Gość stacho Opublikowano 2 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2008 Mam pytanie odnośnie spalania i mocy silnika 1,4 w almerze, auto spala 12l benzyny/100km, gazu 13, poza tym w aucie odczuwam brak mocy jeszcze przed założeniem gazu prędkość maksymalna wynosiła 140km. Na gazie ma taką samą moc. Mechanik od instalacji sugerował zapłon. W tamtym roku zrobiłem diagnostykę silnika, silnik jest w dobrym stanie sprężanie w granicach 14, mechanik stwierdził uszkodzoną sonde lambda, pomimo wymiay jej jest bez zmian. Jeśli to zapłon to jak go ustawić, albo do jakiego kompetentnego warsztatu w lublinie moge podjechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mc1607 Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2008 Witam, mialem poodbny problem 12l na 100 km .. masakra.. pogadalem ze znajomym i powiedzial zebym wymienil filtr paliwa, powietrza - ( w lutym kupilem tego nissana N15 sedan 1.4 1997 r.) Po wymianie filtrów i odpieciu akumulatora ( restart ) i zatankowaniu na BP 98 Ultimate SZOK.. Almerka pali teraz 8,5 l w miescie - jak dla mnie ogromniasta róznica.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotruś pan Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 witam chyba masz problem i podałeś za mało wiadomości czy spalanie wzrosło zaraz po zamontowaniu gazu ? czy gaz to sekwencja czy może coś starszego? jeżeli odpowiesz mi na te pytania postaram ci pomóc sam kopie się z tym tematem ale już jestem na prostej spalanie wróciło do normy a po wczorajszej grzebaninie i chyba odzyskałem moc bedzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość profesor wilk Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 moze zła sonde dobraliście?Takie spalanie,moze go zalewa??? sprawdz sonde jeszcze raz...Zobacz w jakim stanie sa świeczki...Ale ta predkosc max 140 to zastanawiajace,cos musi go dławić...a jak emisja spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sargoszyygy Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2008 ja mam prawie 100 koników w 1.6 a więcej jak 140 nie pojedzie no chyba że z górki, no i czasami nierówno pracuje na postoju obroty albo spadają do 500 i wtedy w ogóle nie słychać silnika albo 1200 1300. No i pali jakieś 10 11 litrów po mieście. Da rade coś z tym zrobić może wymiana w/w pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotruś pan Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2008 sargoszyygry najpierw zmień wiltr powietrza wykręć dyszę wolnych obrotów iją wyczyść razem z kanałem rozgrzej silnik i wkręcają ją około 8-9 obrotów wstępnie ustaw obroty mogą być wyokie lub za niskie ale nie powinny już tak pływać jeżeli to nie pomoże to cała przepustnica do czyszczenia :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sargoszyygy Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 dzięki serdeczne Natomiast chyba dziwne jest to że to się dzieje 2 lub 3 razy w tygodniu czasami długo nie, a naprawde bardzo dużo jeżdżę............................... :029: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość power_bit Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Posiadam Almere 1.6 16V Spalanie na mieście to około 11 litrów, trasa 8, 9 litrów! Mój kolega posiada silnik o pojemności 1.4 i wychodzi o jakieś 1 litr mniej na trasie, mieście. Wniosek: Almera sporo pali! Tym bardziej krótkie odcinki, miasto, zimny silnik! aaa zapomniałem jeśli chodzi o prędkość to 180km/h lekko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nitty Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Witam Mam podobny problem, przy silniku 1,4 pali mi na miescie 10l przy ostroznej jezdzie. Mam nowy filtr powietrza nowe swiece i od wczoraj nowe przewody napieciowe. Silnik pracuje rowno obroty nie faluja (czasami jak podjade do swiatel to nie spadaja do 900 tylko sa na 1300). Nie wiem co zrobic zeby zaczal spalac mniej. Przy zmianie oleju chcialem zrobic diagnostyke silnika ale obsluga serwisu stwierdzila ze jak nie swieci sie kontrolka od silnika to strata pieniedzy bo nic nie wykryje. Moze ktos ma jakies pomysly co zrobic ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Speeder Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2008 Nitty, te Almerki tyle niestety palą, zwłaszcza w zimne dni. U mnie wychodzi jakies 9 litrów po mieście a w trasie potrafię zejść do 6,5... Ale prawda jest taka, ze ja swojej Klamerki nie oszczędzam i często wskazówka obrotomierza idzie mocno w górę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sargoszyygy Opublikowano 17 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2008 chyba racja jest taka że tym się nie da wolno jeździć może faktycznie nie powinno się przekraczać 3000 ale przy 4000 silniczek tak fajnie się wkręca co tu zrobić hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi