Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Umowa zadatku na auto

Gość don_martinez

Rekomendowane odpowiedzi

Gość don_martinez

Witajcie! Mam pytanie do zorientowanych w temacie. Znalazłem w komisie samochód dostawczy, który mnie interesuje. Właściciel chce ode mnie zadatek na auto. Mam go przekazać w poniedziałek. Problem polega na tym, że pierwszy wolny termin na sprawdzenie auta w serwisie to piątek. Czy jeżeli na przeglądzie okaże się, że auto ma wady, np. nieoryginalny przebieg, mamprawo do zwrotu zadatku? Jak skonstruować umowę zadatku aby się zabezpieczyć przed ewentualną stratą pieniędzy?

Pozdrawiam

Art. 394 k.c. się kłania. Jeśli zawrzesz wszystko w umowie i nieoryginalny przebieg będziesz mógł traktować jako nie wywiązanie się z umowy przez sprzedającego to dostaniesz dwa razy tyle. Z tym, że tu można się o wszystko kłócić. Ale zawrzyj w przedmiocie umowy albo jakiś dodatkowy paragraf ze sprzedający oświadcza iż auto jest taki i takie. Jak gość nie będzie chciał potwierdzić w umowie np przebiegu, bezwypadkowy albo coś to albo doskonale wie co było albo nie zna przeszłości auta i się boi

http://www.federacja-konsumentow.org.pl/wzory/1.doc

Uważaj bo niestety w Polsce mamy jeszcze zacofanie prawne i wielu buców uważa, że zadatek to już będzie ich i koniec. Ale gość też może być uczciwy i po prostu chce mieć pewność, że jesteś zainteresowany autem, nie szukasz innego bo już zapłaciłeś część i przez ten np tydzień będzie odbierał telefony i mówił, ze auto już czeka na właściciela a Ty nie zrobisz go nagle w bambuko i nie będziesz go zwodził

Gość mdzalewscy
Witajcie! Mam pytanie do zorientowanych w temacie. Znalazłem w komisie samochód dostawczy, który mnie interesuje. Właściciel chce ode mnie zadatek na auto. Mam go przekazać w poniedziałek. Problem polega na tym, że pierwszy wolny termin na sprawdzenie auta w serwisie to piątek. Czy jeżeli na przeglądzie okaże się, że auto ma wady, np. nieoryginalny przebieg, mamprawo do zwrotu zadatku? Jak skonstruować umowę zadatku aby się zabezpieczyć przed ewentualną stratą pieniędzy?

Pozdrawiam

weź napisz coś takiego

Kupujący wpłaca zadatek tytułem zakupu auta marki XXXXXXX, nr. rej, XXXXXX, itd XXXXX. w wysokości XXXX zł i zobowiązuje się do zawarcia właścicwej umowy Kupna-Sprzedazy auta do dnia XX.XX.XXXX

Sprzedający oświadcza iż auto jest całkowicie sprawne technicznie i mechanicznie i nie ma wad ukrytych, itd... np. możesz wspomnąć a autetyczności przebiegu, bezwypadkowości, itd..

Sprzedąjący przyjmuje do wiadomości iż do dnia XX.XX.XXXX przysługuje Kupującem prawo do przeglądu auta w wybranym przez Kupującego serwisie/zakładzie ................... na koszt .......................... (prawdopodobnie Kupującego)

W przypadku jeśli diagnostyka/przegląd auta wykarze, że auto nie jest sprawne, ma wady ukryte co jest niezgodne z oświadczeniem Sprzedającego, Kupującemy przysługuje prawa do zwrotu Zadatku/Zaliczki w pełnej kwocie + zwrot kosztów pełnego przeglądu (nie wiem czy pójdzie komis za zwrot kosztów przeglądu)

W przypadku rezygnacji ze sprzedaży pojazdu przez Sprzedajacego Zadatek Kupującemu zostanie zwrócony w podwójnej wysokości.

Pieniądze zostaną zwrócone w maksymalnym terminie 3dni od daty przeglądu

Gość don_martinez

Dziękuję za błyskawiczną pomoc :) Właśnie przygotowałem stosowną umowę i jeżeli komis nie zechce jej podpisać - żegnam ozięble z delikatną nutką ironii...

Pozdrawiam życząc szczęśliwego nowego roku!

Marcin

[ Dodano: Sob 29 Gru, 2007 15:04 ]

Jeszcze raz ja...

Zerknijcie, proszę na umowę, którą przygotowałem. Czy wszystko ok?

Gość mdzalewscy

jest o.k

dodaj tylko w par.3. iż zwrot nastąpi w pełnej kwocie i określonym terminie

żeby się nie okazało przy wypłacie iż komis przypadkiem poniósł jakieś koszty i potrąca Ci np. 1000zł. , albo zadatek dostaniesz za parę tygodni, po 3 wezwaniach/przypomnieniach listami poleconymi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...