Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

problemy z regulacja 100 nx, bezpiecznik na klemie,

Gość gomes
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pare dni temu kupilem nissana 100 nx 1.6 16v 92r gaznik + gaz I gen. Zregenerowalem sobie membrany w reduktorze. Stare membrany tak naprawde byly jeszcze ok tylko troche brudne. Po ustawieniu metoda prob i bledow moj nx chodzi prawie jak na bendzynie ale do tych katalogowych 11s do 100 mu jeszcze brakuje.

1.Co mozna jeszcze podczyscic ewentualnie wymienic by poprawila sie dynamika (myslalem o przeczysczeniu gaznika ? )

2. Gdzie mozna kupic i ile kosztuje kolektor 4-2-1 ?

3.CO do regulacji gazu ja obecnie po odpaleniu mam obroty tak kolo 900 ale gdy silnik sie zagrzeje dochodzi do 1300. Regulowalem roznymi "srubkami" wiec sadze ze zrobilem bogadsza mieszanke poniewaz odkrecilem troche gazu oraz zwiekszylem doplyw powietrza.

Moje pytanie czy moge tym spowodowac iz silnik nie bedzie szczelny i bede musial wymieniac zawory ? (tak mi dzisiaj kolega powiedzial wiec pytam).

4.Dziwna sprawa z ogrzewaniem: silnik juz cieply, na szyby leci cieple powietrze ale gdy ustawie wajche na srodek-nawiew na mnie leci zimne powietrze. Tez tak macie ?

5.Macie pomysl jak zamontowac bezpiecznik od + wzmacniacza na klemie ? Mysle zeby przedluzyc ta śrubke, dac nakredke i do tego przykrecic bezpiecznik ale czy nie beda wystepowaly straty ? Tak to wyglada teraz dsc00250el4.th.jpg

Pozdrawiam i czekam na odp ;)

Gość johny_fellow
Po ustawieniu metoda prob i bledow moj nx chodzi prawie jak na bendzynie

Gazu raczej nie powinno się ustawiać metodą prób i błędów.

do tych katalogowych 11s do 100 mu jeszcze brakuje.

OMG. Moim pewnie zejdę już poniżej 9,5s. Moją Micrą 1.0 Bombel śmignął 12,47s. Także masz tam niezłą masakrę.

Co mozna jeszcze podczyscic ewentualnie wymienic by poprawila sie dynamika (myslalem o przeczysczeniu gaznika ? )

Dużo można zrobić. A gaźnika nie ruszaj jak sie na tym nie znasz bo tylko wszystko rozregulujesz a mało kto w Polandzie go wyreguluje.

Gdzie mozna kupic i ile kosztuje kolektor 4-2-1 ?

Poszukaj na ebay.com Cena w granicach do 1000zł.

Regulowalem roznymi "srubkami" wiec sadze ze zrobilem bogadsza mieszanke poniewaz odkrecilem troche gazu oraz zwiekszylem doplyw powietrza.

Moje pytanie czy moge tym spowodowac iz silnik nie bedzie szczelny i bede musial wymieniac zawory ? (tak mi dzisiaj kolega powiedzial wiec pytam).

Jak źle wyregulujesz skład mieszanki i będziesz jeździł na mieszance zbyt ubogiej to powoli zabijesz silnik.

Dziwna sprawa z ogrzewaniem: silnik juz cieply, na szyby leci cieple powietrze ale gdy ustawie wajche na srodek-nawiew na mnie leci zimne powietrze. Tez tak macie ?

Zdarza się taka wada. Trzeba to sprawdzać zanim kupi się autko.

Wiem ze duzo daltego po malu sie za to zabieram ;) Tylko co konkretnie ? dzisiaj pojade to gazownika zeby mi gaz ustawil. Wymienilem filterek na gazie, przeczyscilem filtr powietrza( moze tez na nowy go wymienic ?) wszystkie plyny. Widzialem w jakiejs 100 jak koles doprowadzil rura powietrze ze zderzaka(przedluzyl ja), Co takie cos daje ?

Dziekuje z gory za rady. Pozdrawiam ;)

Gość johny_fellow
dzisiaj pojade to gazownika zeby mi gaz ustawil.

I dobrze.

przeczyscilem filtr powietrza( moze tez na nowy go wymienic ?) wszystkie plyny.

Wymień wszystkie filtry i płyny. Nie czyść filtra, który jest wart 20zł tylko od razu go wymień.

Widzialem w jakiejs 100 jak koles doprowadzil rura powietrze ze zderzaka(przedluzyl ja), Co takie cos daje ?

Jak masz zrobiony dolot ze stożkiem to daje to dopływ zimnego powietrza do stożka.

