Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] problem w zime z odpalaniem niska

Gość strazol
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem i nie wiem jak go ugryść!!!!jak co roku w porze zimowej mam klopoty z odpaleniem mego niska , w tamtym roku wymienilem alternator , aku rowniez jest swierzy , dzis chociaz nie ma jescze mrozu nie odpalilem gdy przekręcilem kluczyk kontrolki przygasly i nic !!!!!!!nie zakrecil!!!pomoze mi ktos z tym problemem?

mam problem i nie wiem jak go ugryść!!!!jak co roku w porze zimowej mam klopoty z odpaleniem mego niska , w tamtym roku wymienilem alternator , aku rowniez jest swierzy , dzis chociaz nie ma jescze mrozu nie odpalilem gdy przekręcilem kluczyk kontrolki przygasly i nic !!!!!!!nie zakrecil!!!pomoze mi ktos z tym problemem?

A kable/przewody WN nie są już przypadkiem za stare. Czasami z zewnątrz nic nie widać a w środku już nie pierwszej młodości. Może nie podają już napięcia. Sprawdź wieczorem czy nie ma dyskoteki pod maską. Moje stare jak przyszła zima momentalnie padły. Ale 10 lat już miały :P

może czas zajrzeć do rozrusznika ,przewód lużny minusowy objawy na to wskazują sprawdz czy silnik ma podłączoną masę inaczej minus..

świece mysle ze nie maja poł roku , problemu niema jak jest tem.na + i ,jak zaczyna spadac i postoi pare godz.nie ruszany ,tak po nocy to sa problemy z odpaleniem nie ma sily krecic kontrolki sie ledwo swieca , a jak podlacze do prostownika takiego malego domowego to wystarczy 20 min.zeby odpalił!!!!!!nie mam pojecia co sie dzieje.

Według mnie to padnięty akumulator lub rozrusznik albo padnięty akumulator w połączeniu z padniętym rozrusznikiem. Sprawdź masę, tak jak kolega wyżej wspominał i sprawdź, czy nie masz zbyt dużego luzu na tulejkach rozrusznika (przez to zakleszcza się wirnik).

Osobiście, obstawiam słaby akumulator.

pzdr

co do aku to najmniej bym go podejrzewał,ma rok czasu , a awaria wystepuje w porze zimowej!!!!!!!!!wyglada jak jakis absurd , ale tak jest , moze faktycznie gdzies jest przebicie i tak dziala z wilgocia na zew.dzieki bede sprawdzał dalej

[ Dodano: Pią 30 Lis, 2007 13:12 ]

Bombel to jest wersja SR , 1,6 ,16 V , benzyna + LPG , wtrysk jednopuktowy[/b]

Gość boris.blank

Jak przygasają kontrolki to nie ma to nic wspólnego z kablami WN !

Jak jest zimno spada pojemność akumulatora i wystarczy małe niedomaganie układu i wychodzą problemy.

Albo rozrusznik nie ma siły kręcić bo jest zwarcie na stojanie i pobór prądu przekracza możliwości akku. Albo brak przepływu prądu. Musisz odkręcić kabel (+) od rozrusznika i przeczyścić zacisk a potem posmarować pastą miedzianą i skręcić. Tak samo (-). Jak nie pomoże - sprawdź rozrusznik na okoliczność zwarcia w wirniku lub zawieszonych szczotek.

No musisz go rozebrać i pomierzyć. Ew. wymienić tulejki ślizgowe.

Możesz też podjechać do jakiegoś zakładu sprzedającego akumulatory i tam zrobić próbę testerem - nie na gęstość elektrolitu tylko na zwarcie i rozładowanie.

Gość mikey_one

Ja bym proponował zacząć od aku - jak boris.blank wspomniał - zbadać i pomierzyć, jeśli po dłuższym staniu i przy spadku temperatur kontrolki ledwo się żarzą to czym chcesz "zakręcić" rozrusznik?? To, że aku ma dopiero rok to o niczym nie świadczy (bywa różnie - kwadratowo, raz podłużnie :D ), jeśli działoby się to bez względu na temperaturę otoczenia to stawiałbym na jakiś upływ prądu, ale skoro zaczyna niedomagać na mrozie to najpewniej wina akumulatora.

Mój właśnie z tego powodu stoi już drugi tydzień w serwisie, też miał problemy z "odpalaniem" Okazało się, że jest jakiś kosmiczny problem z gaźnikiem, którego nie potrafią naprawić :(