Gość samuraj20 Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 Mam mały problemik z tym przełącznikami a mianowicie pomału mi siadają . Rozebrałem owe przełączniki na części pierwsze i sie okazało ze blaszki stykowe były powlekane miedzią, BYLY bo u mnie już miedzi niema chyba sie zużyła natomiast zamiast miedzi zbiera sie osad z iskier powodowanych użyciem przycisków. Ma lub mail ktoś podobny problem, istnieje jakaś alternatywa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bonzo Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 istnieje jakaś alternatywa ? allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hieronim Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 Bonzo dobrze Ci radzi-allegro . Jeżeli na allegro byś nie kupił to rozmontuj przełącznik i poproś jakiegoś jubilera aby pokrył Ci styki srebrnym lutem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość samuraj20 Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 sprobuję z jubilerem akurat mam znajomego co pracuje u złotnika. Zapomniał bym całkiem - styki były obsmarowane jakąś pastom lub smarem zupełnie nie wiem po co i czy to przy tych posrebrzanych stykach będzie potrzebne. :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej330 Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 Myślę, że wystarczyłoby je wyczyścić. Były pokryte miedzią jak wszystkie tego typu rzeczy, aby lepiej przewodziły i nie rdzewiały. Ta pasta (przewodząca), o której piszesz zabezpieczała przeciwko ewentualnym spięciom, zgrzaniem się. Taką pastę przewodzącą można dostać np. w komputerowym do procków. W ostateczności można przesmarować np. wazelinką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fer Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 Rozebrałem owe przełączniki na części pierwsze i sie okazało ze blaszki stykowe były powlekane miedzią, BYLY bo u mnie już miedzi niema chyba sie zużyła natomiast zamiast miedzi zbiera sie osad z iskier powodowanych użyciem przycisków. Miałem tak u siebie, w zasadzie wystarczyło przeczyścić styki bo przez 20lat troche brudu się zebrało i niekontaktowało. Dodatkowo zauważyłem że troche plastik się wyrobił i przykleiłem kawałeczki innego plastiku by przycisk miał czym "dociskać" te miedziane blaszki. Czy u Ciebie podobnie wygląda przełącznik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość samuraj20 Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 masz chyba starszy model sereny bo u mnie przelacznik wygląda inaczej działa na zasadzie góra dół ale mniejsza z tym, być możne macie racje zanim pójdę do jubilera to spróbuje pokombinować z pasta srebrną bo wazelinki nie posiadam hehehehehe --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 02.07.2008 przełączniki szyb elektrycznych dały się zregenerować w bardzo prosty sposób. Nalutowalem cienka warstwę cyny a zamiast wazeliny dałem smar sylikonowy, i wszystko chodzi jak nowe jak narazie !? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.