Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] głosne stuki na luzie K11 Pomocy!!!

Gość pawel85wroc

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pawel85wroc

Witam!!!

Ostanio musiałem przejechać przez polną drogę około 5 km. Sadze ze wtedy mogłem cos uszkodzić. Po przejchaniu kolejnych 30 km zaczeły sie dziwne stuki. Odgłozy zupełnie jak z diesla. Zauwazyłem ze wystepują tylko na rozgrznym silniku gdy Micra jest na luzie lub mam wcisniete sprzegło. Po lekkim dodaniu gazu lub w czasie normalnej jazdy wcale ich nie słychac. Sprawdziłem podwozie. Nie mam wycieków ani żadnych widocznych uszkodzeń. Odłosy dochodza z prawej czesci komory silnika. Prosze o pomoc i dzieki za odpowiedzi.

PS mam Micre 1.3 99 rok.

Jesli halas pojawia sie na wcisnietym sprzegle, a po zwolnieniu pedalu sprzegla ucicha to bedzie to lozysko oporowe sprzegla. Raczej ma malo wspolnego z jazda po wertepach - zbieg okolicznosci, ze wlasnie po niej zaczal sie halas. Ile przejechanych km ma sprzeglo ?

Gość pawel85wroc

Z tego co wiem to około 95 000 km zakladajac ze wcześniej nie było wymieniane Auto mam od 62 tys i nic do tej pory nie wymienialem. Jezeli nie mam wbitego biegu i nie wciskam ani gazu ani sprzegła tez ten odgłos jest. Dzieki za odpowiedz.

Przepraszam, halas bedzie przy wycisnietym sprzegle, a przy wcisnietym zanika!!! Na 100% lozysko oporowe sprzegla. Przy 95kkm proponuje wymiane calego sprzegla (komplet)

Gość pawel85wroc

No właśnie mam na odwrót. Gdy wcisnę sprzęgło to sie pojawia lub gdy mam auto na luzie. Gdy jedę odrazu hałas znika. Znika też gdy dodam troche gazu na luzie lub przy wcisnietym sprzegle tak powyżej 1200 obr/min. Ile kosztuje wymiana sprzegła ( robota + czesci ) Bo z tego co czytam to 500 conajmniej. W sobote podjade do Renomexu we Wroclawiu to mam nadzeje ze mi panowie pomogą. Z tym sprzegłem to nie jestem pewien bo ten dzwięk dohodzi jakby z okolic alternatora i tych wszystkich pasków.

Nie bardzo się orientuję jak jest w Micrze ale w Corsie są hydrauliczne napinacze łańcucha rozrządu. Jak są wyrobione albo olej ma duży przebieg na wolnych obrotach rozrząd nie jest wystarczająco napięty i auto klekocze właśnie jak diesel. Na wyższych obrotach wzrasta ciśnienie oleju i klekot zanika.

Gość pawel85wroc

Dzieki za porady. Niestety to chyba coś z rozrzadem. W sobote wszystko sie wyjasni. Mozecie zamknac albo skasowac temat zeby nie zasmiecac forum. Dzieki szerokosci i przyczepnosci:)

u mnie przyczyną klekotu była zajechana pompa olejowa - a tym samym było małe ciśneinie oleju na napinaczach. Po wymianie pompy (używana w bdbstanie na allegro) problem zniknął. Moj klekt nakręcony telefonem przy otwartej masce mam na kompie wiec jak co moge to gdzieś wrzucić (tylko nie wiem gdzie:-))) Klekotało tylko czasem nie ciągle. Po rozruch o wiele dłużej też był słychać klekot zanim ciśnienie oleju "docisło" napinacze do łańcucha - w porównaniu do obecnej pompy oleju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...