Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

przełączniki szyb elektrycznych

Gość samuraj20

Rekomendowane odpowiedzi

Mam mały problemik z tym przełącznikami a mianowicie pomału mi siadają :(.

Rozebrałem owe przełączniki na części pierwsze i sie okazało ze blaszki stykowe były powlekane miedzią, BYLY bo u mnie już miedzi niema chyba sie zużyła natomiast zamiast miedzi zbiera sie osad z iskier powodowanych użyciem przycisków.

Ma lub mail ktoś podobny problem, istnieje jakaś alternatywa ?

Bonzo dobrze Ci radzi-allegro . Jeżeli na allegro byś nie kupił to rozmontuj przełącznik i poproś jakiegoś jubilera aby pokrył Ci styki srebrnym lutem .

sprobuję z jubilerem akurat mam znajomego co pracuje u złotnika.

Zapomniał bym całkiem - styki były obsmarowane jakąś pastom lub smarem zupełnie nie wiem po co i czy to przy tych posrebrzanych stykach będzie potrzebne. :/

Myślę, że wystarczyłoby je wyczyścić. Były pokryte miedzią jak wszystkie tego typu rzeczy, aby lepiej przewodziły i nie rdzewiały. Ta pasta (przewodząca), o której piszesz zabezpieczała przeciwko ewentualnym spięciom, zgrzaniem się. Taką pastę przewodzącą można dostać np. w komputerowym do procków. W ostateczności można przesmarować np. wazelinką.

Rozebrałem owe przełączniki na części pierwsze i sie okazało ze blaszki stykowe były powlekane miedzią, BYLY bo u mnie już miedzi niema chyba sie zużyła natomiast zamiast miedzi zbiera sie osad z iskier powodowanych użyciem przycisków.

Miałem tak u siebie, w zasadzie wystarczyło przeczyścić styki bo przez 20lat troche brudu się zebrało i niekontaktowało. Dodatkowo zauważyłem że troche plastik się wyrobił i przykleiłem kawałeczki innego plastiku by przycisk miał czym "dociskać" te miedziane blaszki.

Czy u Ciebie podobnie wygląda przełącznik ?

dsc00210pt5.th.jpg

masz chyba starszy model sereny bo u mnie przelacznik wygląda inaczej działa na zasadzie góra dół ale mniejsza z tym, być możne macie racje zanim pójdę do jubilera to spróbuje pokombinować z pasta srebrną bo wazelinki nie posiadam hehehehehe :P

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

02.07.2008

przełączniki szyb elektrycznych dały się zregenerować w bardzo prosty sposób. Nalutowalem cienka warstwę cyny a zamiast wazeliny dałem smar sylikonowy, i wszystko chodzi jak nowe jak narazie !?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...