinno do niej lać?. I czy jest go trudno nalać, ponieważ słyszałem, ze trzeba go lać do skrzyni przez linkę od prędkościomierza czy to jest prawda ?. Nie ma żadnego korka aby wlać swobodnie ten olej?. Pozdrawiam - czekam na jakieś porady z Waszej strony.

witam

Do skrzyni wchodzi ok.3l oleju przekładniowego EP o lepkości SAE 75w90 lub 80w90.Jest to olej syntetyczny i kosztuje ok.90 zł.

Ja mam również Micrę 1.0 z 94r i u mnie olej wlewa się przez otwór zębnika prędkościmierza w miejscu gdzie linka wchodzi do skrzyni.Poziom sprawdzasz poprzez wsadzenie zębnika i sprawdzenie czy zanurza się on w oleju.

Są też skrzynie które mają korek wlewu oleju.

Pozdrawiam

Hmmm... rozumiem , ok popatrzę. Dzięki. A czy do wspomagania kierownicy potrzeba specjalny olej Nissana ?. Bo mam też mały poziom płynu do wspomagania . A i przy okazji chciałbym też zapytać ile wchodzi oleju do silnika 3 L czy 4?.