Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] Trzeszczenie osłonek od głosników w tapicerce

Gość JFDarkman
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamontowalem w swojej micrze głosniki w drzwiach - 120mm HELIXY Dark Blue 92.1 na dystansach.

Od tego momentu gdy juz zlozylem tapicerke i zamontowalem wzmacniacz przy delikatnym basie wszystko drży (klamki od otwierania drzwi od wewnatrz, boczna szyba, półka, korbki od otwierania szyby) a najbardziej osłonki na głosniki (raszka w tapicerce w drzwiach).

Mam pytanie, otoz czy ktos wpadl na pomysl jak sie tego problemu pozbyc? Gdy np. mocno trzymam reke na osłonce problem znika, natomiast normalnie jest nie do wytrzymania. Najchetniej wzialbym kombinerki i wyrwal wszystkie plastikowe paski z tej osłonki, lecz takie rozwiazanie nie wchodzi w rachube :)

Pozdrawiam i prosze o pomoc

wygluszyc drzwi i boczki :) a wszyskie plaskiti powklejac na uszczelniacz bitumiczny. a pod glosnik najlepiej zrobic panel cos takiego jak u mnie

zaraz dorzue foto

elektryk widziałem kiedyś Twoją Micre w Poznaniu, nawet mam jej fotke :D

P.S drogie jest takie wygluszenie dzrwi ? p.s co masz za głośniczek tam , dobrze gra ?:> bo mi tez ..niestety brzecza w drzwiach.. :(

to zalezy jakich mat chcesz uzyc. jesli uzyjesz app to sie zamkniesz w 100zl na pare a jesli dynamat to koszty niesety troszke wieksze. a glosnik to signat H16 pod wzmacniaczem. srednia polka ale ma dobry kick, tylko srednich troche brakuje.

a zdjec to nie ma czego robic ;) cale poobijane to auto.

aaa, i panel jest na stale przykrecony do blachy w drzwiach a nie do boczku bo boczek by skakal i drzal a poza tym to wazy z 3kg

Ok, troche pytan z mojej strony:

- na jakim dystansie dales glosnik (grubosc, material) ?

- czy zabezpieczyles ciegna kable przed wibracja ?

- wygluszales drzwi ?

- czy glosnik jest pod tapicerka ?

- rozumiem masz koncowke mocy zewnetrzna ?

panel to 3x mdf 19mm. oszlifowany, nalozone wlokno szklane szpachel podklad i lakier.

glosnik jest na panelu tak jak widac na fotce.

tak drzwi wygluszone. matami dekarskimi blacha zewnetrzna i zwyklymi app wewnetrzna.

ciegna sa oklejone taka tasma jak przewody taka jakby materialowa.

dokladnie naped zewnetrzny 40 watow rms na kanal.

zestaw odseparowany ciecie dla niskiego 120hz- 6khz a dla wysokiego 6khz w gore

gra to dosyc przyjemnie aczkolwiek jak juz pisalem brakuje troche srednicy

elektryk1e, pytanie kierowalem do autora watku :D

Co do ciecia wysokiego, jest zbyt "wysokie". Od 6kHz mozesz zaczynac granie przy posiadaniu w zestawie sredniaka. Podejerzewam masz niezla dziure w zakresie. Polecam pobawic sie pojemnoscia kondensatora zwrotnicy. Tak przy okazji zwrotnice masz o spadku 6dB czy 12dB ?

zwrotke mam z regulacja 0 3 6 ustawione mam na -3 db tak zeby na radiu byly wysokie na 0. zastanawiam sie nad dolozeniem jakis sredniaczkow tylko nie mam nic kontretnego na oku jeszcze. moze masz jakies ciekawe propozycje ?

