Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nakrętki czy śruby?

abdn
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś podczas zmiany opon zostałem kompletnie zaskoczony tym, że mam w aucie śruby. Byłem przekonany, że są nakrętki. Auto kupiłem na alufelgach. Kupiłem nakrętki do stalowych i sprzedawca nie zapytał czy na pewno Note ma nakrętki. Mało tego tenże sprzedawca (sprzedaje na allegro) pisze że sprzedaje nakrętki do wszystkich modeli Nissana i wymienia m.in. Nota. Więc o co chodzi - sprzedawca jest niedoinformowany czy może dealer coś zamieszał? I jeszcze jedno pytanie - czy na przednich kołach macie dekielki osłaniające piastę - u mnie sa tylko z tyłu. Tak ma być?

Nakrętki? Zawsze myślałem, że w każdym samochodzie siedzą tam śruby. :zdziw: Co do Note'a, to nie widziałem takiego z nakrętkami. Zawsze to były śruby.

Natomiast w kwestii dekielków przykrywających piastę, to tak ma być. Zawsze są z tyłu, a z przodu nie ma. :one:

Nakrętki były w moim poprzednim samochodzie (Yaris) i byłem też tym trochę zasugerowany. A jak z innymi modelami Nissana - też są śruby?

Tego Ci na 100% nie powiem, bo ostatnio Nissan zaskakuje mnie dziwnymi pomysłami :kosci: , ale według mnie są śruby. ;)

Ja mam np w Bluebirdzie nakrętki i uważam że jest to dużo lepsze rozwiązanie niż jak śruby - choćby dlatego że przy zmianie kół śrubę kopniesz lub trącisz i już masz gwint utytłany w piachu a nakrętka to co najwyżej się poturla kawałek....

Japońskie auta mają nakrętki natomiast nissan zniżył się obecnie do poziomu renault :028: i dał śrubki - note to już nie jest japoniec. :zly:

• 1 rok później...

Abydos,do stalówek musisz mieć śruby ze stożkiem,do alusów zależy jakie jest podejście.

Ja śruby zabezpieczające kupiłem na allegro f-ma Królak (czy jakoś tak)

http://moto.allegro.pl/item558196564_sruby...radziezowe.html

Popatrz na to ,zadzwoń,ja już widzę w jego ofercie że ma śruby rozmiaru do Note

A więcej:

Otwór na piastę do NOTA,to 60.1mm,śruby m12 ze skokiem 1.5mm,pod klucz 19,długość gwintu ok 28mm

Witam!

ja do alusów kupiłem razem z autem w salonie. Wówczas - prawie 3 lata temu - wzięli za nie 132 zł. Widzę, że teraz chcą 5 zł więcej:

http://www.nissan.pl/home/vehicles/compact....html?ln=/pl_PL

Pozdro! Tomasz

Uwaga! Strona nissan.pl nie "działa" pod operą.