Gość lechu1 Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 Producent zaleca do QQ opony o szer 215 i tylko. Ta szer. jest za duża jak dla mnie dla opon zimowych i tego auta. Już na letnich auto płynie w koleinach(post w wątku pobocznym) Jak zastosuje 205 lub najlepiej 195 to będzie to niezgodne ze specyfikacją pojazdu i wpłynie na gwarancje i ubezpieczenie.Teoria mówi że szer opon zimowych ma być mniejsza(zalecane)I co z tym zrobić? ps może też dać QQ jako model Nissana na forum bo pare tematów sie kisi w rozdrobnieniu(a nie inne-mała skromna prośba do adm.) [/center] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 Po pierwsze - cieńsze zimówki: to już nie te czasy. Owszem, na śniegu i wodzie lepiej mieć węższe, ale znowu na suchym będzie gorzej. Więc jak dla kogo: wszystko dobre, z tym że zależy kto czego od auta oczekuje. Po drugie - na lato w Note mam rozmiar opon oraz felgi, których... też nie ma w specyfikacji. I nie ma to znaczenia generalnie do ubezpieczenia i gwarancji (o ile nie przesadzisz i nie dasz jakiegoś nie-zamiennika naturalnego albo skrajnie niski profil, skrajnie szeroka opona i coś w zawiasie padnie itp.). Więc jeśli felgi (ich szerokość) Cię puszcza, to wsadzaj węższą - z tym że tzw. "naturalny zamiennik". Albo szerszą. Tylko w granicach rozsądku, bo jak przesadzisz w jedną lub w drugą stronę to może być źle. P.S. W Note mam (latem) 195/60-15 - i jako że silnik niesłaby jak na takie lekkie auto, to węższych (prócz zimy, ale fele też mam węższe o cały cal) sobie nie wyobrażam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1 Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 dzięki za podpowiedz-mam bardzo złe doświadczenia z szerokimi oponami na szosie w deszczu, [ Dodano: Sob 27 Paź, 2007 00:56 ] przejeżdzalem tej jesieni przez Węgry drogą 86 -tam to mają koleiny ,deszcz opony 215 to porażka cywilizacji . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość notek Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Jednak powtórzę: nie ma rozmiarów "dobrych" i "złych" - każdy ma jakieś plusy i jakieś minusy. Zmieniając rozmiar jedna rzecz się poprawi, ale druga jednocześnie pogorszy. Na węższym rozmiarze będzie np. Tobą bardziej "bujało", w szczególności na zakrętach, będzie trochę gorzej na suchym itd. Jednocześnie w koleinach auto lepiej się zachowa, na deszczu również. Coś za coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.