Lanzar dct ma pasmo przenoszenia 1,3-24kHz - po co Ci sredniak ? Przerob zwrotnice. Dziwne, ze zwrotnica tak wysoko puszcza pasmo. Nie podales jej modelu wiec nie bardzo wiem jaka ma charakterystyke.

nie chce mi sie isc do auta sprawdzac ;) pokombinuje. ale mysle zeby jeszcze przerobic delikatnie slupki zeby nadac kierunkowosc bo teraz to one mi w zegary graja :| jak tak sobie go sciagnalem i ustawilem na twarz to o niebo lepiej

Ok, troche pytan z mojej strony:

- na jakim dystansie dales glosnik (grubosc, material) ?

- czy zabezpieczyles ciegna kable przed wibracja ?

- wygluszales drzwi ?

- czy glosnik jest pod tapicerka ?

- rozumiem masz koncowke mocy zewnetrzna ?

Myslalem ze nikt nie odpowiada na moj topic a tu mile rozczarowanie :)

A więc:

-Dystans MDF 10mm grubosci

-Nie zabezpieczałem kabli przed wibracją (wiekszosc idzie w drzwiach i pod kierownicą, w drzwiach tylko jakies 15cm)

-nie wygluszalem drzwi w zaden sposob bo nie wiem jak sie za to zabrac

-glosnik jest pod tapicerką (dlatego trzeszczy)

-koncowka mocy...hmm ale czego?

Pozdrawiam serdecznie!

JFDarkman, Jedyne co porzadnie zrobiles to zamocowanie glosnika na MDF'ie. Reszta bez jakichkolwiek zmian. To dobrze nie zagra, nawet jesli wyeliminujesz rezonans tapicerki, ciegien czy kabli. Proponuje zrobic 2 istotne rzeczy - wygluszyc drzwi (maty APP ale tylko polimerowa) i zrobic porzadna otuline wokol glosnika z waty poliestrowej. Jesli czegos nie wiesz, smialo pytaj.

Dzieki ABT heehe dawno Cie nie slyszalem :)

Brachu - chcialbym sie zabrac za wygluszanie drzwi, ale wczoraj np. szyba wypadla mi z prowadnicy i 2 godziny musialem to naprawiac. Co bedzie jesli sytuacja powtorzy sie znowu, a bede miec wygluszone drzwi zaklejone matą? Wtedy zonk, chyba nie odkleje tej maty, bede musial chyba ja poprzecinac nożem, a sytuacja ta zniweczy efekt wygluszenia drzwi.

Chcialbym sie rowniez dowiedziec ile mat srednio bedzie potrzebnych. Z tego co widze jedna mata o wymiarach 25cm x 50cm kosztuje 5zl - sprzedawca sugeruje ok 20 mat na drzwi. Jezeli pomnozyc tą krotniść to wychodzi ok 200zl na wygluszenie pary drzwi. To chyba przesada?

I jeszcze aporopos waty - skad moge wziac takową i w jaki sposob otulic nią glosnik?

Dzieki serdecznie

Pozdrawiam!

5zl za mate ? Raczej kiepska tzn twarda, ktora bedzie pekala w zime. 18pln kosztuje mata 50x50 polimerowa firmy APP. Zaplacisz wiecej, ale po jej zastosowaniu w zime bedziesz mial pewnosc, ze nie popeka i nadal bedzie absorbowala rezonans. Polimerowe maty zachowuja elastycznosc nawet przy minusowych temp.

4-5 mat 50x50 na drzwi powinno wystarczyc. Kladziesz 2 warstwy. Jak masz problemy z szyba to po prostu ja napraw i po klopocie. Jesli trzeba bedzie usunac maty to trudno - jest to mozliwe.

Wata obkladasz glosnik wokol oczywiscie nie zakrywajac go, tak aby z lekka trudnoscia dalo sie przymocowac spowrotem tapicerke. Wata Zatrzymuje fale dzwiekowe, ktore dostaja sie w przestrzen miedzy blacha drzwi a tapicerka. Sa to fale niskie - rozchodza sie na boki od glosnika, powodujac brzeczenie (rezonans) plastiku, a jak wiemy rezonowac ma tylko membrana. Wate zakupisz w sklepie z audio komponentami.

Powodzenia