Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] centralny zamyka się sam

Gość gregke
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

w mojej almerze zazwyczaj wszystko w porządku :) ale od jakiegoś czasu (chyba z miesiąc) centralny zamek lubi się sam zamykać.

Zazwyczaj kiedy jest zimno (ale nie jest to regułą), po otworzeniu samochodu gdy trzasnę drzwiami centralny sam się zamknie.

Na razie jest mi do śmiechu, ale jak kiedyś zapomnę o kluczykach zostawionych w środku to już będzie gorzej....

Jeżeli ktoś miał coś podobnego to proszę o radę gdzie szukać?

Pewnie i tak bez wizyty u elektryka się nie obejdzie, ale nie znam zaufanego w trójmieście, a całego centralnego nie będę wymieniał :D

Pozdrawiam,

Grzesiek

Hmmm.... ja jak montowałem alarm to też miałem taki sam problem.Przyczyną był przewód w centralce który leci od czujników drzwi i musi cały czas podawać masę by centralny działał jak należy.Czyli u Ciebie na tym przewodzie brakuje czasami masy więc przyczyny poszukaj w włącznikach drzwiowych i jak zlokalizujesz ten przewód (chyba czerwony z białym paskiem) to zapodaj mu mase i sprawdź.

Witam mam podobnie tylko ze u mnie sam sie otwiera i tez na bardzo to nie wiem jak podajsc do tego,..... moze gdzies sie "zwarcie" robi? zauwazylem ze czesto otwieral sie kiedy bylo gorąco... i dziwi mnie to... podobno sa jakies czujniki ciepla w instalacji c. zamka... czy to moze miec wplyw na to co sie dzieje z zamkiem? i po co wogle one sa?

slawq

Tak to prawda centralne czasami wariują od upałów lub skrajnego zimna. Żadnych czujników temperatury w centralnych zamkach jednak nie ma, chyba że pneumatycznych. Ponawiam poradę - sprawdzić działanie masterów - tam są styki, które reagując na zamknięcie lub otwarcie sterują pozostałymi zamkami. Może być tak że po zamknięciu (nawet z pilota) master da sygnał do centralki i otwiera samochód. Podobnie może być z zamykaniem.

Rozbierasz drzwi, sprawdzasz jak ciezko chodza ciegna te od klamki do zamka, smarujesz, regulujesz i poprawia sie.

Najczesciej wlasnie to jest powodem, silownik nie ma sily dokladnie otworzyc/zamknac klamki i to normalny efekt.

Niestety silowniki tez maja swa zywotnosc.

Jesli masz oryginalny centralny zamek, przejrzyj prawe i lewe przednie drzwi.

Witam,

dzięki za podpowiedzi :)

Widzę, że i tak bez elektryka się nie obejdzie, ale przynajmniej mogę mu podpowiedzieć gdzie powinien zacząć szukać, żeby nie rozbierał od razu całości :)

Jak będzie gotowe postaram się umieścić info co było nie tak

Pozdrawiam

• 9 miesięcy temu...

U mnie tez sie pojawia ten sam problem od czasu do czasu same drzwi sie zamykaja juz raz zaczasnolem kluczyki, iwec chyba bede musial rozebraz przednie drzwi zobaczymy co z tego wyjdzie tym bardziej ze jeszcze tego nie robilem