Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

zmiana świec w V6 ! ! ! urywają się świece ?,jak to zrobić ?

Gość mdzalewscy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mdzalewscy

Mój Brat, który jest mechanikiem zwrócił mi uwagę iż w tych silnikach potrafi przyrdzewieć świeca i przy odkręcaniu urywają się świece i żebym sam nie wymieniał tylko pojechał do serwisu. Opowiedział mi jak to w ramach przysługi wymieniał wujkowi świece w 3 dni w Nissan Quest 2000 w silniku VG33E, gdzie urwał jedną świeczkę i musiał głowicę zdejmować + nowe uszczelki.

Podobno woda się potrafi tam zebrać i dlatego świece przyłapuje, na pytanie jak serwis tam zmienia powiedział że pewnie czymś zalewają (na wzór WD40) + przedłużka i jakoś uderza z wyczuciem w świecę.

Jak to jest, czy jest jakiś sposób na to ? czy duże jest ryzyko urwania świec ?

No teraz to mnie troche zaskoczyles. Bylem z bratem jego maxima z vq30de u mojego kolegi, ktory wykrecil kazda swiece po kolei i sprawdzil a nastepnie dokrecil i nic sie nie urwalo. Zreszta na forum jeszcze chyba nikt nie mial takiego problemu.

• 4 miesiące temu...

Ja na wszelki słuczaj wymieniam świece co 20 tys., kiedyś miałem kłopot po zakupie, gdy przestrzegałem serwisówki, teraz robię to częśsiej i nie narzekam.

Gość mdzalewscy

próba odkręcenia samodzielnie świecy skończyła się ukręceniem klucza, zakupionego w tesco, jadę po Niedzieli do Nurauto i zlecam usługę wymiany świec na wszelki wypadek, ja wymieniam świece raz na 100tyś km, albo rzadziej

• 4 tygodnie później...
Gość mdzalewscy
Problem jest jak sie nie wymienia co 15-20 tys km

i tu się mylisz, masz "naleciałości" :D z Primery widać że nie ma tam V6, często problemem jest właśnie wymiana co 15-20 tyś świec, jest sporo V6 gdzie dojście do świecy jest bardzo utrudnione i sami producenci polecają stosowanie tam świec o wydłużonym okresie przebiegu (np. platynowe). W SR20 świece miałem praktycznie w bezpośrednim dostępie, w V6 drugi rząd cylindrów mam schowany głęboko pod kolektorem dolotowych, prawie pod przegrodo czołową.

wymieniałem kiedyś świece żarowe w silniku 1,5 dci i jedna była strasznie uparta ale pomogło jej polanie gorącą wodą głowicy wokół niej i puściła bez problemu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...