Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] parowanie szyb

Gość Z.A.B.A
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W moim sunny gdy jest duża wilgotność powietrza strasznie parują szyby (podejrzewam że w Waszych też - jak w większości japońców z tego okresu). Macie na to jakieś sposoby? Nie wspomne już co sie dzieje jak jedzie komplet osób :(

Temat już był na forum

(podejrzewam że w Waszych też - jak w większości japońców z tego okresu).
u mnie nie parują no chyba że rano jak jest mróz to owszem z początku ale później nie.
Macie na to jakieś sposoby?
Wielkich cudów nie robię :D ustawiam na wianie szyby, obieg ustawiam na zewnętrzny albo jak mam obieg zamknięty to uchylam delikatnie szybę. I to cała filozofia.

ok to gdzie był ten temat bo wyszukiwarka znalazła 40 postów o elektrycznych szybach , centralnych zamkach itd.. nawet o biegu jałowym ale o parowaniu nic nie znalazłem,więc albo nie umiem szukać albo wyszukiwarka jest do d... bo co bym nie chciał znaleźć to mam 50 postów na inny temat a to czego szukam to nie ma

ZABA wystarczy wpisać do wyszukiwarki (parowanie) i gotowe - używanie nawiewu z włączonym obiegiem wewnętrznym powoduje zaparowanie ,zawsze stosuje 1/2 lub zewnątrz no chyba ze chcesz szybko nagrzać środek to włączam cyrkulacje wewnętrzną ale tylko w zimie jak czyszcze autko ze śniegu

Oj tak, a ja wpisywałem "zderzak" i to dlatego mi nic o parowaniu nie znalazło... Wracając do tematu myślałem że ktoś ma lepszy sposób niż włączenie obiegu otwartego, bo jeżeli jeździliście czymś innym niż nissan i honda to tam z pewnością szyby nie parują w takim stopniu.

Może masz zawilgocone wnętrze.

Wcześniej jeździłem golfem i dopuki nie zatkałem małej dziurki w podłodze to co rano nawet w lecie miałem zaparowane szyby w nissanie nie mam żadnego problemu a szyby odparowują zanim wyjadę z osiedla a nie daleko mam :P pozdro.

Z A B A jeżeli nie znajdziesz wilgoci pod dywanikami to jeszcze jedno przychodzi mi na myśl,pod tylnym zderzakiem po obu stronach auta są otwory odpowietrzające kabine ,mają taką gumową klapke która otwiera sie tylko w jedną strone może tam tkwi problem ,zanieczyszczenia mogły te klapki zablokować i sie nie otwierają co zmniejsza przewietrzanie. Niestety trudno sie tam dostać ,w książce str 213

Słuchajcie mam problem z parowaniem tylnej szyby, wszystkie mi odparowywują, a tylna nie, wydaję mi się, że przyczyną jest zepsuty przycisk do odparowywania tylnej szyby? Jak go wymienić i gdzie taki można kupić? W bagażniku było dużo wilgoci, woda się tam chyba wlewała z kół, czy założenie tylnych nadkoli będzie dobrym rozwiązaniem i czy poprawi stan bagażnika i problem z wilgocią zniknie?

wiec przed zima postanowiłem poprawic stan auta blacharsko i zaczołme rozbierać cały tył najwiecej wody miałem pod ta <wykładziną> pod tym materiałem jest folia ktora zapobiega przedostawaniu sie wody z gory i odparowywaniu z pod niej tak ze zerzarło mi cudownie podłoge.Radze kazdemu aby zdjoł fotele z tyłu i przodu dostał sie do podłogi i wysuszył te miejsca. U mnie w słoneczku od tego parowały szyby oporowo

Jak go wymienić i gdzie taki można kupić?
Poszukaj na allegro może tam znajdziesz albo na jakim szrocie czyli auto-złomie. koło Łodzi jest fajny skład japończyków. Zajrzyj do Łasku.
W bagażniku było dużo wilgoci, woda się tam chyba wlewała z kół, czy założenie tylnych nadkoli będzie dobrym rozwiązaniem i czy poprawi stan bagażnika i problem z wilgocią zniknie?
Trudno powiedzieć skąd woda się leje może nie z kół a wlewa się przez uszczelkę. Sprawdź najpierw uszczelki. Nasmaruj je jakimś tłustym kremem. Jak się cała odbije na klapie to jest ok. A jak będzie przerwa w odbiciu to oznacza, że uszczelka nie dochodzi. W tedy trzeba albo wymienić uszczelkę albo coś podłożyć pod uszczelkę. Jeżeli są jakieś dziury to najpierw je trzeba załatać.

Przed dwoma dniami zmieniłem głośniki z tyłu i przy okazji wyłożyłem pułeczkę wygłuszaczem, zatkałem otworki pod szyba ( wersja sedan ) i ku mojemu dzziwieniu tylne szyby wszystkie nie dały się odparować a po włączeniu podgrzewania tylnej szyby odparowywało mozolnie, a jak wyłączyłem podgrzewanie to od razu zaparowała. Wyciąłem dziurki w wykładzince i wszystko wróciło do normy:)

Jeżeli chodzi o wilgoć z tyłu to chyba taki mankament nysek sąsiad ma n/14 od nowości i po trzech latach wilgoś mu sie pojawiła i tak zostało, ja jestem posiadaczem nyski krutko i widzę że u mnie też się woda zbiera cholera wie skąd :) mało ale jest :)

własnie od wczoraj moge cieszyc sie kolejnym sunny i jest to samo kupa wilgoci pod tymi miejscami i jak zawsze bierze je delikatnie rdza w tych samych miejscach rdza ach gdyby nie ta blacha to super fura

[ Dodano: Sro 07 Lis, 2007 16:37 ]

Kupiłam nadkola, zobaczymy czy po zamontowaniu coś to da, muszę również wysuszyć cały bagażnik, bo jest tam mokro. Boję się co będzie w zimę :029:

Ja bym sie bał raczej co bedzie z podłogą

Wielkich cudów nie robię ustawiam na wianie szyby, obieg ustawiam na zewnętrzny albo jak mam obieg zamknięty to uchylam delikatnie szybę. I to cała filozofia.

amen, i o to chodzi, u mnie też tak samo robie i nie ma problemu :)