Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[B12/N13] Odpowietrzenie filtra paliwa

Luke11
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem. Po spuszczeniu wody z filtra paliwa w moim dieselku nie wiem jak odpowietrzyć filtr paliwa.

Patrzyłem u kumpla u nie go jest specjalna śrubką którą odkręca trochę, pompuje pompką i wszystko gra.

U mnie nie ma takiej śrubki, jej miejsce jest fabrycznie zaklejone a samo pompowanie pompką nic nie pomaga, ledwo odpaliłem samochód. Byl wyrażnie zapowietzrony.

Co musze zrobić następnym razem zeby odpowietrzyć ten filtr porządnie bo by sie przydało wkrótce znowu spuścić wodę z filtra przed zimą????

• 2 tygodnie później...

Mam ten sam problem ( tak mi sie wydaje ). Muszę odpowietrzyć N13stkę 1.7D nie wiem jak :( Zakupiłem w dniu 18.11.2007 swój pierwszy własny samochód który stał pół roku samotnie i nie był uruchamiany. Nie zdążyłem go jeszcze poznać, mianowicie kontrolka rezerwy zaświeciła się po tym jak zgasł mi samochód i poróbowałem go dopalić (mój błąd).

Rano go odpaliłem. Odpalił i zgasł po 4 sec. I tak z 5 razy. Teraz muszę ładować akumulator by dalej próbować. Jak odpowietrzyć nieszczęsnego Nissana ?

to trzeba poluzować przewody wysokiego ciśnienia na wtryskiwaczach

Nie bardzo wiem które to przewody. Możesz je jakoś opisać trochę?

Pompowałem trochę i samochód pojezdził 2 min i zdechł :zly: Czy może być zapchany filtr w zbiorniku paliwa lub krataka ? Nie mam pojęcia co mogę zrobić w takiej sytuacji. Odpowietrzony został. Działa ale na chwilę po czym przesteje jak by paliwa mu nie podawało :/

Nie bardzo wiem które to przewody. Możesz je jakoś opisać trochę?
Od pompy wtryskowej idą 4 metalowe rurki zgrupowane w kupie. Każda do innego cylindra. Wkręcone są we wtryskiwacze. Trzeba poluzować nakrętki tych przewodów.

Pompowałem trochę i samochód pojezdził 2 min i zdechł
Odkręć korek zbiornika paliwa i sprawdź, czy nie ma w baku podciśnienia ( czy nie syczy przy odkręcaniu ) Jeśli nie wymieniałeś filtra paliwa, to zrób to. Smok w baku może być przypchany, tym bardziej że jak twierdzisz wysuszyłeś prawie zbiornik

Patrzyłem u kumpla u nie go jest specjalna śrubką którą odkręca trochę, pompuje pompką i wszystko gra.

Może mi ktoś powiedzieć gdzie znajduje się ta śrubka w N14

ja tez miałem kłopoty ale sobie poradziłem w inny sposób

-zalałem filtr do połowy i wtedy go zakręciłem przepompowałem i było git

Gość mikey_one
Jak komuś nie odpala samochód to może prąd rozłaczac pompie paliwowej co było przyczyną niesprawnego działania i gaśnięcia silnika, a myślałem ze to filtr i zapowietrzony układ :D

Diesel (a mowa tu o nim) ma pompę napędzaną paskiem a nie elektryczną...

Co do odpowietrzania filtra, to powinien odpowietrzyć się samoczynnie w czasie jak pompujesz pompką na nim... natomiast, jeśli odpala i gaśnie po jakimś czasie to jest coś na trasie zbiornik paliwa - filtr (też tak kiedyś miałem jak przytkał mi się smok w baku...)...

• 1 miesiąc temu...

Elektryka się sypneła. Coś nie brało paliwa. Elektryk powiedział ze pompa nie dostawała prądu i nie pobierała paliwa, miała przerwy w dostawie prądu. Ale wiem ze juz do niego nie wrócę bo wydziwiał i chyba sam nie wiedział o czym mówi. Ostatnio wymieniłem linkę gazu i alternator oraz jakąś płytkę z racji tego ze prąd gubił a akumlator działał jak mierna bateria. Wszystko wymieniłem. Klocki hamulcowe również wymieniłem. Teraz mój ekonomiczny dizelek jezdzi bez zarzutu i oby tak zostało :) Dziękuję za pomocne informacje.