Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Co to za przewody i czym one sterują?

Gość DorianGray

Rekomendowane odpowiedzi

Co ta są za przewody (domyślam się, że doprowadzają zmienne ciśnienie (podciśnienie) do tych grzybków i te grzybki czymś sterują).

Zdjęcie zrobione z prawej strony jak się patrzy od strony silnika, z góry, na zdjęciu widoczny (jasny) filtr paliwa.

Interesejące mnie przewody zaznaczone na czerwono.

Podczas zmiany ww. filtru paliwa pospadały mi te przewody :) i zobaczyłem, że jeden z nich jest pęknięty więco domyślam się że to może być coś tak potrzebnego jak EGR ;)

Pozdrawiam.

na zdjeciu widac tez kawalek zbiorniczka plynu hamulcowego umieszczonego na pompie hamulcowej....tak pi razy drzwi ze zdjecia widac ze kieruja sie one w kierunku pompy hamulcowej.mam ten sam silnik ale nie porownywalem Twojego zdjecia z moim autem.

pozdrawiam

slawek

Witam

Filtr węglowy jest jak najbardziej potrzebny, wchodzi w skład układu odpowietrzania silnika tzw. "odmy" i słóży do wyłapywania cząsteczek oleju. O ile dobrze prześledziłem drogę przewodów podciśnieniowych powietrze z tej puszki wraca do gaźnika. Chyba nikt nie chciałby mieć zaolejonego gaźnika. Wydaje się mi to dużo lepszym (choć bardziej skomplikowanym) rozwiązaniem niż tzw, "smoczki" które w gorące dni potrafią beznadziejnie zamoczyć filtr powietrza.

Wracając do tematu. Ja też nie zauważyłem różnicy w pracy silnika po ich odpięciu, ale i tak wymieniłem pęknięte na nowe. Koszt za metr odpowiedniego wężyka w granicach 2PLN nie jest chyba wysoki (tyle płaciłem na giełdzie w Mysłowicach). A przynajmniej je zaślep, czy owiń końce jakąś szmatką żeby nie ssały syfu.

Pozdrawiam Czarq.

Gość DorianGray
Witam

Filtr węglowy jest jak najbardziej potrzebny, wchodzi w skład układu odpowietrzania silnika tzw. "odmy" i słóży do wyłapywania cząsteczek oleju. O ile dobrze prześledziłem drogę przewodów podciśnieniowych powietrze z tej puszki wraca do gaźnika. Chyba nikt nie chciałby mieć zaolejonego gaźnika. Wydaje się mi to dużo lepszym (choć bardziej skomplikowanym) rozwiązaniem niż tzw, "smoczki" które w gorące dni potrafią beznadziejnie zamoczyć filtr powietrza.

Wracając do tematu. Ja też nie zauważyłem różnicy w pracy silnika po ich odpięciu, ale i tak wymieniłem pęknięte na nowe. Koszt za metr odpowiedniego wężyka w granicach 2PLN nie jest chyba wysoki (tyle płaciłem na giełdzie w Mysłowicach). A przynajmniej je zaślep, czy owiń końce jakąś szmatką żeby nie ssały syfu.

Pozdrawiam Czarq.

Dzięki wielkie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...