Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Zaparowane szyby - preparat Motip

maniek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

szczerze to nie wiem czy ktoś tego z nas używał , ja właczam dobrze nawiew i po chwili mi para znika, nie mam z tym problemów wiec nie uzywam tego typu środków, chemia i na dodatek nie wiadomo jakie są jej skutki uboczne, ale warto spróbować jak ktoś ma taki problem i może podzielić sie uwagami z klubowiczami :)

Ja też nie używałem takiego preparatu, lecz jeżeli strasznie Ci parują szyby to oznaka że w samochodzie jest dużo brudu/piasku w którym zbiera się wilgoć. A żeby szybko odparowały to tak jak pers mówi - nawiew nawet zimne powietrze na 2-3 bieg i po chwilce już nie ma problemu.

Nigdy czegoś takiego nie używałem, wystarczy, że kiedyś użyłem rozmrażacza i potem wycieraczki miały problem ze zbieraniem porządnym... Parują szyby - nawiew na szybę przednią, boczne nawiewy na szyby, na zimnym silniku zimny nawiew :!!: na nagrzanym może być ciepły... A jak koniecznie chcesz coś na to kupić, to kup owiewki i lekko uchyl okno (5mm starczy) i szyby odparowują błyskawicznie.

zamiast tego kup domowy płyn do mycia luster z amoniakiem..bo to to samo i tańsze. Ja uzywam jakies czyscidlo Amway i szczerze polecam - dobrze czysci szyby i dlugo nie ma klopotow z zaparowanymi szybami.

• 2 tygodnie później...
zamiast tego kup domowy płyn do mycia luster z amoniakiem

o cenna wskazówka, jedna z niewielu w tym temacie :/

zasada jest prosta, na szyby odtłuszczone para wodna tak łatwo nie siada, więc wszelkie środki które odtłuszczają mogą w takiej sytuacji pomagać, ja słyszałem , że ocet dobrze odtłuszcza, ale osobiście nie próbowałem

• 2 tygodnie później...

ad srodkow zapobiegajacym parowaniu szyb to slyszalem ze owszem jakis efekt toto daje, ale za to pod swiatlo jest tragedia - smugi widac straszne.. wiec ponoc nie warto - tak slyszalem...

ja na natomiast mam tak ze jak jak jezdze na klimie to wszytsko jest ok. jak wylacze i jade na samym nawiewie to zaczyna parowac - filt przeciwpylkowy wymieniony i generalnie nie wiem co jest... jak pojezdze troche dluzej na zwyklej dmuchawie to przestaje parowac ale tez mozna zapomniec bo wlaczenie nadmuchu na przednia szybe automatycznie odpala klime... a na ustawienie szyba + nogi juz nie..

M

ja słyszałem , że ocet dobrze odtłuszcza, ale osobiście nie próbowałem

dobrze słyszałeś, bo gdzieś o tym pisałem ;) Sam tak stosuję i spoko. Szyba przed "octowaniem" musi być porządnie umyta i sucha.

Wowek_L wspomina o Amway, kiedyś kiedyś kiedyś dawno temu miałem tej firmy środek na parowanie i wywąchałem wtedy z niego ocet :D

[ Dodano: Czw 13 Gru, 2007 00:59 ]

Pamiętajcie (ci którzy mają w swoich autach) o czystym filtrze kabinowym.

W samochodzie rodziców zastosowałem podobny środek przeciwko zaparowywaniu szyb. Nie zauważyłem żadnych smug na szybie, szyby jeśli już parują to nie robią tego z taką siłą jak przed użyciem. Ponadto co jakis czas należy powtarzać nanoszenie tego środka. Mój kolega z powodzeniem używa jakiegos najtańszego szamponu do włosów "wcieranego" w szybę. Podobno taka sama skuteczność. To samo pisało w jakiejś "mądrej gazetce".

Pozdrawiam

blufut

W samochodzie rodziców zastosowałem podobny środek przeciwko zaparowywaniu szyb. Nie zauważyłem żadnych smug na szybie, szyby jeśli już parują to nie robią tego z taką siłą jak przed użyciem. Ponadto co jakis czas należy powtarzać nanoszenie tego środka. Mój kolega z powodzeniem używa jakiegos najtańszego szamponu do włosów "wcieranego" w szybę. Podobno taka sama skuteczność. To samo pisało w jakiejś "mądrej gazetce".

Pozdrawiam

blufut

wcieranie plynu do mycia (naczyn czy tez szamponu) w szklo maski do nurkowania lub poprostu naplucie do niej i pozniejsze przeplukania to stara rada nurkow by maska do nurowania nie parowala :-)

Naplucie? A nie trzeba wcześniej czegoś żuć bądź wypić?

nie... w slinie podobno jakis taki enzym jest i on sam w sobie działa :-)

Jak zapobiec zaparowywaniu szkieł maski?

Istnieją specjalne preparaty do smarowania szkieł maski, które podobno zapobiegają ich zaparowywaniu podczas nurkowania. Słyszałem też o bardziej "domowych" sposobach:

płukanie maski w szamponie

mycie szkieł maski szczoteczką i pastą do zębów

napełnienie maski Pepsi-Colą na kilka godzin

Jednak przypuszczalnie najpopularniejszym sposobem (i najprostszym) jest zwilżenie szkieł maski śliną (mówiąc wprost naplucie do maski). Musi to być jednak wykonane kiedy maska jest jeszcze sucha, a następnie oczywiście można maskę wypłukać w wodzie.

http://www.nurkomania.pl/myfaq.htm