Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K10] Ile wam pali micra K10 gazu na 100km ???

Gość bartek__dg
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bartek__dg

Witam mam takie pytanko ile na 100km wam pali micra K10 gazu :?: bo mi pali ok 10l mysle ze to troche duzo mam silnik 1.2 a kumpel ma forda eskorta 1.8 16V i tez mu pali ok 10l na 100km to chyba troche dziwne :?: prosze o pomoc moze musze sie udac gdzies na regulacje albo samemu da sie to zrobic ??? z gory dzieki pozdrawiam ;)

Kliknij u mnie pod avatarkiem w licznik spalania to ukażą Ci się wszystkie moje tankowania od momentu założenia instalacji... ;)

Jedź na regulacje do gazownika, bo spalanie masz za***iście duże ;)

Gość Anonymous_User

Moja Micra od daty zakupu, czylo od 10 czerwac 2007r spalała ok 7,5 - 8,5 l/100km LPG. Ostatnio spaliła ponad 11 litrów...byłem w szoku

Doszedłem do wniosku (i nie tylko ja), że to przez tankowanie na podrzędnych stacjach, takich jak przy hipermarketach i malutkich stacjach "na uboczu", gdzie gaz jest tańszy ale kosztem jego jakości (kiepski stosunek gazów w mieszance LPG). Swoją drogą, że w zimie auto więcej, ale bez przesady.

Osobiście nie polecam "tanich" stacji, mogę polecić Shella i Statoil (szczególnie Shella, choć jest tam zawsze najdroższy gaz...ale auto jeździ "prawie" jak na benzynie i mało wtedy spala).

Nawiasem mówiąc mam pytanie: czy wam też lubi Micrę zdławić, szapnąć na chwilkę podczas mocnego przyspieszania, gdy jedziecie na benzynie?? Ja mam tak zawsze w okolicy 3000obr/min. Dosłownie szarpnięcie na pół sekundy i potem dalej się wkręca na obroty, zapinam kolejny bieg i znów to samo...Nie wiem czym to może być spowodowane. Mało paliwa dostaje gaźnik? Wątpię...Filtr paliwa jest czysty, paliwo jest w przewodach.

Dodam też, że na benzynie jeżdżę raz na półtorej, dwa tygodnie na trasie ok. 10km, żeby tylko ją przepalić na benzynie i potem non stop na LPG. Jeżdżę na LPG, gaszę na LPG, zapalam na LPG.

Pozdrawiam!

spalanie LPG przez prawie 3 lata średnio ok 8,5/100 w trasie 6,2/100 a co do przyduszenia podczas gwałtowniejszego przyśpieszenia jest spowodowane tym że w gaźniku zamontowany jest mixer gazu i stanowi on zwężkę- autko na PB dostaje za mało powietrza w stosunku do paliwa i sie zadławia :027:

pewnie cofnal zaplon ... ale po co :/ albo cos nakombinowal z podcisnieniami... :/ ewentualnie przykrecil srube od gazu jezeli to jest instalacja 1 gen.

bylem u gazownika pokrecil cos pod maska skasowal 50 zl a ja jade i czuje sie jak bym jechal maluchem bardzo slaba moc straszny mul masakra :/

a jak się zachowuje teraz na biegu jałowym?Nie ustawił za małych obrotów?...No właśnie napisz której generacji masz instalkę LPG...

Gość bartek__dg

na biegu jalowym wszystko wporzadku a instalacja byla robiona w 2004r instalacja nazywa sie LTA Polonia niewiam gdzie sprawdzic jaka generacja.Nissanek jest bardzo slaby jak wcisne gaz do podlogi to go dlawi i sie nie rozpedza musze redukowac biegi straszna lipa :(

niewiam gdzie sprawdzic jaka generacja

jeśli po przełączeniu z PB na LPG musisz czekać aż benzyna się wypali (po przełączeniu na odpowiednie położenie w centralce) to masz pierwszą gen.

Nissanek jest bardzo slaby jak wcisne gaz do podlogi to go dlawi

ewidentnie gaźnik do czyszczenia...też to przechodziłem (jest o tym odpowiedni temat na Forum) ;)

jak masz o tym pojęcie to sam wyczyścisz a jak nie to lepiej daj jakiemuś specowi- ja sie nigdy nie odważyłem na czyszczenie gaźnika bo jak powiedział mój mechanik jak działa to lepiej się go nie tykać bo można jeszcze bardziej uwalić...

OT. soul

Jak widać kupiłem Fiata i grzebie w nim prawie codziennie( na szczęście same pierdołki) a ogólnie potrzeba zmusiła mnie do zakupu większego i nowszego samochodu no i trafiło na Palio; Micra sprzedana szwagierce z dobroci serca za 3000zł- cholernie jest zadowolona i mnie to gryzie :027:

chyba lepiej pojade do mechanika

masz rację, lepiej nic sam nie kombinuj...Jak zobaczyłem u mechanika plątaninę różnych węży to cieszyłem się, że sam się za to nie wziąłem :)

dsc00606bc4.jpg

Gość bartek__dg

:/ i znowu jest lipa gosciu mi tak wyregulowal gaz ze bierze o 1 l mniej spoko tylko wole zeby palila mi te 10l i miala spowrotem swoja moc musze znowu jechac ale gdzies indziej do tego goscia wiecej nie pojade odradzam firme and-dar w dabrowie gorniczej :!: :!: :!: Moja mikrunia brala 10l gazu ale miala kopa a teraz na starcie jak maluchem masakra musze spowrotem ustawic na te ustawienia co byly wczesniej

ok dzieki ;) chyba lepiej pojade do mechanika ale ile moze mnie to kosztowac :?: jak sie orientujecie to napiszcie

Widze ze jestes ze Slaska,moge polecic Ci prawdziwych fachowcow od gaznikow w Katowicach. Koszt regulacji i czyszczenia 180zl- duzo ale warto. Mialam straszne problemy z gaznikiem. Mam LPG i od jakiegos czasu auto praktycznie nie jezdzilo na benzynie, w jedym warsztacie powiedzieli ze gaznik do wymiany i nic sie nie da zrobic,ale jednak sie udalo bez wymiany i autko jezdzi.

Gość marcinthebest

dajcie sobie spokój z instalacjami gazowymi:)Nie szkoda Wam samochodu?Moja micra ma przejechane 180 tys. km i z czterema osobami "na pokładzie" zamyka licznik(160kmh).Silnik nie bierze oleju,mimo że jest to '89 rok produkcji.Spalanie benzyny też nie jest takie szokujące.Przy ostrej jeździe max to 7 litrów benzyny.

dajcie sobie spokój z instalacjami gazowymi:)Nie szkoda Wam samochodu?Moja micra ma przejechane 180 tys. km i z czterema osobami "na pokładzie" zamyka licznik(160kmh).Silnik nie bierze oleju,mimo że jest to '89 rok produkcji.Spalanie benzyny też nie jest takie szokujące.Przy ostrej jeździe max to 7 litrów benzyny.

mnie się instalacja zwróciła już dwukrotnie, także dla mnie LPG to duży plus :D