Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P10/W10] Podgrzewacz silnika.

marekmarecki

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie montowałem. Musiałbym ciągnąć z domu przedłużacz :/ albo kraść prąd z latarni.

Sama idea słuszna moim zdaniem tylko aby coś takiego naprawdę podgrzało silnik, oprócz grzałki powinna być pompka elektryczna, która rozprowadziłaby podgrzany płyn po całym silniku.

Osobiście mam zamiar założyć podgrzewacz do paliwa ( wiadomo diesel ) bo zima za pasem, a już raz mi się przydarzyło wytrącić parafinę z ropy.

Ja nie montowałem. Musiałbym ciągnąć z domu przedłużacz :/ albo kraść prąd z latarni.

Sama idea słuszna moim zdaniem tylko aby coś takiego naprawdę podgrzało silnik, oprócz grzałki powinna być pompka elektryczna, która rozprowadziłaby podgrzany płyn po całym silniku.

Osobiście mam zamiar założyć podgrzewacz do paliwa ( wiadomo diesel ) bo zima za pasem, a już raz mi się przydarzyło wytrącić parafinę z ropy.

No nie trzeba od razu ciągnąć z domu przedłużacza, ani kraść prądu z latarni ;) .

Wystarczy, że zainstalujesz np. coś takiego WEBASTO .

Pozdrawiam

No nie trzeba od razu ciągnąć z domu przedłużacza, ani kraść prądu z latarni ;) .

Wystarczy, że zainstalujesz np. coś takiego WEBASTO .

Pozdrawiam

Zamontowanie grzałek jest prostsze niż montaż webasto. Miałem grzałkę w układzie chłodzenia w Nysie i zdecydowanie poprawiało to szybkość uruchomienia silnika w zimie.

miałem mercedesa W123 (beczke) - miał fabryczną grzałkę w bloku silnika ;-) Grzebiesz za przy silniku a tam normalnie wtyczka na długim kablu ;-)

Jak bym miał ropniaka to bym sie nie zastanawiał. Słyszałem opinie tych którzy takie coś kupili i są pozytywne. Pompki żadnej nie trzeba montować, montuje sie ta grzałkę na dolnym wężu i to chodzi grawitacyjnie. Wymagany jest tylko otworek w termostacie (ja chyba mam). I tak sie zastanawiam jak by to śmigało w primerze. Pracuje na 3 zmiany i w robocie to prąd darmy :P Podobno w godzinę już potrafi podnieść temperaturę o 10 stopni. Tylko trochę drogie :/

• 2 tygodnie później...

nie takie drogie, poza tym trzeba spojrzec na ta z innej strony, tak podgrzany silnik o wiele mniej spala paliwa zimą, bardzo wskazane dla osob ktorzy maja mala odleglosc z domu do pracy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...