Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dymi na niebiesko ale tylko czasami

bodek_n14

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem napisać tutaj gdyż objaw taki występuje nie tylko z Sunnym.

Mój Sunny (SR20DE) łyka trochę oleju (ok. 3steki na 1000km przy ostrej jeździe, i ok. 2setki przy normalnej). Nie przejmuję się tym za bardzo bo wiem, że silnik nie jest nowy, jakieś tam luzy musi mieć a moc trzyma wzorowo. Zastanawia mnie jedna rzecz. Auto potrafi puścić niezłego dyma ale tylko czasami. Jak go przeciągnę prawie do odciny na 3 i puszczę gaz to lubi zostawić za sobą niebieską chmurę. Dzieje się tak tylko czasami. Nie dymi ciągle. Na hamowni uważnie się przyglądałem czy będzie dymić ale praktycznie nie dymił.

Z czego to się bierze? Jak by to były pierścienie to dymił by cały czas (kompresja 13*13,5*13*13,5), uszczelniacze to dymił by po odpaleniu (nie dymi). Może olej bryzga przez odmę do dolotu i po jakimś czasie zostaję przepchnięty i przepalony? Co może być tego przyczyną, jak to wyeliminować (filterek na odmę?)

jakieś sugestie?

dzięki

pzdr

moim zdaniem olej zasysa właśnie przez uszczelniacze na zaworach :/

gdy jeździsz na pełnym bucie to w kolektorze ssącym masz ciśnienie atmosferyczne zaś gdy zdejmiesz nogę z gazu to w kolektorze tworzy się gigantyczne podciśnienie które potrafi zassać olej nawet przez uszczelniacze.

winna też może być odma o ile ma jakieś połączenia z kolektorem ssącym ale za przepustnicą u mnie na przykład tak jest i musiałem troszkę kombinować by silnik nic nie podsysał :)

gdy zdejmiesz nogę z gazu to w kolektorze tworzy się gigantyczne podciśnienie

dlatego stawiałem na odmę

Czas na wymianę uszczelniaczy zaworowych

oby tylko. Ile kosztują te TAKOMY?

No tak ale tyle kosztują zwykle gumowo-kauczukowe a te Takomy są silikonowe. W sumie to nie wiem czy jest sens kupować jakieś super trwałe itp. chyba, że te zwykłe to lipa i po 30tys będzie to samo.

Maly OT. Prześledziłem sobie twoje mody i jestem pełny podziwu. Gratuluje zacięcia.

Maly OT. Prześledziłem sobie twoje mody i jestem pełny podziwu. Gratuluje zacięcia.

Dzięki za uznanie ale ja to jestem amator a Kuba to dopiero ma zacięcie że szok :)

ja montowałem zwykłe uszczelniacze i wszystko było Ok do momentu pierwszego przegrzania silnika i znów miałem zabawę :) ale przyzwyczaiłem się że co 6 miesięcy rozbieram całą górę silnika :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...