Gość Domin Opublikowano 1 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2007 Witam. Chciałem Was zapytać czy macie jakieś sposoby na skrzypiące wycieraczki. Ja mam juz 3 komplet nowych piór i każde po nie długim czasie zaczynają skrzypieć. Najpierw miałem stare championy więc kupiłem nowe Alko. Jednak ile kosztują tyle są warte, więc wytrzymały może z 1-2 miesiące. Zamieniłem je na nowe championy, ale te tez zaczęły skrzypieć. Stosowałem już różne metody ( moczenie w ciepłej wodzie, zamiana stronami) ale to nic nie daje. Proszę o jakieś rady bo ja już qrwicy dostaję jak je włączam, zwłaszcza przy obecnej pogodzie, gdzie chodzą prawie non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dybek Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 najlepiej kupowac wycieraczki powleczone teflonem. ja wczesniej jezdzilem na takich zwyklych z tesco za 9 zloty ale wytrzymywaly srednio 4 miechy. teraz kupilem takie typu "banan" tez teflonowane po 25 za sztuke i nie ma problemu ze skrzypieniem. poza tym te bananki sa lepsze bo ze wzgledu na swoja konstrukcje lepiej przylegaja do szyby i moze przez to tez nie skrzypia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość matt28 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Witam Mam dokladnie ten sam problem, pojawil sie ok. 2 tygodnie temu. Przypuszczam jednakze, ze jest to problem plynu do spryskiwaczy. Uzywam wycieraczek Bosch'a. O ile na poprzednim plynie nie bylo problemow z piszczeniem, to od strony kierowcy, na wyskosci linii wzroku pozostawala denerwujaca plamka (wygladajaca ja odrobina rozmazanego tluszczu). Po zmianie plynu szyby sa idealnie czyste, ale skrzypienie doprowadza mnie do frustracji. Chyba trzeba bedzie zaiwestowac w rzeczone "banany", zwlaszcza ze pora taka, ze wycieraczki pracuja prawie bez przerwy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Domin Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 teraz kupilem takie typu "banan" tez teflonowane po 25 za sztuke Z tego co ja sie orientowałem, wycieraczki aerodynamiczne kosztują ok 40zl/szt (cena za Bosch'a). Ale nie chce na próżno wywalać prawie 100zl jak po miesiącu zrobi sie to samo co z tymi po 8zl. najlepiej kupowac wycieraczki powleczone teflonem Ja słyszałem opinię, że najlepsze są grafitowe. No i teraz nie wiem jakie kupic [ Dodano: Nie 02 Gru, 2007 10:23 ] Przypuszczam jednakze, ze jest to problem plynu do spryskiwaczy U mnie wymiana płynu nic nie zmieniła. I na takim co kosztuje 8zl za 5l i na płynie Shella 30zl za 4l piszczą jednakowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomala Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Mam ten sam problem w Almerze. Wycieraczki piszczą niezależnie od tego czy są nowe, jaki jest płyn i zaczynają piszczeć od razu po zmianie piór. Znalazłem dziś na innym forum taką dyskusję - a w zasadzie opis dwóch sposobów na piszczące wycieraczki. Sam jeszcze nie próbowałem, bo Żona wyjechała naszym maluszkiem. Jak ktoś spróbuje, to niech opisze efekty - będę wiedział, czy warto się za to zabierać ... a oto link: http://www.motomaniac.info/5_12452_0.html Pozdrawiam wszystkich właścicieli Primer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość glocek Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 A może to wcale nie są pióra? Polecam lekturę: http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.p...p11+wycieraczki Ja u siebie temat przerabiałem jakieś pół roku temu. Zrobiłem metalowe zamienniki tech plastikowych badziewi (w środek dodatkowo rurka PCV) i śmiga do dziś. Dodatkowo ma przycięte wkładki z PCV i jak coś się zacznie to szybka wymiana i po bólu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dybek Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 co do ceny wycieraczek to ja nie napisalem ze kupilem firmowe ja za swoje dalem po 25 zeta i nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
calusek Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 U mnie też piszczy. Już różnych wycieraczek używałem i nic. Teraz mama Bosch i jak założyłem nie piszczały a minęło 3 tygodnie i znów to samo. Doszedłem do wniosku że trzeba się przyzwyczaić i radio głośniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Domin Opublikowano 2 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Poczytałem, poczytałem i wychodzi na to że tulejki się wyrobiły. Czy macie jakiś sprawdzony i łatwy sposób żeby ściągnąć wycieraczki. Jak kiedyś próbowałem je zdjąć - usunąłem plastikowy kapturek i odkręciłem śrubę , o ile pamiętam pod klucz 15, i próbowałem ją zdjąć, ale szarpanie i podważanie nawet nie ruszyło wycieraczki.Tak wszystko ciężko szło, że przy ponownym przyręcaniu śruby i pryskaniu wd40 zerwałem część gwintu. Za drugą wycieraczkę nawet się nie brałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jaher Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Poszukaj w zrób to sam, najlepiej tutaj: /http:www.nissanklub.pl/uploads/DIY/NissanPrimeraP11-demontaz_mechanizmu_wycieraczek.