Tak wiec po wizycie u gazownika nic sie nie zmienilo. Podpial niby ten analizator, pokrecil troche i ustawil tak jak bylo :/ (mala srubke calkiem wkrecil, ta srobke na ktorej jest sprezynka tez musial dokrecic i stwierdzil ze cos jest nie tak bo ona powinna byc prawie na maxa odkrecona aby membrana byla "elastyczna". Gdy ja tak odkrecil obroty byly tylko do ok 3,5 tys. wiec dokrecil ja jak byla. Jedynie doregulowal ta 3 na jakiejs rurce- najwieksza. Co wy na to ? cos z reduktorem porabane czy to poprostu taki fachowiec byl :P(niby warsztat pod szyldem auto gaz, zakladaja instalacje itp. Jedyny + ze zainkasowal only 15 zl.

Zabiegi te nic da daly i chodzi jak chodzil. jak jechalem na trasie wiecej wyciagnelem na 4ce bo kolo 140 niz na 5. jak wrzuce na 5tke nic do przodu juz nie idzie wrecz slabnie do 130. :(

Te problemy z obrotami to na gazie czy na LPG ??

Piszesz że regulowałeś wszystkimi śrubkami a ta co jest od składu mieszanki to powinna być zaslepiona i jest do niej dojscie od tyłu gaźnika troche utrudnione.

A ta która jest na sprężynce z lewej strony gaźnika obok styku krańcowego jest od regulacji spadania obrotów ponieważ styka sie ona z takim zdeżakiem tłymiącym predkość powrotu przepustnicy. mam nadzieje że nie ruszałes tej co jest obok modułu ssania to jest znowu z prawej strony gaźnika.

Zastanawia mnie jedno czy od około 3000 obrotów czujesz na bezynie jak otwiera się druga przepustnica i wtedy lekki power na dwie rury ??. odkręć filtr i na zapalonym silniku zaobserwój cxzy leci tam paliwko i czy przegroda na dolocie powietrza (taka klapka w przewodzie dolotowym) co to przy danej temp silnika zamyka dopływ ciepłego powietrza z koolektora wydechowego.

Pozdrawiam.

Wymieniłem świece na nowe- lepiej zaczął odpalać, pojechałem do lepszego fachowca i mi dokładnie wyregulował reduktor. Już od początku mi powiedział, że ktoś zły zamontował ( hp 140, czyli 140 *1,3 = 190 koni) a ja mam te niecałe 90 ... po półgodzinnej regulacji pojechałem na obwodnice i kolo 170 poleciał (z dużo lepszym przyspieszeniem). Możliwe jeszcze że ostatnia świeca coś słabo stykała z tym kablem. Jezeli chodzi o zaplon to jest ok, tylko jak sprawdzic ta kompresje ? (ojciec jak go kupowalismy coś sprawdzał: otworzył korek od wlotu oleju przy włączonym silniku i przystawił reke sprawdzając czy nie popuje powietrza i czy nie tryska olejem. Teraz tylko jestem ciekaw czy zmniejszy sie spalanie (oby)

Temat mozna zamknac.

Witam

Można by się jeszcze pokusić o wymianę palca rozdzielacza i kopułki koszt ok 50pln. Ale jak zapłon OK to nie rusza.

Co do sprawdzenia stopnia sprężania (kompresji) to nic innego jak zwykły manometr z podziałką w "MPa" lub "bar" w zakresie do ok 15 bar. i coś na wzór świecy (ten sam gwint, albo jakaś guma po stożku z otworem wenątrz) co by można było to na jakiś wężyk zapiąć i zmierzyć ciśnienie, po drodze jakiś zaworek zwrotny coby wskazówka manometru sie zatrzymała przy max ciśnieniu bo inaczej to były by problemy z odczytaniem (ruch wskazówki tak jak praca tłoka).Wskazanie dla GA16DE to :13,24 bar.

Dane te pochodzą z:

Nissan B13 and N14 Service Vol 1 - 100NX NX1600 NX2000 Sunny Sentra GA16DE SR20DE SR20DET.pdf

dział EM-19 str. 135.

Przykładanie ręki przez otwór do wlewania oleju to tak nie do końca, generalnie komora silnika jest odpowietrzana pod filtr powietrza, jak były by to poważne przedmuchy to by brał olej lub wydmuchałby jakieś uszczelnienie, chociaż niekoniecznie a olej to zawsze coś tam wyleci tego oleju bo prze otwór widać wałek prozrząu jest to dość blisko łańcucha rozrządu jak ktoś ma takowy a smarowanie odbywa sie rozbryzgowo .

Pozdrawiam

Poprawcie mnie jak coś nie tak.

• 9 miesięcy temu...

witam, chciałem się dowiedzieć do czego jest śrubka z prawej strony gaźnika co reguluje dźwignie która lączy się z innymi do powrotu spadania obrotów po lewej stronie,chodzi mi o tą niedaleko ssania którą się kręci to zmieniają się obroty raz w jedną i raz w drugą stronę ,a ta z tyłu gaźnika z takim pokrętłem to nie czasem do ssania jest??