Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Technika jazdy zimą ... Navarą

M_Alien
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Na 4H nieprzewidywalność samochodu da się wyeliminować - kwestia opanowania samochodu i kierowcy :D

Jak skręcisz za mocno kierownicą to może ci na początku złudnie zarzucić tyłem, ale po dodaniu gazu nagle zacznie wyjeżdżać przodem. Opanowanie samochodu polega na wyczuciu gazu i kierownicy, wtedy będziesz śmigał na 4H w zakrętach.

Przy małej przyczepności moment na tylnych kołach staje się zbyt duży i zaczyna uciekać na boki, ponieważ jest lekki zadek. Jak go dociążysz to jest ok, ale alternatywą jest dołączenie przodu i problem znika.

Kłopot pojawia się znowu kiedy zbliża się mocniejszy zakręt, i to trzeba potrenować, bo teraz może zacząć uciekać przód i wylecisz na zewnątrz zakrętu.

OK- generalnie zrozumiałem przesłanie - 4H to zawsze lepiej niż 2WD, ale specyfika

Navarowego 4H zobowiązuje do pokory i uprzedniego treningu...

Czekam aż trochę mi się silnik dotrze żeby go mocniej pokręcić. A może spadnie śnieg? :)

Co ułatwi manewry i wyczucie auta. :one:

Generalnie Diesela to nie trzeba mocno rzeźbić, żeby wprowadzić w poślizg :D

Najgorzej jest przy wyprzedzaniu, tak kiedy trzeba przygazować z 60 na 80 km/h. Na 2H dodajesz gazu, a auto rzuca "zadkiem" i często gęsto stawi się w poprzek drogi, ku zdziwieniu kierowcy za tobą :D

Na 4H jest stabilnie. Za to po serpentynach ja mam inną technikę: Wchodzisz w zakręt na 2H, łamiesz auto (poślizg kontrolowany) i szybko przełączasz na 4H, prostujesz kierownicę i FAJA.

Ale ja mam wajchę, nie wiem jak jest z szybkością przełączania napędów w Navce.

W Navce z 2H na 4H zmiana pokrętłem. Kontrolka miga ze 2 sekundy - a ile załącza się naprawdę 4H nie mam pojęcia. Ale raczej wersja z dołączeniem 4H w zakręcie odpada - chyba że byłby to baaardzo długi zakręt :D

slayer, pomysł spoko, jak będzie śnieg to spróbuję, ale tylko na dłuuugim łuku, bo w zasadzie nie masz wpływu na to w którym momencie napęd się zapnie: czy po 1s czy po 2s, a to już niestety ma znaczenie.

slayer - wbrew pozorom to w dizlu typu pick-up zarzut kuprem jest banalny....

testowałem także Forda Rangera - 4 dni :) . Jako że nie był mój folgowałem sobie... :D

Dodanie gazu na zakręcie na mokrym i już uślizg. :diabel2: A miał mniej koników i mniejszy moment obrotowy niż Navarka

Gość Ryży Koń

Slayer jakies kombinacje alpejskie odczynia z tym napędem. Mozna normalnie zapylac 4H Navarą tylko trzeba się przyzwyczaić i być przygotowanym na pewne reakcje samochodu. To tak jak przesiadka z przednio napędowego na tylno napędowy samochód. A wy tu zaczynacie jakieś opowieści dziwnej treści.

Samochód z napędem na 4 kapcie śmiga dobrze, ciężko wprowadzić w poślizg.

Rozwiązania opisanego przez Slayera nie polecam w Navarze, bo tutaj komputer decyduje kiedy zapiąć napęd. Przekręcenie pokrętła nie zapina napędu. Komputer czeka , aż prędkość obrotowa wszystkich kół będzie jednakowa.

A może być jednakowa w nieodpowiednim momencie.

Warto zapiąć napęd na 4H , kierownica i gazem można to samo osiągnąć.

To w takim razie wręcz odradzam takich technik. Chyba, że ktoś sobie manualne załączanie zapoda. Ale u nas czasami tak trzeba wchodzić w zakręty. Nie mówię tu o głównych drogach, tylko o tzw. "przecinkach" czyli wąskich krętych dróżkach w środku lasu.

Ja opowiadam jak sobie radzę w moim kiosku, a jego jest zdecydowanie łatwiej wprawić w poślizg, bo ma to nieszczęsne LSD, które w środku zakrętu w pewnym stopniu wyrównuje prędkość kół na tylnej osi i zarzuca, nawet jak gazu nie dodasz. Dzemik ma Terrano to powinien coś o tym wiedzieć ;)

To jest oczywiście w ekstremalnych sytuacjach. Jak się jeździ powoli, nie przesadziło się z ciśnieniem w kapciach to nie będzie zarzucać ale zawsze lepiej jest znać grymasy samochodu.

...Na 4H nie zarzuca i wychodzi z poślizgu...

Spróbuj na lodzie :D

Miałem w weekend doświadczenie następujące: - ludkowie prowadzili roboty na rzece i koparką wwozili kamienie na umocnienie brzegu rzeki. Koparka jeździła non-non stop przez drogę. Z kół naniosła mnóstwo wody, która potem zamarzła tworząc piekne lodowisko o długości około 20m. Dodatkowo droga jeszcze nachylona w stronę rowu. Na dodatek poprószył snieg i nie było widać lodu. :D:D:D

Piękna pułapka na samochody - parę samochodów zaliczyło rów.

Moja Navara szła na 4H, zimówki a i tak ledwo uszedłem przed rowem. Jazda była w odchyleniu około 30 stopni od osi jezdni . Udało się dojechać do końca lodowiska.

Nie było żadnych szans na odzyskanie przyczepności - wszystkie koła jak łyżwy. A predkość była około 20-30 km/h

Brakowało opon z kolcami.

:mikolaj: :mikolaj: :mikolaj:

Gość Ryży Koń

Miałem Fronterę z LSD i nie robiła fikołków w zakrętach. Miała taki sam napęd jak Navara czyli bez centralnego dyfra i w pełnym śniegu po trasie 120km/h jechała jak po sznurku. Zakrętów 4H trzeba sie nauczyc ale to żadna filozofia. Na 2H tak łatwo tyłkiem nie zarzuca. Jak juz zarzuci to albo lekko można gazem podtrzymac i ładnie idzie bokiem albo puścic gaz i samochód sie wyprostuje. Na co bardzo trzeba uważac to kontry kierownicą. Dobre wyczucie w tej materii jest dużo ważniejsze od operowania gazem. Za głęboka kontra może spowodowac wyplucie tyłu w przeciwną stronę z dużo większa siłą i w takim wypadku niewiele pomoże.

Ryży, frotka była w dizlu czy benzynie? Robią robotę też przełożenia w mostach i przekładni głównej.

Tak jak pisze dzemik, generalnie jak się źle dzieje to nic wielkiego się nie da zrobić ale jak się wyuczy zachowań auta to przynajmniej się w panikę nie wpadnie.

dżemik - wybróbuje wszyskie opcje ślizgania jak tylko nadarzy się okazja - śnieg, lód, trawa, błoto, szuter itd :P

Domyślam się że na ukrytym pod śniegiem lodzie wszystko bez kolców poleci...w rów.

A moja uwaga co do 2H i 4H dotyczyła 10-cio minutowego driftingu na parkingu :D

No to masz odpowiedź. Silnik benzynowy delikatniej przenosi napęd na wały, dizel troszkę skokowo działa po przygazówce i łatwiej się zrywa przyczepność.

Jakbym chciał benzyniaka to bym wziął Pathfindera 3.0 V6 - jaki to ma rasowy dźwięk :579: A jakiego kopa :D

• 2 tygodnie później...
Gość blackmonster

Kurde prawie każdy zakręt 90 stopni na tylnim napędzie jadę bokiem .

ciągle zapoiminam , że to nie przednionapędówka , hehe.

a jakoś gdy jest mokro to nie zapinam 4h , czekam na śnieg i się chyba nie doczekam.

Zimo WRÓC :kosci:

właśnie

każde 90 st. i boczek :)

nie chodzi mi o to żebym nie lubił driftu, ale generalnie auto zachodzi przy skręcie :)

przy małych prędkościach poślizg jest sterowany gazem, ale jak mi tak fiknie tył przy 120 km to klops.

jak tylko czuje mokrą jezdnię daję 4H - wole naprężenia w układzie napędu i zużycie opon niż boczkiem skoszenie Tico...

a tak swoją drogą to zna ktoś rozłożenie ciężaru w pustej Navarze na przód/tył?

W Dakarowej wersji jest 51/49 - czyli ideał...a w cywilnej?

[ Dodano: Sro 02 Sty, 2008 19:56 ]

aktualizacja:

sprawdzałem na wadze - Navara z jedną osobą (kierowca), bak pełny, ma nacisk na osie:

przód: 1226kg

tył: 1016kg

Różnica przód/tył: 210 kg, i rozkład masy: 54,7/ 45,3.

Myślałem że będzie gorzej :)

• 1 rok później...

Czołem,

Topic ponadczasowy więc i ja dorzucę kilka obserwacji z przed miesiąca ;)

Na drodze gdzieniegdzie lód + błoto pośniegowe (sól) + kurzawka śnieżna (taka że bez dodatkowych świateł jak z zamkniętymi oczami). Temperatura około -3C -4C. Opony 235/70/16 wielosezon ;) M+S

4 osoby w Tyranie (3D) + pełen bagażnik.

Podjazd ~7% pod górę na 4H 2gi bieg

w połowie góry 3ci bieg, przed szczytem 2gi bieg

prędkośc 50km/h

Zjazd z góry:

1. Nachylenie ~10% długi zakręt ~90 stopni na 2gim biegu (cały czas 4H) prędkość max ~30 km/h bez problemu

2.Po wyjściu z zakrętu odruchowo wrzucam 3ci bieg (BŁĄD!!!) rozpędzamy się do 50km/h przed nami zakręt ~ 180 stopni w prawo

3. (nogi z pedałów), czuję że jest źle że już płyniemy i jest wielki klops bo w kierunku cięcia zakrętu kończy się droga i przydał by się spadochron.

4. Gazu nie dotykam, chcę jakoś zejść z tej trajektorii i zwolnić, wrzucam 2gi bieg (bez gazu BŁĄD?)

5. Zrywa ale mam namiastkę kontroli, skręcam w prawo - jest jakaś reakcja!

6. Z nadzieją że się zmieszczę za bardzo dokręcam w prawo (BŁĄD) i już widzę tył w lusterku ;)

7. Kontra i jestem na lewym pasie i walczę ;) jeszcze raz lecę w prawo (krótki energiczny zwrot) prędkość spadła do 40km/h

8. Kontra bokiem do lewego i tak też ląduję po lewej stronie drogi tuż przed zakrętem jakieś 2m od pobocza. Ekipa wychodzi jak z czołgu :mikolaj:

Furak nietknięty! :)

Myślę, że gdybym miał typowe zimówki nie było by tego postu ;)

:!!: Zastanawiam się jednak czy gdybym w punkcie 4 zredukował z gazem to miał bym łatwiej?

:!!: :!!: Czy trzeba było korzystać z ABS wdusić hamulec do końca. czy przeszedł bym tak te 180C zakręt?

Będę wdzięczny za jakiś komentarz (pierwsza moja zima 4x4 :D )

osobiście wciskam buta do momentu skrętu kół niech absy strzelają, takie mają zadanie, nogą nie wypompuje tak szybko to raz, silnik nie zawsze ustawi optymalne hamowanie a droga ucieka. jak lece bokiem to nogi z pedałów i staram się ustawić samochód w kierunku drogi :) Tyle w teorii :)

Też kiedyś podobnie pokonałem cały zakręt prawie 300stopni. bokiem i na lewym pasie. Dobrze, że z naprzeciwka nic nie jechało. Było mroźno i wracałem z Jakuszyc, tam są spiralki z dużym nachyleniem. Pasażerowie nawet do końca nie byli świadomi, że cały zakręt przelecieliśmy bokiem, ja się spociłem :)

pamiętam malucha po wypadku z pedałem hamulca wciśniętym do podłogi. Kierowca postawiłby drugiego malucha, że podczas poślizgu nie dotykał pedału hamulca :) Ludzie w stresie popełniają nieświadomie błędy. Dobrze jest pewne odruchy wyuczyć i potrenować gdzieś na placu.

Też kiedyś podobnie pokonałem cały zakręt prawie 300stopni. :!: :!: :!: bokiem i na lewym pasie. ją nieświadomie błędy. Dobrze jest pewne odruchy wyuczyć i potrenować gdzieś na placu.

To jakieś rondo było chyba - jak ja lubię mitomanów ;)

Też kiedyś podobnie pokonałem cały zakręt prawie 300stopni. :!: :!: :!: bokiem i na lewym pasie. ją nieświadomie błędy. Dobrze jest pewne odruchy wyuczyć i potrenować gdzieś na placu.

To jakieś rondo było chyba - jak ja lubię mitomanów ;)

hehe no miało być 180 :)))

Ja tam całą "zimę" przejeździłem na 2H. Jak już człowiek do wprawy dojdzie to napędów nie trzeba.

Tylko przy ruszaniu ze świateł i przy wyprzedzaniu - dla stabilności :D