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Domin Opublikowano 3 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 jaher,dzieki za pomoc. Tylko tam nie szukalem, ale jak mawiają, najciemniej pod latarnią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu Opublikowano 5 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Witaj.Ja regenerowalem mechanizmy wycieraczek jak bedziesz zainteresowany to napiszeCi w jaki sposob to zrobilem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chestero Opublikowano 6 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Ja regenerowalem mechanizmy wycieraczek jak bedziesz zainteresowany to napiszeCi w jaki sposob to zrobilem A możesz mi na PW wysłać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Borys Opublikowano 7 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Problem niewatpliwie jest bo dotyczy duzej grupy ludzi i mnie tez jak pada bardzo to jest jeszcze ok ale jak ciupie tak troche raz ciupie raz nie to jest massakrra ja tez myslalem ze to wina moich "niedrogich" wycieraczek ale z kupnem drozszych chcialem sie wstrzymac po zimie bo i tak by sie nadawaly do wymiany mroz, snieg i te sprawy, jutro z rana wyprobuje sposob ze zmiana konta i zobaczymy czy pomoze oby bo tego piszczenia nie da sie ignorowac to jak placz dziecka o 2giej w nocy, poprostu sie obudzisz przy okazji pozdrawiam wszystkich nissan maniakow-tatusiow sam 11 11 zasililem wasze grono i moja primerka stala sie teraz moja... druga miloscia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzegorz_O Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Domin, W maju rozebrałem mechanizm wycieraczek. Piszczało jak cholera. Ośki były skorodowane, więc oczyściłem drucianą szczotką. Potem smar grafitowany (taki oryginalny, jeszcze z lat 80-tych!). Piszczeć przestało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Domin Opublikowano 10 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Próbowałem ściągnąc wycieraczki ale na wielowpuście musi być ostro zapieczone bo przy ostrym szarpaniu nawet nie drgnęło. Muszę skombinować ściągacz i w wolnym czasie dobrać się do mechanizmu. Puki co same pióra posmarowałem cieniukto wazeliną, szyba nie jest tłusta a piszczenie dość mocno się zmniejszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toOczeQ Opublikowano 1 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Witam, trochę odkopie temacik, ale nie ma w nim odpowiedzi. Tak jak wcześniej koledzy pisali, w temacie rozchodzi się o piszczenie wycieraczek. Wymieniałem wycieraczki na te, tamte sramte. Ale nic nie skutkuje. A te piszczenie staje się coraz bardziej dokuczliwe. Czy może już ktoś zaradził temu problemowi i może się z nami podzielić swoim doświadczeniem w naprawie tego upierdliwego piszczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bart-qlka2 Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Podstawowa rzecz: Podnieś wycieraczki i włącz z podniesionymi piórami. Jeżeli piszczy dalej --> patrz temat dotyczący mechanizmu wycieraczek. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoneface Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Dokladnie. Podstawa to zdiagnozować mechasnizm, bo on przeważnie piszczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Czasami pomaga rozkręcenie i wyczyszczenie mechanizmu wycieraczek . Skutkuje spokojem na jakiś czas Ale to bolączka nismo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toOczeQ Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 (edytowane) Okej, dzięki chłopaki Na dniach sprawdze. Ale nie wydaje mi się, aby to był problem mechanizmu. Sprawdze i wszystko się okaze No niestety albo i stety nie jest to mechanizm wycieraczek. Gdy podniose wycieraczki chodzi cichutko, ani grama pisku. Więc od czego to może byc ? Czytałem coś, że może to być powodem zbyt mocnego dociskania pióra wycieraczki do szyby. Co o tym myślicie ? Edytowane 5 Lutego 2013 przez toOczeQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 No to masz farta, nie musisz rozbierać mechanizmu. Możliwe że ramię wycieraczki ociera o plastikową obudowę podszybia w okolicy sworzni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoneface Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Ja do konca z tym bym się nie zgodził. Moim zdaniem istnieje możliwość że to w dalszym ciągu mechanizm, ponieważ jeżeli wycieraczki - pióra dociskają do szyby, to zmieniają się jednocześnie siły działające na trzpień obracający się w tulejce - czyli po ludzku pisząć trzpień trze i piszczy o plastikową tulejkę. Przeczyścić mechanizm na pewno nie zaszkodzi, a jeżeli nie będzie poprawy to pewnie jednak pióra, albo jak nrb pisał plastik podszybia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toOczeQ Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Jak będę miał chwile czasu, to sprawdzę te dwie opcje. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mulbagienny Opublikowano 8 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Kolego to0czeQ - weź WD40 z rurką (czy inny podobny siuwax) i psiknik solidnie pod ramiona wycieraczek (pod wielowpusty) , włącz i niech pochodzi, piknik raz jeszcze i niech pochodzi. Jak przestanie piszczeć tzn ze mechanizm. Koszt diagnozy - odrobina WD40, czas diagnozy - 3 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi