Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[B12/N13] Tłuczenie z okolic napędu rozrządu

Gość Karlos-B12

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku lat jeżdżę nissanami ostatnio mam problem z b12 1,8 16v ca18

Mianowicie: przy wyższych jednostajnych obrotach słychać tłuczenie z okolic napędu rozrządu.

Przy dodaniu gazu i na wolnych obrotach stuki cichną. Jestem nowy na tym forum, Ale kilka nissanów już naprawiałem. Z tym nie mogę się zdecydować co do diagnozy. Nie zauważyłem podobnego tematu. Więc piszę nowy. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Też o tym pomyślałem. Poprzedni właściciel zarzekał się że niedawno. Olej kazał zmienić bo już czas, ale do wymiany paska i rolek i tak się przymierzam. A propos paska wszyskie katalogi mówią o pasku z zębami o zarysie okrągłym, tymczasem ja mam trapezowy inny nie wejdzie na koła. Jak to jest?

Inaczej zapytam. Czy w tym silniku są regulatory hydrauliczne zaworów. Nic na ten temat nie mogę znaleźć. Dzięki pozdro!!

[ Dodano: Sob 27 Paź, 2007 23:59 ]

Chciałem sprawdzić luz zaworowy a tu w rzaden nie mogę listka wsunąć nawet 0,05 mm więc wniosek mam taki że to hydraulika ale chciałbym mieć pewność

Przepraszam że tak długo, rzadko mam czas na neta :(

stukot dochodzi z okolic paska rozrządu z górnej części obudowy (nie przy aparacie zapłonowym tylko trochę bardziej z tyłu, przy wałku "ssącym"). Na wolnych obrotach nic nie słychać. Słychać wtedy jak silnik pracuje bez obciążenia między 2500 a 4000 obr/min. Np: jak jadę równomiernie na 3000obr/min nie przyspieszam ani nie zwalniam to wtedy wyraźnie słychać. Na 5 biegu Już tak nie słychać bo silnik jest obciążony.

stukot dochodzi z okolic paska rozrządu z górnej części obudowy (nie przy aparacie zapłonowym tylko trochę bardziej z tyłu, przy wałku "ssącym").

Ja bym tam zajrzał. Tu nie ma co czekać na inne rady, mogą się zrobić niepotrzebne koszta. Koło może się poluzowało, rolka, a może sam pasek jest bardzo luźny.

W moim sunny 1.6 16v GADS jest podobny objaw tyle że dźwięk nasila sie przy niższych obrotach a bardziej jak obroty spadają (np. po nagłym zdjęciu nogi z gazu). Ściągałem pokrywę zaworów odpaliłem auto (nie polecam tego zabiegu - przynajmniej wiem że pompa olejowa działa prawidłowo) i nic nie znalazłeś , na pewno nie rozrząd (wymieniany nie tak dawno temu), co do zaworów trudno powiedzieć (luzy u mnie wynoszą na ssącym 0,30 na wydechowym 0,40). Brzęczenie dochodzi z okolicy zaworów ssących od strony rozrządu.

Jak wykryjesz usterkę daj znać.

motaba jest jeden problem mówisz że masz luzy 0,3 i 0,4 to znaczy że masz regulacje płytkami (chyba) Ja z tego co zdążyłem sie zorientować mam hydro popychacze. Ale i tak napisze co wykryłem w swoim ca18.

mam parę domysłów :

panewka na wałku rozrządu, wyrobiony hydro regulator,

w najgorszym przypadku czeka mnie zdjęcie głowicy i dobranie się do roboczych powierzchni zaworów. Ale dam rade!! :027 ;)

[ Dodano: Sro 14 Lis, 2007 10:50 ]

No nareszcie się wziąłem i rozebrałem napęd rozrządu. Co prawda rolka prowadząca kwalifikuje się do wymiany i pasek na wszelki wypadek też zmienię, Ale nie jestem pewien czy to to. Boje się że to może być nawet panewka na korbowodzie.

Acha Uszczelniacze też padły :P

[ Dodano: Pią 16 Lis, 2007 06:09 ]

Wymieniłem rozrząd pasek + rolki i d..a. jak tłukło tak tłucze. ALE , zauważyłem że po dodaniu gazu na luzie przerywa jeden gar. Za miesiąc zwalam głowice. Przy okazji wymienię tarcze sprzęgła, łożysko i uszczelniacz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...