Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

jak sprawdzic krokowca?

SkorpionTom

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanko: pod ktore piny podac napiecie by sprawdzic krokowca (p11.144 sr20)? - mam 6 pinow i robilem rozne kombinacje, ale krokowy milczy

pozdrawiam

• 1 rok później...

Czy krokowiec w p11 jest podłączony pod jakiś przekaźnik lub bezpiecznik? Czy możliwe jest aby nie dostawał odpowiedniego napięcia?

Krokowiec w P11.144 jest zasilany bezpośrednio z ECU i uwaga bo jest na napięcie 5V a nie tak jak w starszych modelach 12V. Sprawdzić możesz wykręcając go i na podpiętej wtyczce zobaczyć czy wysuwa się i chowa, oczywiście silnik musi pracować na wolnych obrotach, a żeby chodził na wolnych trzeba czymś uszczenić miejsce po wykręconym krokowcu. W P11.144 jest jeszcze taki myk, że krokowiec pracuje tylko przy zamkniętej przepustnicy, ECU dostaje sygnał z czujnika TPS, jest tam dwie wtyczki, potencjometr i czujnik zamknięcia przepustnicy, jeżeli silniczek nie pracuje to trzeba sprawdzić czy działa ten czujnik, działa on na zasadzie 0-1 czyli zamknięta przepustnica ma być zwarty, uchylona to ma rozwierać. To co napisałem tyczy się SR20DE, jak jest w innych, nie wiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...