darek101120 Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 Witam Panowie co jest z tymi korkami co sie wlewa olej do skzyni???? Mialem N15 i za zadne skarby nie mozna bylo odkrecic tego korka, teraz mam P11 i jest to samo kupilem olej a nie mozna odkrecic korka gdzie sie wlewa olej. Jest na to jakis sposob???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calusek Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 W P10 wlewałem przez miejsce gdzie wchodziła linka szybkościomierza, w P11 tam też się coś znajduje zaraz pójdę do autka i zobaczę to ci napisze. Jeśli chodzi o te korki to są gwintowane na skos, tego na oko nie widać i pewnie jak to "mechanicy kowale" dawniej dokręcali tak i dzisiaj na siłę dokręcili. Teraz trzeba dorobić klucz tam jest kwadrat i przedłużka i może się uda dokręcić. Sprawdziłem w P11 przez ten sam otwór. Na zdjęciu strzałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marceli Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 No tak jak kolega calusek mówi korek jest "po stożku"wiec jak jakis niekumaty zaciagnie go na maksa to nie dziwie sie ze trudno odkrecić.Ja u siebie odkreciłem ale fakt musiałem miec dobry klucz(nie pamietam kwadrat czy szesciokąt)i przedłuzka ale poszlo.Ważne zeby jak sie odkreci potem nie zaciagać na maxa.Przez linke to troche żmudna robota :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BULI Opublikowano 21 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 Ja też jadę do ASO na wymianę oleju w skrzyni, bo mechanik w warsztacie za cholerę nie mógł odkręcić korka do wlewu oleju w skrzyni . KOszt wymiany w ASO 30 zł - robocizna - z olejem 150. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość matt28 Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Ja też jadę do ASO na wymianę oleju w skrzyni, bo mechanik w warsztacie za cholerę nie mógł odkręcić korka do wlewu oleju w skrzyni .KOszt wymiany w ASO 30 zł - robocizna - z olejem 150. Ja tez sie poddalem (na parkingu przed domem ciezko bylo cos wydumac. W ASO zaplacilem za olej i robocizne w przeliczeniu na zlotowki 120 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarkk Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Jest nie mało punktów zajmujących się wymianą oleju, jeżeli zdecydujesz się na zakup oleju właśnie w takim serwisie to wymiane zazwyczaj masz gratis. A jeżeli masz swój olej to nie sądzę, żeby za wymiane wzieli więcej niż 20 zł. A 20zł raz na 60000 km to nie wydatek, tymbardziej jak się nie ma odpowiednich narzędzi do odkręcenia korka i wlania oleju. W P10 wlewałem przez miejsce gdzie wchodziła linka szybkościomierza, w P11 tam też się coś znajduje Ale prawidłowo olej wlewa się korkiem, którym jest z przodu skrzyni, z tym że trzeba mieć odpowiednią pompkę do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dziudak Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 czym grozi ignorowanie wymiany oleju w skrzyni biegów ( tzn. brak wymiany ) w nysce o przebiegu 180 kk ?? :diabel2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 2fast4-u Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 hej , mam pytanko, skad wiecie ze trzeba olej zmienic, mam 2000r i cos cieszko biegi mi wchodza, szczegulnie wsteczny, 1,2,3, auto nie takie stare wiec sprzeglo chyba niejest tego powodem, moze olej, czy on niema z tym nic wspunego?>?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość emeryt03 Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Do 2fast4-u. To, że trzeba zmieniać olej i co ile km wiemy, bo czytamy instrukcje obsługi. To czy olej trzeba wymienić zależy nie tyle od wieku autka, co od jego przebiegu. Do Dziudak. Ignorowanie wymiany oleju nie grozi niczym, poza możliwą awarią skrzyni i kosztami związanymi z jej naprawą (oby) lub wymianą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek101120 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udało mi się dzisiaj odkręcić korek do wlania oleju przekładniowego . wiem ze musze zalac olej GL-4 75W90 tylko mam pytanie jaki MOBIL, VALVOLINE, moze jeszcze jakis inny byscie polecili??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 darek101120 u mnie w skrzyni jest TOTAL jaki to nie pamiętam. Spisuje się znakomicie, w zimie nie ma żadnych problemów z wkładaniem biegów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tfor Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 darek101120 u mnie w skrzyni jest TOTAL jaki to nie pamiętam. Spisuje się znakomicie, w zimie nie ma żadnych problemów z wkładaniem biegów a ile oleju wchodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek101120 Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Oleju wchodzi około 3,7l wiec musisz 4l kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tfor Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Oleju wchodzi około 3,7l wiec musisz 4l kupić przekładniowego? Aż tyle? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szynszyl Opublikowano 29 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2008 VALVOLINE, moze jeszcze jakis inny byscie polecili własnie ten jest najlepszy!! wiem, bo mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek101120 Opublikowano 8 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2008 Panowie jeszcze jeden problem mam :/ 2 miesiące temu zaczeła mi sporadycznie zgrzytać skrzynia jak włączam pierwszy bieg. Popuściłem linkę sprzęgła, problem zniknął ale kilka dni temu znowu się pojawiło zgrzytanie jak włączam pierwszy bieg. Pojawiło się też delikatne telepanie autem jak ruszam popuszczając lekko sprzęgło :/ co świadczy ze docisk siada. Teraz taka dziwna rzecz:) ta jedynka zaczyna zgrzytać dopiero jak się porządnie rozgrzeje silnik. Musze zrobić minimum 70km żeby to zgrzytanie pierwszego biegu wystąpiło. Zauważyłem ze po przejechaniu minimum tych 70km ciągłej jazdy tak jadę przykładowo 100km/h na 5 biegu włączam na luz dojadę do świateł stoję na światłach zapala się zielone szybko wciskam sprzęgło i jedynkę wbijam wtedy zgrzyta co ciekawe bieg wchodzi praktycznie idealnie z bardzo małym oporem przy zgrzycie. Przebieg 185 000km auto kupiłem jak miało 130 000km. Teraz pytanie czy to sprzęgło już kończy swój żywot??? Mam kupione już 4L oleju VALVOLINE 75W90 GL-4 czekam aż ASO sprowadzi mi korek do wlewu oleju w skrzyni Z mechanikiem dogadałem się ze za 180PLN wymieni mi sprzęgło. Teraz mam pytanie czy polecane na forum sprzęgła VALEO sprzedawane na allegro koszt 310PLN będzie dobrym wyborem?????? P.S Jak się zmienia sprzęgło warto wymienić jakieś uszczelniacze na wale albo inne jakies rzeczy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart-qlka2 Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Witam! Ja mam takie pytanie odnośnie oleju do TD. Kupiłem niedawno olej 80W90 GL-5 VALVOLINE i nie wiem czy to dobry wybór. Wiem że oleje do skrzyni są synetyczne, półsyntetyczne i mineralne i ponoć ten co ja mam jest właśnie mineralny. Jakie znaczenie dla skrzyni rodzaj oleju? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 9 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2008 Kupiłem niedawno olej 80W90 GL-5 VALVOLINE i nie wiem czy to dobry wybór. Ma byc 75w90 gl4 ew gl4/gl5, sam gl5 byc nie moze do tego musi byc pelen syntetyk. Takim olejem jak masz zniszczysz skrzynie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek101120 Opublikowano 11 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Teraz taka dziwna rzecz:) ta jedynka zaczyna zgrzytać dopiero jak się porządnie rozgrzeje silnik. Musze zrobić minimum 70km żeby to zgrzytanie pierwszego biegu wystąpiło. Zauważyłem ze po przejechaniu minimum tych 70km ciągłej jazdy tak jadę przykładowo 100km/h na 5 biegu włączam na luz dojadę do świateł stoję na światłach zapala się zielone szybko wciskam sprzęgło i jedynkę wbijam wtedy zgrzyta co ciekawe bieg wchodzi praktycznie idealnie z bardzo małym oporem przy zgrzycie. dzisiaj wymienilem olej w skrzyni zobaczymy jak bedzie Mozeci mi orientacyjnie napisac co moze byc przyczyna tego zgrzytania przy włączaniu pierwszego biegu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart-qlka2 Opublikowano 11 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2008 Ma byc 75w90 gl4 ew gl4/gl5, sam gl5 byc nie moze do tego musi byc pelen syntetyk. Takim olejem jak masz zniszczysz skrzynie Zamieniłem ten olej, oczywiście dopłacając, na Mobil MOBILUBE 1 SHC 75W90 GL-4/GL-5 Full Syntetyk. Mam nadzieję że taki może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulisses Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Zamieniłem ten olej, oczywiście dopłacając, na Mobil MOBILUBE 1 SHC 75W90 GL-4/GL-5 Full Syntetyk. Mam nadzieję że taki może być. Ten jest jak najbardziej ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek101120 Opublikowano 30 Września 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2008 Żeby nowego tematu nie zakładać zapytam tutaj. Zmieniam sprzęgło mam zakupione: - olej do skrzyni VALVOLINE - kompletne sprzęgło VALEO - linkę sprzęgła co warto jeszcze wymienić jak juz skrzynia będzie wyjęta??? jakieś uszczelki będą potrzebne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mike_83 Opublikowano 2 Października 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 Ja wlalem hipola,chyba 75w80 GL4 Ciekawe jak sie zima bedzie zachowywal i mam nadzieje ze mi sie skrzynia nie rozleci...Mam wrazenie ze po wcisnieciu sprzegla podczas jazdy dochodzi dziwny dzwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek101120 Opublikowano 2 Października 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2008 masz zalane GL-4 wiec to jest dobry olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi