Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Na jakich obrotach jeździć?

Gość archAdaM

Rekomendowane odpowiedzi

Możecie uznać mnie za idiotę że o to pytam, ale dotąd jeździłem na benzynie, 4 cylindry, a teraz 28DTI, 6 garów, turbina, intercooler. Na jakich obrotach zazwyczaj jeździ sie w zwykłych drogowych warunkach? Dla mnie od 2200 w górę jest "na ucho" jakby za wysoko, ale to ma 6 garków, a dodatkowo mi radzono, ze jak turbina pracuje, to i spalanie mniejsze, i zużycie, bo lepsze chłodzenie dzięki intercolerowi, i że własnie trzeba jeździć 2300 - 3000. Jak to jest na prawdę?

Dla mnie od 2200 w górę jest "na ucho" jakby za wysoko

To tylko uczucie, jak jade swoim (LD28, ale osobówka :) ) np na 2biegu i trzymam jednakowo obroty to też zdaje mi się że za głośno, ale nie mam tego uczucia jak przyśpieszam do 3500-3900 obrotów (a czerwone pole zaczyna mi się na 5tys).

że własnie trzeba jeździć 2300 - 3000. Jak to jest na prawdę?

Wg mnie to takie średnie obroty dla tego silniczka i spokojnie można jeździć w takim zakresie. Napewno nie schodzić poniżej 2tys, bo wtedy to mulenie silnika :/

Generalnie zakres 2000-3500 obrotów to granica dobrej pracy tego silnika. Jak będziesz jeździł cały czas do 2000 obrotów to obciążasz silnik. Jak będziesz po paru godzinach takiej jazdy wyprzedzał kogoś, to na bank przy redukcji patrol ci puści takiego fajnego, gęstego bąka z sadzy :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...