Gość misioor Opublikowano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2007 Witam,2 miechy temu kupiłem N14<po ok. 800km stwierdziłem że nie bierze oleju>,miesiąc temu zmieniłem olej na półstynetyk valvoline 10w40. Od tej pory zauważyłem że auto jakby bardziej dymiło na biało,a poziom oleju podniósł się<było na środku jest z 5mm od H>,ale płyn chłodniczy ciągle na tym samym poziomie. Chyba jest jakas nieszczelność. Czy możliwe jest aby zasysał paliwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 Przejedziesz dłuższą trasę i poziom oleju powinien opaść. Coś, gdzieś słyszałem, że wilgoć z silnika spływa do miski i po dłuższym rozgrzaniu auta, odparowuje. I, że jak robisz krótkie trasy autem to może się tak dziać. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 Bombel, objawy na to wskazują ale płynu mu nie ubywa. Moja maszynka też bardzo mocno dymi na biało, zwłaszcza przy obecnej pogodzie. pzdr i Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość misioor Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 A no właśnie,może bardziej dymi ze względu na pogodę.Nigdy nie jeździłem w niskich temperaturach.Teraz para jest bardziej widoczna. Mnie dziwi jedynie to ze na starym oleju<nie wiem co to był za olej>,poziom był ciagle taki sam,po zmianie zaś wzrósł. Poza tym wydaje mi się że jeśli pociągnęłoby płynu chłodniczego czy paliwa to olej byłby rzadszy,a chyba nie jest. Na zimnym silniku też poziom jest za wysoki. Aha,przed ewentualnym zatarciem może mnie chyba jeszcze ostrzec wskaźnik temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 Poza tym wydaje mi się że jeśli pociągnęłoby płynu chłodniczego czy paliwa to olej byłby rzadszy,a chyba nie jest. silnik ropniak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość boris.blank Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 Poza tym olej z płynem/wodą zmienia kolor. Po prostu sprawdź poziom po 1000-u km i zobaczysz, że jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość misioor Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 Bandi mam 1.4 benzyne Poza tym olej z płynem/wodą zmienia kolor. Po prostu sprawdź poziom po 1000-u km i zobaczysz, że jest ok. Wydaje mi się ze nie jest 'ok' bo poziom mam prawie na H,niezależnie czy silnik ciepły czy zimny. Mam pytanie czy oprócz uszczeliki pod głowicą/głowicy może być gdzie indziej przeciek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość misioor Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 Nie patrzyłem na korek oleju,spadku mocy nie zauwazyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 a kto ci wymieniał ten olej w silniku warsztat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość misioor Opublikowano 23 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2007 Olej wymieniałem sam.Podobno gdy jest płyn chłodniczy w oleju to bardzo łatwo to poznać,a u mnie jest zwykłego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość winiu Opublikowano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 Może już rozwiązałeś ten problem ?? BO stało mi się tak samo. NIe dawno wymieniłem olej. Zalałem półsyntetykiem. Płynu chłodniczego na pewno nie mam w oleju. Tylko że ja mam ropniaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek_n14 Opublikowano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 Ta oleista maź (masło) tworzy się właśnie z wilgoci która jest w silniku. Może to być oznaka zasysania płynu chłodniczego lub normalny, zimowy objaw w autach użytkowanych na krótkich odcinkach. Jeżeli nie ubywa płynu chłodniczego i olej nie zmienia konsystencji to raczej, nie ma się czym przejmować. Ciekawe dlaczego takie problemy pojawiają się głównie gdy jest zimno...? Wszechobecna wilgoć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość winiu Opublikowano 27 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2007 Jadę w trasę. Zobaczymy może to coś pomoże. Po powrocie z sylwestrowego wypadu na pewno podzielę się informacją czy coś się zmieniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość misioor Opublikowano 29 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2007 No ja mam wciąż wysoki poziom oleju<ale stały>,spec stwierdził że płyn chłodniczy w oleju widać by było bardzo dobrze i u mnie go nie ma. Prawdopodobnie po wymianie oleju za szybko sprawdziłem jego stan<zanim spłynął na dno> i stąd moje zaniepokojenie gdy pozniej zobaczyłem ze jest go 'niby' więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bandi Opublikowano 31 Grudnia 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2007 z olejem trzeba cierpliwie jak z przyszłą żoną nic na hama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Relike Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Jak jest duża wilgotność powietrza atmosferycznego plus niska temperatura to się tak dzieje, że idzie biały dym a raczej para. Silnik jest nierozgrzany i na zimnych gładziach cylindrów skrapla się woda. Oczywiście po spaleniu mieszanki zamienia się w parę. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość winiu Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Że tak powiem jako chemik to masz i częściowo rację Głównymi produktami spalania paliwa jest CO2 i H2O, jak jest zimne silnik a przede wszystkim wydech (który działa jak chłodnica) to będzie wydajnie ochładzał gazy wylotowe - a przez to kondensował parę. Po jakimś czasie wydech pod wpływem gazów wylotowych sie ociepla i przestaje kondensować parę. Ot proste zjawisko fizyczne. Oczywiście wszytko zależy od temperatury, ciśnienia i wilgotności powietrza. A jak się mylę to niech pod ziemię mnie zakopią a potem ziemię uklepią moim słoneczkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jerzy kamiński Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Jeżeli auto jeżdziło na zwykłym oleju a wlałeś półsyntetyk mógł on wypłukać wszelkie nagary i paliwo leje się do oleju przez pierścienie./jeżeli jednocześnie wzrosło żużycie paliwa / .Sprawdzenie ciśnienia w cylindrach dało by chyba odpowiedż Pozdrowienia Jerzy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość winiu Opublikowano 6 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Jeżeli auto jeżdziło na zwykłym oleju a wlałeś półsyntetyk mógł on wypłukać wszelkie nagary i paliwo leje się do oleju przez pierścienie./jeżeli jednocześnie wzrosło żużycie paliwa / .Sprawdzenie ciśnienia w cylindrach dało by chyba odpowiedż Pozdrowienia Jerzy! jeżeli wlało się olej tej samej klasy API(lub o klasę niższy bądź wyższy) CF na CF czy CG na CG to nie powinno być problemu. Gorzej jak się przeskakuje z CD lub CE na CF lub CG. O właściwościach czyszczących oleju decyduje liczba zasadowa, przy niższych klasach (superol CC) jest bardzo niska np 2, przy wysokich CF, CF-4, Cg, CG-4 wysoka (max 14). Oczywiście jeżeli zmieniało sie olej z minerału na półsyntetyk (większość minerałów wyższych klas i tak jest z dodatkiem syntetycznym). Nie powinno się zmieniać z oleju z minerału na syntetyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi