matmas Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Witam, Jestem nowym użytkownikiem Sunny i niestety marznę W momencie gdy włącze ogrzewanie i skieruję powietrze na nogi lub na szybę, ze środkowego nawiewu leci zimne (tak jakby z zewnątrz) powietrze, z nawiewów bocznych nic nie leci. W wyniku tego na nogach mam +40C, a na korpus 5 - grypa gwarantowana. Zamknięcie obiegu pomaga, ale powoduje szybkie parowanie szyb. Moje pytanie brzmi: - Czy w Sunny to normalne, że centralny nawiew w pozycjach innych niż "twarz" wiele powietrzem z zewnątrz ? - Czy może ktoś miał podobny przypadek i wie jak to usunąć ? - A może jest jakiś "patent" by w Y10 nie marznąć ? (tajna wajha - lato/zima w tajnym miejscu). Dodam, że termostat i nagrzewnica są ok, bo czuć wyraźne ciepło z pozostałych nawiewów. Proszę o nie usuwanie posta - nie znalazłem odpowiedzi na forum. Z góry dzięki za odpowiedź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek666 Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Jutro to sprawdze, bo z tego co pamiętam, u mnie też, gdy nawiew jest na szybę lub nogi, ze środkowego leci powietrze (ale nie wiem, czy zimne, czy cieple). Hmm ... a nasuwa mi sie banalna odpowiedz na Twoj problem, zamknij nawiew srodkowy to powietrze nie poleci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmas Opublikowano 29 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Hmm ... a nasuwa mi sie banalna odpowiedz na Twoj problem, zamknij nawiew srodkowy to powietrze nie poleci W takim przypadku powietrze dalej leci, ale nie wieje - efekt jest taki, że w środku jest wyraźnie zimniejsza strefa, lub np. marznie mi prawa noga, jak zamknięty nawiew skieruję w dół. Nawiew zamykany jest tuż przy wylocie i nie jest super szczelny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość _Pablo_ Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 W momencie gdy włącze ogrzewanie i skieruję powietrze na nogi lub na szybę, ze środkowego nawiewu leci zimne (tak jakby z zewnątrz) powietrze, z nawiewów bocznych nic nie leci. W wyniku tego na nogach mam +40C, a na korpus 5 - grypa gwarantowana. Zamknięcie obiegu pomaga, ale powoduje szybkie parowanie szyb.Niestety to jest głupia przypadłość sunnego. Hermol i ja mamy tak jak opisałeś. Nie wiem czy ktoś wpadł na to jak to zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz53 Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Witam Tak jest prawidłowo. Jak dasz ciepłe na nogi to środkiem leci świeże powietrze z zewnątrz. Możesz je nie tylko przymknąć ale skierować na bok. Chyba nie chciałbyś oddychać ciepłym z nagrzewnicy. Tak robią w japończykach i bardzo dobrze. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomyddc Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 u mnie jest tak że jak ustawie nawiew na szybę i nogi to ze wszystkich nawiewów leci ciepłe powietrze (nogi, boczne, szyby) a z centralnego zimne, ale to w sumie bardzo przydatne podczas jazdy, szczególnie w dłuższe trasy bo mozna sobie nastawić na twarz chłodne i oddychać świerzym powietrzem a jednocześnie mieć ciepło w samochodzie, natomiast jesli zimno to wystarczy zamknąć środkowy nawiew i zaraz robi sie gorąco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.