Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] Skrzynia biegow - dzwoni i szumi

Gość JFDarkman
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem ze skrzynia biegow w Micrze K11 94r

Otoz cala mechanika jest ok, wrzucanie biegow odbywa sie w trybie normalnym, lecz jednak gdy wrzuce bieg i puszcze wajhe skrzyni biegow slychac dzwonienie i szumienie. Gdy drazek jest np. na 3 biegu i delikatnie przesune go np. w prawo, w lewo, do gory czy na dol (bez zmiany biegow) slychac irytujacy szum. Tak samo jak w ogole puszcze drazek slychac szum i dzwonienie, dopiero jak go zlapie i trzymam sztywno w pozycji - szumu nie ma. Jest to bardzo denerwujace poniewaz samochod sam w sobie chodzi cicho i ciagle slychac to rzęzienie.

Probowalem sciagac oslone i naoliwic od góry skrzynie, lecz jednak nic to nie dało, pod autem tez wszystko wydaje sie byc ok.

Czy ktos ma moze wytlumaczenie na tą przypadłosc?

Dziekuje, pozdrawiam

Nie skrzynia, tylko spręzynka pod lewarkiem. Dostęp od spodu auta. Zapewne sprężynka wisi sobie i w niektórych pozycjach lewarka dzwoni o osłonę wydechu... powinieneś móc wywołać ten sam dźwięk na postoju, przy wyłączonym silniku, ruszając lekko lewarkiem prawo-lewo w położeniu neutralnym.

ja mam podobnie (dzwonienie) na piatym biegu przy predkosci 110-120. w polozeniu neutralnym w prawo lewarek idzie z oporem, w lewo luzno- winna jest sprezynka ?

a z szumem mam podobnie jak kolega, jak np opre reke o lewarek i mam docisniety w ktoras strone to mi lekko szumi. nalezy sie spodziewac jakiejs kosztownej naprawy? czy "ten typ tak ma" ?

u mnie bylo tak ze np podczas jazdy na 5 biegu drazek wydawal z siebie dziwne odglosy ... trudno to okreslic czy dzwonil, rzezil, i to przy roznych predkosciach

W kazdym razie glownie na 5 a czasami tez na 3 oraz po przycisnieciu drazka od gory reka jak byl na biegu ...

rozwiązanie jest banalne .... wystarczy nalozyc tawotu na ta kulke co jest pod gumowa oslona drazka - problem ustapi od zaraz :diabel:

Dziekuje za odpowiedzi i dyskusje :)

Witam Coyot po dlugiej przerwie :)

Co do sprezynki to na postoju nie slysze zadnych odglosow, dopiero jak uruchomie silnik, a wiec ten problem raczej odpada.

Apropos nakladania tawotu - zdjalem harmonijke i wlalem na kulke oleju i rzęzi dalej :) A ten tawot to pomoze? :P

I u mnie problem ten nie wystepuje tylko na ktoryms biegu tylko na wszystkich :)

Pozdrawiam!

witam witam :)) kiedy sie pojawisz na spocie ?! :diabel2:

co do skrzyni mi mechanik dal jakis niebieski tawot bo ponoc trzyma sie tam gdzie ma i nie splywa jak reszta no i nie zmienia konsystencji ... jezeli masz to co u mnie bylo to olej ani WD40 nie zalatwi ... smar poprostu jest ... jakby to powiedziec "grubszy" :P

witam witam :)) kiedy sie pojawisz na spocie ?! :diabel2:

co do skrzyni mi mechanik dal jakis niebieski tawot bo ponoc trzyma sie tam gdzie ma i nie splywa jak reszta no i nie zmienia konsystencji ... jezeli masz to co u mnie bylo to olej ani WD40 nie zalatwi ... smar poprostu jest ... jakby to powiedziec "grubszy" :P

Hehe jak Micra przetrzyma jeszcze tydzien to sie pojawie ;P

Najpierw musze poprawic pare usterek :)

No tak w takim razie bede musial zalatwic jakis smar, moze silikonowy jezeli nie szkodzi :) ?

Ale poki co podejrzewam jak sugeruje kocurek zdjac wydech i katalizator i zobaczyc co w trawie piszczy :)

Sprawdziłem i jest to pęknięta sprężynka. Czy nie wiecie gdzie mogę taką kupić?
W dowolnym motoryzacyjnym - najlepiej wymontować to co zostało i kupić jedną-dwie podobne od malucha albo czegokolwiek i dopasować (nawet, jeśli trzeba będzie lekko dogiąć mocowania = sprężynkę). Koszt powinien Cię wynieść około 2-3PLN max ;).