malin_f1 Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 przeanalizowałem ten wątek i doszedłem do wniosku że moja poprzednia N15 GA14DE była rakietą przy tym dieslu więc koniec narzekania na GA14DE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemmist Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 EGR wywal, jednak prawidłowo działający EGR nie ma wplywu na Vmax. Za to bez EGR auto bedzie sie lepiej zbierać. Jesli natomiast masz uszkodzony egr (nieprawidlowe sterowanie zaworami) to nie wykluczone, że problemy z Vmax i ta 'dziura' moze być tego skutkiem. Usuniesz egr to zobaczysz, najwyżej bedziesz dalej szukał. EGR w 2.0D? gdzie tego szukać? ja nie widziałem tego w mojej almerce..... 2.0D `95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitram Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 chemmist, do 96 roku był tam silnik CD20 a od chyba lutego 96 juz silnik CD20E i w tym nowszym jest EGR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemmist Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 chemmist, do 96 roku był tam silnik CD20 a od chyba lutego 96 juz silnik CD20E i w tym nowszym jest EGR no właśnie, tak mi się wydawało :one: dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MaciekQBN Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Z tym EGR w silnikach CD20 to róznie bywało. Jest na ten temat wątek (chyba w dziale Sunny). W każdym razie były silniki CD20 w wykonaniu z EGR i bez EGR, przy czym trudno znaleść jakąs regułę - bo w ramach tego samego rocznika niektóre auta (dotyczy to Sunny i Primer, więc jak sądze też i wcześniejszych Almer) miały EGR, inne nie. Nowsze Almery, tak jak zauważyliście, mają silnik CD20E i tam EGR jest standardowo we wszystkich - przynajmniej tak wynika z literatury Ja ma Sunny (silnik CD20) z 1993r i jest w nim (a raczej był, bo odłączyłem) EGR. Poprzednio miałem Primerę i tam nie było EGR (wogóle, tzn. oryginalnie), podczas gdy np. w Primerce kol. mas444 EGR był... W każdym razie, jesli u siebie nie znalazłeś EGR, to przynajmniej jedno ogniwo masz wyeliminowane z diagnozy. Może regulacja pompy wtryskowej? Jesli masz '95 to silnik taki sam jak w Sunny 2.0d, czyli pompa sterowana mechanicznie. Kiedy wymieniałes filtr paliwa? U mnie po wymianie filtru auto stało się zdecydowanie bardziej żywe (przed wymianą cięzko było wejśc na wyższe obroty, choć czegoś takiego jak 'efekt dziury' nie zaobserwowałem, filtr był totalnie zasyfiony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi