Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N13 Diesel] wymiana oleju w skrzyni

duczekzabrze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

ile wchodzi oleju do skrzyni biegow w n13 w dieslu 1.7 i jaki olej.. Hipol 80W/90 ..?

gdzie sie wlewa olej umiejscowienie korka spustowego znam bo tylko tyle było pokazane w ksiazce

pozdrawiam

Gość MaciekQBN

Jak trzeba to się wymienia, przynajmniej w autach, które miały silnuk CD20 (N14, N15, P10) w instrukcji stało, że przy ciężkich warunkach eksploatacji wymieniać co 60 tyś km.

Zresztą nawet dobry olej po 10 czy 15 latach nie będzie trzymał parametrów i wymiana na pewno nie zaszkoszi, zwłaszcza, że nie jest to droga impreza. Koszt zbliżony do tankowania do pełna.

nie lej hipolu bo to syf tylko coś "zachodniego" - to raz.

nie lej 80W-90 bo jak będzie zimno to skrzynia zrobi się "gumowa" - lepiej samo 80W - to dwa.

Posłuchaj mnie a będziesz zadowolony - to trzy.

Gość gwiazdorix

Miałem N13 1,7d właśnie z 1988r. i jestem pewien, że olej należy wymieniać. Polecam co 100 000km. Warto choćby ze wzgledu na ubytki tego oleju. Ja wolałem robić to u mechanika. Brał tylko za olej. Marka oleju jest raczej bez znaczenia. Pojemność około 3dm3. Najlepiej 80w90.

• 2 tygodnie później...
Gość jerzy kamiński

Wlej ten 80W/90 .Jeżdziłem na tym oleju produkcji Orlenu parę lat pojemność niecałe 3 litry potrzebny klucz kwadrat 10/10 mm lejek i kawałek rurki plastykowej wlewać z boku do przelewu a wymieniać należy co 60000 km.pozdrowienia Jerzy!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...